Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės pradinukams mokyklinės kuprinės nugarų neturėtų varginti

Publikuota: 2011 spalio 10 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

Pasvėrus 1694 rajono pradinių klasių moksleivius ir jų mokyklines kuprines, nustatyta, kad beveik visos jos neviršija maksimalaus leistino svorio – 15 proc. jas nešiojančių vaikų svorio.

Šilutės r. savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro (toliau – VSB) tyrime dalyvavo 394 pirmokai, 381 antrokas, 397 trečiokai ir 522 ketvirtokai. 64 proc. mokinių pilnos mokyklinės kuprinės tyrimo dieną svėrė mažiau kaip 10 proc. jų svorio, o 32,2 proc. svėrė daugiau nei 10 proc., tačiau neviršijo 15 proc. jų svorio. Maksimalų leistiną 15 proc. svorį viršijo 3,8 proc. kuprinių.

Anot Šilutės VSB, pradinių klasių mokinukams rekomenduoja nešti ne sunkesnę kaip 10 proc. savo svorio kuprinę, o nuolatinis nešiojimas sunkesnės kaip 15 proc. savo svorio kuprinės gali būti traktuojamas kaip rizikos veiksnys, darantis įtaką mokinio nugaros skausmams ar kitiems stuburo pakenkimams atsirasti.

VSB rekomenduoja

Mokyklinėms priemonėms nešioti labiausiai tinka kuprinės, kurios, teisingai nešiojamos, užtikrina tolygų kūno masės pasiskirstymą, padeda išlaikyti simetrinę kūno padėtį, neapsunkina kvėpavimo. Tinkama kuprinė ne tik neblogina vaiko laikysenos, bet ir padeda jai taisyklingai vystytis.

Pradinių klasių mokiniams tuščia kuprinė turėtų sverti ne daugiau kaip 700 gramų, vyresniems – iki 1 kg.

Kuprinės nugarėlė turi būti pakietinta ir tam tikros formos – su minkštais išgaubimais, kurie laidūs orui, netrina ir nespaudžia nugaros.

Mokyklinė kuprinė turi būti su dviem reguliuojamo ilgio plačiais paminkštintais diržais, ne trumpesniais kaip 70 cm. Petnešų plotis – ne siauresnis kaip 3,5 cm. Nešant kuprinę, visada užsidėti petnešas ant abiejų pečių. Jos turi būti nei per daug suveržtos, nei per daug laisvos. Kuprinės apačia turėtų būti ties vaiko liemeniu.

Kuprinės forma turi būti tokia, kad joje tvarkingai tilptų knygos, sąsiuviniai bei kiti mokykloje reikalingi daiktai. Kuprinės viduje turi būti skyriai, kurie atskirtų didesnius daiktus nuo mažesnių.

Taip pat svarbu, ar kuprinė turi papildomų kišenių, skirtų susidėti smulkesniems daiktams.
Pritvirtintus atšvaitus. Jie turėtų būti kuprinės priekyje, šonuose, taip pat ant petnešų, kad vaikas tamsiu paros metu būtų matomas iš visų pusių.

Kuprinę būtina pamatuoti – uždėti ant nugaros ir pažiūrėti, kiek jos išlinkimai sutampa su vaiko nugara, ar patogiai laikosi petnešos ir panašiai. Kiekvienam vaikui kuprinė turi būti parenkama individualiai.

Tėveliams patariama ne tik išrinkti vaikui tinkamą kuprinę, bet ir nuolat kontroliuoti jos svorį, tikrinti, ar jų vaikas nesineša į mokyklą nereikalingų daiktų. Svarbu priminti, kad kuprinė būtų nešiojama taisyklingai.

Šilutės VSB

Rašyti komentarą