Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Finansų ministrė savivaldybėms nežada nieko gera

Publikuota: 2011 rugsėjo 28 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

Viliaus Mačiulaičio, 'Vakarų ekspresas', nuotr.Viliaus Mačiulaičio, 'Vakarų ekspresas', nuotr.

Antradienį Lietuvos savivaldybių asociacijos (toliau – LSA) prezidentas Ričardas Malinauskas ir finansų ministrė Ingrida Šimonytė LSA siūlymu aptarė 2012 metų savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių projektą bei galimybes tobulinti savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodiką.

Susitikime LSA vadovas akcentavo būtinybę nemažinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies, tenkančios visų savivaldybių biudžetams nuo pajamų į nacionalinį biudžetą. LSA nuomone, savivaldybėms priklausantis GPM įplaukų padidėjimas, kuris susijęs su natūraliu ekonomikos atsigavimu ir šalies darbo užmokesčio fondo padidėjimu 2012 m., negali būti perduotas valstybės biudžeto pajamoms, nes tam nėra jokių teisinių prielaidų. Tačiau finansų ministrės teigimu, toks prašymas nebus patenkintas, nes valstybės biudžeto asignavimai 2012 m. nebus didinami jokioms reikmėms (papildomai lėšų bus skirta tik padidėsiančioms valstybės skolos aptarnavimo išlaidoms padengti).

Dėl tos pačios priežasties Finansų ministerija neatsižvelgs ir į savivaldybių prašymą nuo 2012 metų atsisakyti bet kokio savivaldybių biudžetų savarankiškų pajamų (be specialių tikslinių dotacijų ir pajamų iš vietinių rinkliavų) augimo ribojimo. Be to, ministerija ketina siūlyti pratęsti 2009 – 2010 m. galiojusių nuostatų galiojimą ir 2012 m. atimti iš savivaldybių visą prognozuojamų savarankiškų pajamų padidėjimą, kuris viršytų 2009 metams prognozuotas pajamas.

Tačiau LSA pavyko pasiekti, jog savivaldybėms bus papildomai skirta 59,6 mln. Lt padidinant savivaldybių biudžetams tenkančią gyventojų pajamų mokesčio dalį. Taip iš dalies bus kompensuotos savivaldybių biudžetų pajamų netektys, kurias savivaldybės patirs dėl kai kurių priimto Biudžeto sandaros įstatymo nuostatų (pavyzdžiui, dėl administracinių baudų įskaitymo tik į tą biudžetą, iš kurio išlaikoma institucija, kurios įgaliotas pareigūnas surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą) bei Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo, dėl kurio savivaldybės neteks iki šiol į jų biudžetus pervedamų 40 procentų išieškotų baudų už kelių eismo taisyklių pažeidimus.

I.Šimonytė taip pat informavo, kad priešgaisrinės saugos funkcijoms atlikti savivaldybėms 2012 metais bus skirta apie 11 mln. Lt mažiau nei pernai, nors LSA siekė užtikrinti bent jau tą pačią 60,52 mln. Lt sumą, priklausančią savivaldybėms pagal Valstybinėms (perduotoms savivaldybėms) funkcijoms atlikti lėšų apskaičiavimo metodiką.

LSA atstovai taip siūlė spręsti savivaldybių problemas, susijusias su galimybėmis praplėsti teises dėl nepanaudotų specialių tikslinių dotacijų valstybės perduotoms funkcijoms atlikti, mokinio krepšelio perskirstymu po rugsėjo 1 d., kapinių inventorizavimo, jų geodezinių matavimų ir teisinės registracijos bei adresų formavimo papildomo finansavimo poreikiu.

Savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių projekto LSA iki šiol negavo.

lsa.lt

Rašyti komentarą