Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Savaitgalis numatomas gana šiltas ir ramus

Publikuota: 2011 rugsėjo 15 Kategorija: Aktualijos, Orai

Liudo Mockaus nuotr.Liudo Mockaus nuotr.

Rodos, šią savaitę mūsų šalyje buvo visko. Vos vidurį pasiekęs rugsėjo mėnuo priminė, jog už lango jau ruduo.

Pirmoji savaitės diena nepagailėjo lietaus. Per mūsų šalį slenkant šaltajam atmosferos frontui, lijo beveik visoje šalyje. Rytiniuose rajonuose lietus buvo itin gausus, o Švenčionių rajone, Pabradės apylinkėse pasiekė ir stichinio meteorologinio reiškinio – labai smarkaus lietaus kriterijus. Ten per 1 val. prilijo net 55,8 mm. Tai beveik prilygsta rugsėjo mėnesio vidutiniam daugiamečiui kritulių kiekiui (68 mm). Lyg to būtų maža, dangų raižė ir žaibų blyksniai. Pietrytiniame šalies pakraštyje buvo užfiksuotas škvalas, bet jo metu vėjas gūsiuose buvo sustiprėjęs tik iki 13 m/s, informuoja Lietuvos hidrometoerologijos tarnyba.

Artimiausiomis dienomis pavojingų oro reiškinių neprognozuojama

Rugsėjo 16 d. daug kur numatomi trumpi lietūs. Vėjas pietvakarių, vakarų, pereinantis į šiaurės vakarų, 7–12 m/s, vietomis gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra naktį 8–13, dieną 12–17 laipsnių šilumos.

Rugsėjo 17-os dieną kai kur trumpai palis. Temperatūra naktį 5–10, pajūryje iki 12, dieną 14–18 laipsnių šilumos.

Rugsėjo 18-os naktį be lietaus, dieną vakariniuose rajonuose trumpas lietus. Temperatūra naktį 4–9, pajūryje iki 11, dieną 16–21 laipsnis šilumos.

Vėjai ir lietūs

Varėnos apylinkėms pirmadienis “dovanojo” tikrą orų puokštę: prasidėjusią liūtį lydėjo ne tik žaibai ir perkūnijos griausmas, bet ir dar vienas stichinis meteorologinis reiškinys – kruša. Per 10 minučių trukusią krušą iš dangaus krito ledėkai, kurių skersmuo siekė iki 2–3 cm. Tokie ledo gabaliukai įlenkė netgi mašinų stogus, o vėliau ištirpę sėmė gatves.

Pailsėti nuo rudens orų išdaigų mūsų šalis daug laiko neturėjo. Jau antradienį po truputį ėmė stiprėti vėjas. Gilus ciklonas (“Katios” likučiai) nuo pietų Skandinavijos keliavo į šiaurės vakarus. Daugiausia ciklono jėgą pajuto mūsų kaimynai latviai, bet ir Lietuvoje pietvakarių krypties vėjas buvo įsismarkavęs ir gūsiuose daugelyje šalies rajonų siekė 15–20 m/s, Klaipėdoje 21 m/s. Tačiau uraganu šio vėjo sustiprėjimo vadinti tikrai negalima.

Uraganai – tai jau katastrofinis reiškinys, kai maksimalus vėjo greitis siekia daugiau negu 33 m/s. Paskutinis Lietuvoje praūžęs uraganas buvo “Anatolijus”, kuris mūsų šalyje siautėjo 1999 metų gruodžio 4 dieną. Tuomet vėjo greitis buvo sustiprėjęs iki 40 m/s.

LHMT

Rašyti komentarą