Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Naujoji tautos girdymo politika

Publikuota: 2011 rugpjūčio 17 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Alkoholinių gėrimų parduotuvė (kairėje) atidaryta tiesiai prieš Turizmo ir paslaugų verslo mokyklą (dešinėje). (Oresto Lidžiaus nuotr.)Alkoholinių gėrimų parduotuvė (kairėje) atidaryta tiesiai prieš Turizmo ir paslaugų verslo mokyklą (dešinėje). (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Arba kaip alkoholinių gėrimų parduotuvės Šilutėje kuriamos tiesiai prieš mokyklų langus. Su vietinės valdžios palaiminimu.

Tautos girdykla – priešais mokyklą

Vienoje pagrindinių Šilutės miesto Lietuvininkų gatvėje įsikūrusios Turizmo ir paslaugų verslo mokyklos vadovai buvo nemaloniai nustebinti, kai, baigiantis mokslo metams, priešais mokyklos langus, kitoje gatvės pusėje, duris plačiai atvėrė nauja parduotuvė su ryškia reklamine iškaba „Gėrimai pigiau“.

Nuo šios tautos girdyklos iki profesinės mokyklos – vos apie 20 metrų. Todėl ir šios mokymo įstaigos direktorius Pranas Avižinis, ir dėl plintančio jaunimo girtuokliavimo susirūpinę miestelėnai mano, kad licencija prekiauti alkoholiu mokyklos pašonėje Kaune registruotai bendrovei galėjo būti suteikta pažeidžiant Šilutės r. savivaldybės tarybos patvirtintą mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijų išdavimo tvarką, kurioje juodu ant balto parašyta, kad 50 metrų atstumu nuo maldos namų, sveikatos priežiūros ir ugdymo įstaigų mažmeninė prekyba alkoholiniais gėrimais draudžiama.

Ne kažin kiek toliau nuo pigių gėrimų prekyvietės veikia parduotuvė „Urmas“, kurioje nuo praeitų metų vasaros taip pat vykdoma svaigalų prekyba. Licencijas prekiauti alkoholiniais gėrimais priešais mokyklos langus abiem šioms prekybos įmonėms suteikė Šilutės r. savivaldybės administracija, vadovaudamasi ta pačia Tarybos patvirtinta mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijų išdavimo tvarka.

Anot Turizmo ir verslo paslaugų mokyklos direktoriaus P. Avižinio, praeitais metais jis jau kreipėsi į savivaldybės administraciją dėl prekybos svaigalais apribojimo mokyklos kaimynystėje. Deja, jo pastangos tautos girdyklas kaip galima labiau atitolinti nuo jaunųjų šalies piliečių mokymo ir ugdymo įstaigos nuėjo perniek.

P. Avižinis labai apsidžiaugė sužinojęs, kad Šilutėje radosi daugiau pilietiškai nusiteikusių žmonių, manančių, jog svaigalų pardavėjams priešais mokyklą – ne vieta. Todėl artimiausiu metu, iki rugsėjo 1 – osios, jis ruošiasi dar kartą kreiptis į savivaldybę. Mes savo ruožtu apie galimai neteisėtai suteiktas licencijas prekiauti alkoholiniais gėrimais pranešėme Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui (toliau – NTAKD). Šis pažadėjo patikrinti minėtų licencijų teisėtumą, kai tik gaus raštišką pranešimą apie galimą pažeidimą.

Pažeidimą gali būti sunku įrodyti

Tačiau, anot NTAKD Kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Jelenos Tribort, galimą pažeidimą gali būti sudėtinga įrodyti, jeigu savivaldybės tarybos patvirtintoje mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijų išdavimo tvarkoje nenurodyta, nuo kur iki kur konkrečiai tie 50 metrų turi būti skaičiuojami.

Būtent tokio konkretumo ir stinga Šilutės r. savivaldybės tarybos patvirtintoje svaigalų prekybos licencijų išdavimo tvarkoje. Tai suteikia galimybę vietiniams valdininkams laisvai interpretuoti šią tarybos sprendimo nuostatą.

Šilutės r. savivaldybės administracijos Ūkio skyriaus vyresniosios specialistės, atsakingos už licencijų prekiauti alkoholiu ir tabako gaminiais išdavimą, Irmos Augutienės teigimu, Kauno bendrovės prašymas suteikti jai licenciją prekiauti svaigalais savivaldybės administracijoje buvo ilgai nagrinėjamas. Esą atsakingiems administracijos valdininkams irgi nelabai patikęs laikinojoje sostinėje registruotos įmonės sumanymas atidaryti alkoholinių gėrimų parduotuvę priešais Turizmo ir paslaugų verslo mokyklos langus. Tačiau dėl mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijų išdavimo tvarkos nuostatų neapibrėžtumo administracija turėjusi priimti prekybininkams palankų sprendimą.

Kita vertus, anot I. Augutienės, Lietuvininkų gatvė – komerciškai patraukliausia visame mieste. Todėl neva būtų neprotinga riboti joje prekybą.

„Jeigu sulauksime pranešimų, kad tose parduotuvėse pažeidinėjama prekybos alkoholiu tvarka, siūlysime Tarybai sutrumpinti jų darbo laiką. Tačiau lig šiol nesame gavę nė vieno tokio pranešimo“, – tvirtino I. Augutienė.

Imsis iniciatyvos pakeisti tvarką

NTAKD Kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės J. Tribort žiniomis, Lietuvoje jau yra savivaldybių, kurios savo mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijų išdavimo tvarkose yra aiškiai nurodžiusios, kaip turi būti matuojamas minimalus atstumas nuo maldos namų, sveikatos priežiūros ir ugdymo įstaigų iki mažmeninės svaigalų prekybos vietų. Todėl ten tokių ginčų, kaip Šilutėje, neiškyla.

Ar Šilutės rajono valdžia paseks jų pavyzdžiu?

Savivaldybės tarybos narys Edvardas Vitkauskas, sužinojęs, kad, norint atitolinti alkoholio prekyvietes nuo mokyklos, tereikia papildyti jau galiojančią licencijų išdavimo tvarką, konkrečiai nurodant, kaip turi būti matuojami tie 50 metrų, pažadėjo imtis iniciatyvos, kad tam reikalingas tarybos sprendimo projektas būtų parengtas iki artimiausio posėdžio.

Tiesa, jeigu Taryba licencijų išdavimo tvarką ir papildys, atgaline data jos nebus galima taikyti. Tačiau, anot tarybos nario, naujųjų nuostatų turės būti paisoma, kai prekybininkai ateis į savivaldybę pratęsti mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijų.

3 skaitytojų komentarai
Jei draust, tai draust 2011 rugpjūčio 17d., 21:1084.32.214.14
O “Deims” viešbutis-restoranas šioje istorijoje kažkodėl liko nepaminėtas. Juk ten taip pat yra galimybė įsigyti svaigalų. Ar nereiktų P.Avižiniui sušvelninti tono, o tai žiū … mokyklą ims ir perkels :D

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 4

Atsakyti

Joo 2011 rugpjūčio 18d., 09:3378.59.39.35
Nematau priežasties kad reikia drausti prekybą. Juk prekiaujama ne mokyklos bufete. Jei kas sugalvojo išgert, 50- 100 metrų ne kliūtis. Geriau tas pastangas nukreipti į moksleivių ugdymą, užimtumą kad jiems nebesusidarytų poreikis alchoholiui.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 5

Atsakyti

šilokarčiamiškis 2011 rugpjūčio 18d., 10:0581.7.78.91
‘Esą atsakingiems administracijos valdininkams irgi nelabai patikęs laikinojoje sostinėje registruotos įmonės sumanymas atidaryti alkoholinių gėrimų parduotuvę priešais Turizmo ir paslaugų verslo mokyklos langus. Tačiau dėl mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijų išdavimo tvarkos nuostatų neapibrėžtumo administracija turėjusi priimti prekybininkams palankų sprendimą.’
Įdomu per KĄ kauniečiai rado priėjimą apeiti įstatymą…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą