Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Savaitgalį “lis” žvaigždėmis

Publikuota: 2011 rugpjūčio 11 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

technologijos.lttechnologijos.lt

Perseidais vadinamų meteorų lietus intensyviausias bus naktį iš penktadienio į šeštadienį. Tuomet per valandą danguje bus galima suskaičiuoti iki 100 meteorų.

Kaip Lietuvos radijui pasakojo astronomijos mėgėjų klubo „Albireo“ vadovas Jonas Kaspariūnas, krintančiomis žvaigždėmis vadinami meteorai – tai buvusios kometos liekanos, kurios skrieja orbita aplink Saulę. Kai Žemė tą orbitą kerta, liekanos pakliūva į atmosferą, ten įkaista ir sudega, taip sukurdamos krintančios žvaigždės įspūdį.

„(Nuo ketvirtadienio) bus galima stebėti Perseidų meteorų lietų, kurio radiantas yra Persėjo žvaigždyne. Pats maksimumas turėtų būti naktį iš penktadienio į šeštadienį. Tuomet žmonės turėtų suskaičiuoti iki šimto meteorų per valandą“, – teigė J. Kaspariūnas.

Anot jo, geriausiai meteorų lietų stebėti prieš rytą, apie 3–4 valandą, kai Persėjo žvaigždynas pakyla aukščiausiai.

„Gaila, bet šiemet truputį trukdys Mėnulio pilnatis, kuri apšvies dangų, todėl bus matoma mažiau meteorų. Bus galima pastebėti tik pačius ryškiausius“, – sakė astronomijos mėgėjų klubo vadovas.

technologijos.lt

1 skaitytojų komentaras
Jonas J. 2011 rugpjūčio 16d., 09:13195.182.76.59

Labas.
Dėkui laikraščiui už tai, kad mūsų akis pakėlė nuo buities (šiukšlių konteinerių tema visai šalia) į Dangų. Pasižvalgę po dangiškas platybes gal ir žemiškas buitines problemas vertinsime kiek paprasčiau, nes visa tai taip laikina: metorai ir kiti dangaus kūnai skraido ir gyvuoja šimtus kartų ilgiau negu mes. Gal dėl to, kad jų negraužia pavydas – o kur nuskrido kaimynas?
Daugiau galite paskaityti: http://astronomija.lt/. Sėkmės pažįstant dangiškas paslaptis.
P.S. Įdomu būtų, jei parašytų tie, kad bandė stebėti straipsnyje minimą reiškinį.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą