Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Atliekų tvarkymas toliau klampina Šilutę į skolas

Publikuota: 2011 rugpjūčio 11 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Šilutės r. savivaldybė vietine rinkliava užsimojo apmokestinti visus sodų bendrijų valdų savininkus. Tačiau tai jos nuo nuostolių neišgelbės. (Oresto Lidžiaus nuotr.)Šilutės r. savivaldybė vietine rinkliava užsimojo apmokestinti visus sodų bendrijų valdų savininkus. Tačiau tai jos nuo nuostolių neišgelbės. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Dėl prastai administruojamos vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą rajone Šilutės r. savivaldybei niekaip nesiseka sumažinti bemaž vieną milijoną litų siekiančio įsiskolinimo „Ecoservice“ ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (toliau – KRATC) įmonėms.

Tikėdamasi nors kiek sumažinti sau šią naštą, savivaldybė griėbėsi šiaudo – mėgins „išgaudyti“ visus nenaudėlius, gyvenančius švariai kitų sąskaita: nuo liepos 1 d. visų 11 rajono seniūnijų darbuotojai vaikšto pabučiais, ragindami skolininkus susimokėti už praeitais metais jiems suteiktą paslaugą, o šį mėnesį savivaldybėje suformuota komisija, kuriai pavesta iki spalio 1 d. išaiškinti visus vietinės rinkliavos nemokančius sodų, garažų ir kito nekilnojamojo turto savininkus.

Šilutės r. savivaldybės administracijos direktorė Ida Vasiljevienė, kurios įsakymu ir buvo sudaryta minėta komisija, nedrįsta prognozuoti, kiek daugiau vietinės rinkliavos bus surenkama į rajono biudžetą, apmokestinus visus atliekų turėtojus. „Apie tai anksti kalbėti, viskas bus aišku po spalio 1 d., kai komisija pateiks savo ataskaitą, – teigė administracijos direktorė. – Tačiau akivaizdu, kad vengiančių vietinės rinkliavos yra ir pačioje Šilutėje. Aš pati kiekvieną rytą matau, kaip prie mūsų konteinerių sustoja prabangi mašina, ir žmonės išmeta savo šiukšles“.

Tuo tarpu savivaldybės administracijos Biudžeto ir finansų skyriaus vedėja Janina Valienė iš sodininkų ir garažų savininkų apmokestinimo daug nesitiki. Esą metinės savivaldybės pajamos dėl to gali padidėti tik apie 20 – 30 tūkst. litų, kurie vietinės rinkliavos deficito problemos tikrai neišspręs.

J. Valienės nuomone, reikia ieškoti ir kitų sprendimų. Priešingu atveju, anot skyriaus vedėjos, savivaldybė ir toliau skaičiuos nuostolius. Pirmiausia ji siūlytų panaikinti vietinės rinkliavos lengvatas dirbantiems pensininkams.

Praeitais metais Šilutės r. savivaldybė iš vietinės rinkliavos planavo gauti 2,5 mln.litų pajamų, tačiau surinko tik apie 2 mln. Lt. Tuo tarpu komunalines atliekas renkančių ir tvarkančių įmonių pateiktų apmokėti sąskaitų bendra suma siekė maždaug 3 mln. Lt, – mat komunalinių atliekų buvo surenkama žymiai daugiau, nei buvo planuota įvedant rajone vietinę rinkliavą.

Tačiau savivaldybė iš to nepasimokė.

J. Valienės teigimu, šiųmečiai atliekų kiekiai rajone panašūs į pernykščius. Todėl ji prognozuoja, kad savivaldybė ir šiemet patirs didelių nuostolių.

Todėl neatmetama galimybė, kad ateityje bus siūloma didinti vietinės rinkliavos mokestį.

Šiuo metu visi Šilutės rajono gyventojai už atliekų tvarkymą moka po 16 ct už turimo būsto kvadratinį metrą. Didžiausias apmokestinamas plotas – 100 kv. m. Įmonėms taikomas kitas įkainis. Dalis jų – apie 100 – rinkliavą moka pagal faktinį sukauptų atliekų kiekį.

Liepos 1 d. bendras jų įsiskolinimas savivaldybei už atliekų tvarkymą siekė maždaug 600 tūkst. litų. Savivaldybės skola bendrovei „Ecoservice“ ir KRATC buvo pusantro karto didesnė – 950 tūkst. Lt.

Rašyti komentarą