Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mirė garsiausias pamario krašto žvejys (papildyta)

Publikuota: 2011 rugpjūčio 09 Kategorija: Gyvenimas, Žmonės

Salos etnokultūros ir informacijos centro nuotr.Salos etnokultūros ir informacijos centro nuotr.

Pirmadienio naktį Klaipėdos universitetinės ligoninės Reanimacijos skyriuje mirė mažlietuvis, senųjų žvejybos būdų žinovas, varžų upinėms nėgėms gaudyti pynėjas Ervinas Prūsas.

Bene vienintelis pamaryje likęs varžas pynęs ir jomis nėges gaudęs E. Prūsas visą savo gyvenimą gyveno prie Nemuno, Girininkų kaime (Juknaičių sen., Šilutės r.).

Sekmadienio rytą Lietuvos televizija kartojo Zitos Kelmickaitės laidą „Gyvenimo ratu“ apie E. Prūsą ir upinių nėgių žvejybą, o mažiau nei po paros buvo pranešta apie jo mirtį.

E. Prūsas pastaraisiais metais gyveno Juknaičių savarankiško gyvenimo namuose. Iš ten jis dažnai važiuodavo į savo tėviškę, ten žvejodavo Nemune arba Žiogės ežere.

1935 m. gimęs vyras buvo ligotas, prieš keletą metų jam buvo implantuotas širdies stimuliatorius.

Manoma, kad šeštadienį prie ežero senasis žvejys galėjo smarkiai susitrenkti galvą. Dėl sunkios traumos tą pačią dieną jis buvo paguldytas į Šilutės ligoninę, tačiau pablogėjus būklei, sekmadienio naktį jis buvo pervežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Maždaug po paros, pirmadienio naktį, apie 2.25 val., medikai pranešė apie pamario krašto legenda tapusio E. Prūso mirtį.

Kilęs iš senosios žvejų ir pievininkų giminės, E. Prūsas nuosekliai tęsė giminės žvejybos ir nėgių gaudymo tradicijas. Nuo 1997 m. jis kasmet dalyvavo edukacinėse amatų stovyklose, keletą metų stovyklautojus priėmė savo sodybos kieme Girininkuose – su nėginių bučiukų pynimo paslaptimis ir tradicine žvejyba susipažino apie 150 pamario krašto jaunuolių.

E. Prūsas pateikė daug vertingos informacijos apie tradicinę žvejybą, padovanojo Šilutės muziejui,   Salos etnokultūros ir informacijos centrui įvairių žvejybos prietaisų, konsultavo žvejų ir pievininkų  buities klausimais. Kol leido sveikata, E. Prūsas noriai dalyvavo senųjų amatų populiarinimo renginiuose Nidoje, Klaipėdoje ir Šilutės krašte.

Už paramą puoselėjant Mažosios Lietuvos etnokultūrą jam pareikštos Neringos  (2000 m.) Šilutės (2006) savivaldybių, Šilutės muziejaus (2002) ir Salos etnokultūros ir informacijos centro (2007)  padėkos.

Velionis E. Prūsas pašarvotas Juknaičių savarankiško gyvenimo namų koplyčioje.

Karstas išnešamas  2011 m. rugpjūčio 11 d. 13.00 val. Laidojamas Šilutės naujose kapinėse.

1 skaitytojų komentaras
edward's 2011 rugpjūčio 11d., 14:3081.7.78.91
nieks neturi vertes vien mintis be kaltes
tai irodo mirtis ir zmogaus atmintis
ka sukursi zinok viska teks atiduot
ir diena ir naktis sioje zemeje liks
pinigai ir daiktai trumpalaikiai draugai
issinesi vien tai gerumu ka gavai
ka sukurei mintim dovanojai kitiem
tai neliks su tavim tai paliksi gyviem

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą