Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kelio į Rusnę estakados istorijoje – vilties kibirkštėlė

Publikuota: 2011 rugpjūčio 03 Kategorija: Aktualijos

Kol nėra etskados, Rusnės gyventojai ir salos svečiai per Nemuno potvynius priversti valandų valandas laukti eilėje prie apsemto kelio ruožo. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Kol nėra etskados, Rusnės gyventojai ir salos svečiai per Nemuno potvynius priversti valandų valandas laukti eilėje prie apsemto kelio ruožo. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerija imasi iniciatyvos įtraukti liūdnai pagarsėjusį estakados potvynių apsemiamame kelyje iš Šilutės į Rusnę projektavimą ir statybas į Klaipėdos ir Tauragės apskričių pasirengimo potvyniams ir potvynių padariniams šalinti 2007 – 2015 metų programą.

Tai taptų rimtu teisiniu pagrindu skirti šiam objektui finansavimą iš šalies biudžeto.

Projektavimo sutartį nutraukė teismas

800 tūkst. litų vertės estakados projektavimo sutartis tarp Šilutės r. savivaldybės administracijos ir UAB “Tiltų ekspertų centras” buvo pasirašyta 2009 metų spalio 30 d. Tačiau Klaipėdos apygardos teismas nustatė, kad vykdant viešąjį projektavimo darbų pirkimą, buvo nusižengta kelių Viešųjų pirkimų įstatymo straipsnių nuostatoms: savivaldybės administracija parinko netinkamą (neskelbiamų derybų) pirkimo būdą, netinkamai įvertino kai kurių pirkimo dalyvių nustatytus kvalifikacijos reikalavimų kriterijus, padarė kitokių pažeidimų Todėl praeitų metų rugsėjį teismas estakados projektavimo sutartį pripažino negaliojančia.

Ši nutartis buvo apskųsta Apeliaciniam teismui. Tačiau šis paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo sprendimą, papildydamas jį nauja nuostata, kad restitucija šiuo atveju netaikytina – tai yra UAB “Tiltų ekspertų centras” nereikėjo grąžinti savivaldybei už projekto rengimą jau sumokėtų 250 tūkst. litų, o savivaldybės administracijai buvo paliktas pradėtas rengti projektas.

Į Klaipėdos apygardos administracinį teismą su civiliniu ieškiniu praeitų metų pavasarį kreipėsi Klaipėdos apygardos prokuratūra, gavusi Šilutėje į LR Seimą išrinkto Audriaus Endzino prašymą apginti viešąjį interesą.

Šilutės r. savivaldybės administracija, kuriai pasirašant sutartį su UAB “Tiltų ekspertų centras” vadovavo konservatorius Šarūnas Laužikas, už estakados techninį projektą buvo pasišovusi sumokėti 800 tūkst. litų, nors iš Kelių priežiūros programos tam tebuvo skirtas ketvirtis milijono.

Estakada atpigo

I. Vasiljevienė (Oresto Lidžiaus nuotr.)

I. Vasiljevienė (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Šilutės r. savivaldybei iš „Tiltų ekspertų centro“ palikimo dabar maža naudos. Anot savivaldybės administracijos direktorės Idos Vasiljevienės, projektuotojai už ketvirtį milijono sugebėjo parengti tik estakados statybos viziją. Todėl naujai parinktam rangovui teks rengti visą techninį projektą.

Kiek jis dabar kainuotų, sudėtinga pasakyti, mat per tuos metus, kai teismuose buvo narpliojama savivaldybės sutartis su UAB „Tiltų ekspertų centras“, ne tik pasikeitė estakados statybos koncepcija, bet ir sumažėjo jos skaičiuojamoji sąmata – nuo 40 iki maždaug 20 mln. Lt.

Tačiau dabartinė rajono valdžia netrykšta noru organizuoti naują viešąjį estakados projektavimo darbų pirkimą. Kadangi krašto kelias iš Šilutės į Rusnę priklauso „Klaipėdos regiono kelių“ valstybinei įmonei, todėl, savivaldybės administracijos direktorės nuomone, ši įmonė ir turėtų prisiimti sau visus estakados projektavimo ir statybos rūpesčius.

Vyriausybė – už estakados statybą

A. Endzinas (Oresto Lidžiaus nuotr.)

A. Endzinas (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Pasak Seimo nario A. Endzino, estakados klausimu pastartuoju metu daug kalbama aukščiausiu lygiu ir esą jau svarstomos galimybės skirti šiam projektui finansavimą iš kitų metų Respublikos biudžeto.

„Estakados projekto klausimas buvo iškeltas ir per vieną iš paskutinių Vyriausybės valandų Seime. Po to apie tai daug kalbėjome su susisiekimo ministru Eligijum Masiuliu. Ir galiu pasakyti, kad Vyriausybėje šis projektas gana palankiai vertinamas, ir jau nagrinėjama galimybė, kad kitų metų biudžete tam atsirastų kažkokia pinigų suma, – telefonu tvirtino šilutiškis parlamentaras A. Endzinas. – Tačiau viskas priklausys nuo to, kokios bus suplanuotos kitų metų biudžeto pajamos“.

Vidaus reikalų ministerijos iniciatyvą įtraukti estakados projektavimą ir statybas į Klaipėdos ir Tauragės apskričių pasirengimo potvyniams ir potvynių padariniams šalinti 2007 – 2015 metų programą Seimo narys vertina kaip dar vieną žingsnį beveik 2000 rusniškių gyvybiškai svarbaus projekto įgyvendinimo link.

4 skaitytojų komentarai
vel 2011 rugpjūčio 3d., 15:5578.59.13.226
rinkimai i seima audrius stengsis,o gal kas ir pavyks juk partietis susiekimo ministras.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 2

Atsakyti

Jeronimas 2011 rugpjūčio 3d., 20:2286.100.113.40
Pagaliau Rusniskiai gales lengviau atsikvepti,nes potvyniai labai isvargina zmones,gal ir turistu padauges i sala,bus daugiau pajamu …………………

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 4 Thumb down 4

Atsakyti

stebėtojas 2011 rugpjūčio 4d., 08:5278.61.24.50

Manau, kad Endzinas be išsišokimų dirbo, nerėkdamas ramiai sprendė esminius klausimus. Dabar akivaizdu, kodėl taip norima nuversti esamą valdžią.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 8

Atsakyti

Kontrole 2011 rugpjūčio 11d., 08:5078.61.248.229

Per dvi kadencijas (8 metus) A.Endzinas sugebėjo tik tiek -priprašyti savo partieti itraukti dar karta estakados statybas į valstybes investicijų planus. Toks itraukimas jau buvo prie A.Brazausko valdžios. Manau, kad tokį LR seimo nario darbo rezultatą būtų pasiekęs ir paprastas šilutiškis R.Jaruškevičius su bendraminčiais pamojavęs JDJ vėliavomis prie ministerijos langų. Endzinas – tuščia vieta.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą