Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Prasideda LRT žodžio ir posakio rinkimai: siūlyti gali kiekvienas

Publikuota: 2024 vasario 15 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

LRT.LRT.

LRT, siekdama skatinti visuomenę domėtis ir fiksuoti viešosios kalbos vartosenos reiškinius, jau septintąjį kartą skelbia LRT žodžio ir posakio rinkimus. Jau nuo vasario 15 dienos visi gali siūlyti įsiminusius LRT eteryje nuskambėjusius ar perskaitytus žodžius bei posakius.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Televizijos, radijo laidų kūrėjai, vedėjai, žurnalistai ir visuomenė kviečiama siūlyti 2023–2024 m. televizijos, radijo laidose išgirstus, LRT.lt portale perskaitytus įdomius, naujus, šmaikščius, keistus, vaizdingus, paradoksalius, tarmiškus, netikėtų reikšmių įgavusius žodžius ir posakius.

Visi pasiūlyti žodžiai ir posakiai bus skelbiami portale LRT.lt.

„Septintąjį kartą rengdami LRT žodžio ir posakio rinkimus šįkart kviečiame dar labiau įsitraukti visuomenę – kiekvienas galės pasiūlyti patikusį žodį ar posakį, išgirstą ar perskaitytą LRT eteryje ar portale LRT.lt. Tikimės, jog tai padės atkreipti dėmesį į mūsų kalbos neišsemiamus klodus bei fiksuoti žurnalistų kalboje atsirandančius naujadarus, frazeologizmus, sinonimus, vaizdingus pasakymus ar humoro nestokojančius apibūdinimus“, – teigia idėjos sumanytoja Kalbos kultūros skyriaus redaktorė Lina Smolskienė.

Iš pasiūlytų žodžių ir posakių bus sudaryti balsavimui teikiami sąrašai, kurie bus paskelbti portale LRT.lt balandžio 15 dieną. Portale savo balsus galės atiduoti visuomenė, atskirai savo balsus atiduos specialiai sudaryta komisija, kurioje dirbs LRT žurnalistai Aida Murauskaitė, Marius Andrijauskas, Gabrielė Kloniūnaitė, Edvardas Kubilius ir kalbos redaktorė Miglė Bagdonė.

Rinkimai skirti Spaudos, kalbos ir knygos dienai paminėti, todėl komisijos ir visuomenės išrinkti LRT žodžiai ir posakiai bus paskelbti gegužės pradžioje LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ eteryje.

Pernai metais vykusiuose rinkimuose išrinkti žodžiai – „skystaprotizmas“, kurį pavartojo Giedrė Kazlauskaitė LRT KLASIKOS laidoje „Homo cultus. Iš balkono“ bei „gudrauodegiauja“, Raimundo Kuodžio pavartotas LRT TELEVIZIJOS laidoje „LRT forumas“. Metų posakiu išrinktas Vytauto Landsbergio pasakytas „kvailybė yra amžina, bet ne jos rezultatai“.

2022 metais LRT žodžiu buvo išrinktas Kristinos Sabaliauskaitės pavartotas „rusorealistas“. Rašytoja teigė, kad šį žodį perskaitė Tomo Sinicko skiltyje ir šiek tiek pakoregavo. Tai – naujadaras, sukurtas karo Ukrainoje kontekste, apibūdinantis žmones, iš patirties žinančius, ką gali Rusija. LRT posakiu tapo „rusiškas laive, eik n…“.

Ankstesnių rinkimų metu buvo išrinkti žodžiai „šimonėda“, „slydmetis“, „moteriausybė“ bei posakiai „dėl vieno banano neikite į parduotuvę“, „smegenų įšalas“, „kiaulės akių problema“ bei „dovanotam keliukui į sąmatą nežiūri“.

Savo pasiūlymus LRT žodžio ir posakio rinkimams galite rašyti čia.

LRT inf.

Rašyti komentarą