Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutei siūloma grąžinti Šilokarčemos vardą

Publikuota: 2011 rugpjūčio 03 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Iniciatyvos dar sykį perkrikštyti pamario sostine tituluojamą miestą ėmėsi šilutiškis LR Seimo narys tvarkietis Remigijus Žemaitaitis, – jis jau kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją (toliau – VLKK) su prašymu pateikti išvadas apie Šilutės miestui grąžintiną istorinį vardą – Šilokarčemą. VLKK parlamentaro laišką – kreipimąsi persiuntė Šilutės r. savivaldybei.

Dabartinis Šilutės miestas buvo įkurtas 1910 metais, prie Šilokarčemos kaimo prijungus Žibus, Cintjoniškius. Tačiau naujai suformuota gyvenvietė dar kurį laiką buvo vadinama Šilokarčema, – Šilutės vardas jai oficialiai buvo suteiktas tik 1923 m.

Zemaitaitis RPasak jaunojo parlamentaro R. Žemaitaičio, Šilutė – unikalus istorinės Mažosios Lietuvos kampelis su savitu istorijos ir kultūros paveldu, krašto išeivių lig šiol daugiau žinomas senuoju Šilokarčemos vardu. Todėl, jo nuomone, būtų visai gražu sugrąžinti šiam miestui istorinį pavadinimą, kuris rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą buvo paminėtas dar 1511 metais.

R. Žemaitaitis įsitikinęs, kad istorinio vardo sugrąžinimas šių metų Lietuvos kultūros sostinei – Šilutei prisidėtų ir prie turizmo plėtros šiame krašte.

Šilutės muziejaus direktorė istorikė Roza Šikšnienė iš dalies linkusi pritarti šiai Seimo nario iniciatyvai. „Čia visada buvo Šilokarčema. Net ir po karo žmonių šnekamojoje kalboje dar ilgai buvo vartojamas ne Šilutės pavadinimas, bet Šilokarčema, Žibai ir Verdainė, – paaiškino R. Šikšnienė. – Tačiau su Šilutės vardu jau užaugo ne viena karta, ir daugeliui vietos gyventojų būtų sudėtinga priprasti prie kito miesto pavadinimo. Todėl, mano nuomone, prieš priimant sprendimą dėl vietovardžio pakeitimo, turėtų būti atsižvelgta ir į vietos bendruomenės nuomonę“.

Šilutės seniūno pavaduotojas Algirdas Ivanauskas R. Žemaitaičio užmojų dar sykį perkrikštyti miestą vertina pragmatiškai. „Nėra taip, kad paėmiau ir pakeičiau pavadinimą. Juk būtų keičiamas vietovardis, o tai jau didelis darbas ir dideli pinigai, kurių, deja, mes neturime per daug, – telefonu komentavo A. Ivanauskas. – Antra vertus, visi jau seniai pripratę prie Šilutės vardo, todėl nemanau, kad reikėtų jį keisti“.

Panašios nuomonės laikosi ir Šilutės r. savivaldybės meras Virgiljus Pozingis. „Su tokiais dalykais negalima skubėti, viską reikia atsakingai pasverti. Galima prigalvoti visokių pasiūlymų, tačiau nevalia pamiršti ir finansinės pusės, – pakeisti vietovardį ne taip jau ir pigu, – dėstė savo mintis V. Pozingis. – Be to, mūsų gyventojai ir įstaigos dėl to patirtų papildomų nepatogumų ir išlaidų, nes keičiantis adresams turės būti pakeisti ir visi registro duomenys. Todėl manau, kad pirmiausia reikia atsiklausti Šilutės visuomenės nuomonės“.

Tačiau meras abejoja, ar savivaldybei verta išlaidauti rengiant visuotinę gyventojų apklausą. Jo manymu, bendrą vietos bendruomenės nuomonę galėtų padėti suformuoti rajono tarybos nariai, kuriems tarsi ir priklausytų ne vien tik prieš rinkimus palaikyti ryši su savo rinkėjais…

Gyventojų apklausai pritaria ir Šilutės vietovardžio keitimo iniciatorius Seimo narys R. Žemaitaitis: „Savivaldybėms yra suteikta teisė organizuoti savo gyventojų apklausas. Todėl manau, kad būtų visiškai teisinga, jeigu Šilutės rajono savivaldybė pirma atsiklaustų visuomenės nuomonės, o tik po to priimtų vienokį ar kitokį sprendimą“.

18 skaitytojų komentarų
Nariui 2011 rugpjūčio 2d., 14:16195.182.76.59
Ar, pavadinus rožę kitu vardu, ji mažiau kvepės? Ne miestų pavadinimai traukia turistus, o tai, ką ten galima pamatyti.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 33 Thumb down 0

Atsakyti

Juozas 2011 rugpjūčio 2d., 14:3578.62.44.116
oi pigiai Remis sau piara daro oi pigiai

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 31 Thumb down 0

Atsakyti

tep 2011 rugpjūčio 2d., 18:0384.15.184.141
tas tiesa, nes moketi reiketu visiems gyventojams: keisti adresus, dokumentus irt ttttt.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 22 Thumb down 0

Atsakyti

Seimūnui 2011 rugpjūčio 2d., 18:1578.61.65.100
Remigijau, ar stogas pavažiavo? Kaip seimo nariui vertėtų geriau pasirūpinti, kad paskutiniai šilutiškiai Šilutę nepaliktų. Šiuo metu jau beveik pusės šilutiškių reikia iškoti užsienyje. Baisiausia, kad yra daug tokių tėvelių kurie vaikučius paliko seneliams. Ar bent kiek seimo nariams tai rūpi???????

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 30 Thumb down 1

Atsakyti

apklausa 2011 rugpjūčio 2d., 18:3578.61.31.33

kas uz Silokarcema spaudzia zalia
kas uz Silute spaudzia raudona

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 86

Atsakyti

Klajūnas 2011 rugpjūčio 2d., 20:5288.216.84.16
Nesuprantu seimūno, kodėl jis pasirinko būtent Šilokarčiamos vardą? Man tai gražiau skamba Verdainė. Na ir Žibai trumpas, skambus pavadinimas. Matyt jam patinka asociacija su “karčiama”? O aplamai kaip tokios įdėjos gali kilti šiais laikais? Įdėja FIKS, mažai vardas seimūno girdėtas, tai ir pasiūlė nesamonę, gaila to žmogaus nusisvajojusio savo vardą įsiamžinti.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 24 Thumb down 1

Atsakyti

Kontrole 2011 rugpjūčio 11d., 09:0378.61.248.229

Keista kad seimo narys nori Šilokarčiamos pavadinimo – Gal iškart – Haidekrug.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Atsakyti

Nu juo 2011 rugpjūčio 13d., 14:0678.61.57.176

So ist es gut.
Eitelkeit uber alles.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Joo 2011 rugpjūčio 2d., 21:4378.59.39.35

Reikia pagalvoti: Šilutė daug kam asocijuojasi su pamario kraštu, su žuvimi, su vandens pramogomis. Šilokarčiama su karčiama. Jei įrengsime įspūdingą visus pritraukiančią net žuvisir vandens pramogas nurungiančią karčemą tuomet gal ir pavadinimą keisti reikėtų.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 11

Atsakyti

Nuomone 2011 rugpjūčio 3d., 09:3382.135.247.12
Na žmogus ruošiasi artėjantiems rinkimams į seimą, bandydamas visokiais būdais neišnykti iš laikraščių, bet šitoje vietoje man rodos baisiai nepataikė, nors kaip sakoma geriau bloga reklama nei jokios… :)

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 21 Thumb down 1

Atsakyti

R 2011 rugpjūčio 3d., 13:4778.61.34.166

Ar Šiluteseražinios nusirašė šį tekstą iš Eltos ar elta iš šilutesetažinių?
Kas vis tik straipsnio autorius?

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 13

Atsakyti

skaitytojas 2011 rugpjūčio 3d., 13:5584.15.184.229
ELTOS pranešimuose aiškiai nurodytas šaltinis – Šilutės ETA žinios…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 1

Atsakyti

Darius 2011 rugpjūčio 3d., 18:1384.32.214.14
Kad linksmiau būtų, štai keletas internautų komentarai svetainėje lrytas.lt:

“Kur gyveni? Šilokarčemoj. Ir ten kasdien geriu : )”;

“Visiškas briedas. Čia ne miesto pavadinimas, o kabako. Tai pavadinkim naujoviškai – Kazinobaras. Rupūžės, tie biurokratai – nesąmonėm užsiiminėja, būktai nėra ką veikt”;

“Davai nesismulkinam – tegu būna Heineken”;

“O mano laikais Šilutėje protingi žmonės gyveno. Gal šių dienų šilutiškiai tokie nelaimingi dėl spirito gamyklos išleidžiamos produkcijos?”;

“(…) jei dabar dar suteiksime miesto vardą ŠILOKARČEMA, bus kaip ir pijokų sostinė, reiks įkurdinti keliolika pensionatų, kur iš Lietuvos pakampių galėtų nemokomai rasti gydyklas ir slaugos namus.”

“Grąžinkit Šilopijokų vardą… bus visiems geriau…”;

” Todėl, jo nuomone, būtų visai gražu…” – va čia ir turėtų baigtis visa diskusija”;

“Dar vienas Seimo narys imituoja darbą”;

P.S.
Dar a. a. kraštotyrininkas P. Jakštas kiek su sąmoju rašė, kad Šilokarčemos pavadinimas alumi atsiduoda. Kita vertus, kodėl netinka Šilutės pavadinimas? Gražus, lietuviškas, išlaikęs pirmojo pavadinimo žodžio šaknį ir esmę. Šilutės vietovardis juk ne koks naujadaras, jam jau 90 metų! Tas pavadinimas buvo suteiktas ne vokiečių ir ne sovietų, o tų pačių, mūsų nuolat liaupsinamų, prolietuviškai nusiteikusių Mažosios Lietuvos veikėjų iniciatyva su tarpukario Lietuvos valdžios palaiminimu. Jeigu norime atsisakyti Šilutės pavadinimo, tai gal tada atsisakykime kasmetinių 1923 m. sausio 15 d. (vad. Klaipėdos krašto sukilimo) minėjimų. Juk šie įvykiai vienas su kitu yra betarpiškai susiję.
Kita vertus, vietovardžių kaita vietovardžių gausa ir kaita (Heydekrug, Šilokarčema, Šilutė) išduoda sudėtingą politinį, tačiau tuo pačiu turtingą daugiaetninį, daugiakultūrį gyvenvietės praeitį.
Siūlymas: vietoj to, kad žaistume su pavadinimų kaitaliojimais ir tuo neva rodytume savo neabejingumą krašto praeičiai, imkimės realių, apčiuopiamų darbų išlaikyti nykstantį, naikinamą, griaunamą senosios Šilokačemos, Šilutės materialų ir dvasinį paveldą.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 36 Thumb down 2

Atsakyti

Fix 2011 rugpjūčio 3d., 22:5278.61.3.232
Tikrai, visiškas „nusipezėjimas“! Vardas „Šilokarčema“ – nevykęs vertalas, svetimybė, barbarizmas. Karčema – slavizmas, atėjęs iš lenkų klbos! Taigi, žodis „šilokarčema“ – vokiečių ir lenkų kalbų mišrūnas. Pirmyn spaliukų gvardija!

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 4

Atsakyti

PAŽIŪRĖKIT DEŠINIAU -----> 2011 rugpjūčio 4d., 09:2584.32.214.14

Klausykit, o ką tada darom su Šilutės kantri grupe “KARČEMA”? ————->

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 2

Atsakyti

Konstruktyvūs pasiūlymai 2011 rugpjūčio 4d., 00:5884.32.214.14
Jei norima Šilutei sugrąžinti Šilokarčemos pavadinimą, gal vertėtų pagalvoti ir apie dab. Mingės (Minijos) kaimo senojo Minės pavadinimo sugrąžinimą. Laučių kaimą pervadinkime į Laudžius. Galima eiti dar toliau. Gal su Šilokarčemos vietovardžiu sugrąžinkime ir to meto gatvių pavadinimus, pvz., dab. Lietuvininkų g. pervadinkime į Princo Joachimo, Taikos g. – į Domricho g., M. Jankaus g. – į Stockmano g., Dariaus ir Girėno g. – į Skerdyklos, Kalinausko g. – į Herderio g., Kęstučio g. – į Jahno g. ir t.t. Gal dar kokį šišioniškių ir vokiečių rezervatą ar getą Šilutėje reiktų įkurti, kad viskas originaliau atrodytų :) O gal su Šilokarčemos pavadinimu reiktų pagalvoti ir apie atsimetimą nuo Lietuvos ir prisijungimą prie Vokietijos :) Juk kaip tada viskas tikroviškai atrodytų, lyg būtume antrąkart į tą pačią upę įbridę :)

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 21 Thumb down 1

Atsakyti

edward's 2011 rugpjūčio 4d., 09:5981.7.78.91

Na, o del Kalinausko gatves pakeitimo (sugrazimimo)i Herderio gatve reiketu rimciau padiskutuoti.Taip pat ir del gimnazijos vardo sugrazinimo.Tai butu istoriskai teisinga.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 10

Atsakyti

šilutiškė 2011 rugpjūčio 5d., 01:2784.32.208.111
JAUNIMUI REIKĖTŲ PAKLAUSYTI, KĄ VYRESNI SAKO, O LIETUVOS REIKALUS SPRĘSTI TIK, KAI SĖKMINGAI SAVO VAIKUS UŽAUGINS, NAMUS SUKURS.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą