Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Prasideda plikledžio sezonas

Publikuota: 2023 lapkričio 16 Kategorija: Aktualijos, Orai

VE.lt nuotr.VE.lt nuotr.

Šiemet (kaip ir pernai) pirmoji lapkričio pusė buvo gerokai (~3 laipsniais) šiltesnė už daugiametę normą, tačiau norime to ar ne kalendorinė žiema jau visai čia pat. Štai trečiadienį į mūsų šalį bei visą regioną plūstelėjo šalta oro masė iš šiaurės. Likusi šios savaitės pusė ir kitos savaitės pradžia bus žiemiškesnės: naktimis vyraus neigiama oro temperatūra, o dieną ji gana sunkiai perlips per 0 laipsnių (ir tai ne visoje šalies teritorijoje).

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Akylesni jau pastebėjo, jog sinoptikų sudarytose orų prognozėse šią savaitę sušmėžavo žodis „plikledis“. Oro temperatūrai krentant, pamažu prasideda ir plikledžio sezonas. Šis vidutiniškai trunka nuo lapkričio iki balandžio. Toks reiškinys visada yra laikomas pavojingu meteorologiniu reiškiniu, nors ir gana greitai prie jo priprantame, galop net per daug nesureikšminame.

Plikledis – tai ledo sluoksnis arba suledėjęs sniegas ant žemės paviršiaus. Jis susidaro sušalus vandens lašams po lietaus, dulksnos ar šlapdribos, taip pat kristalizuojantis rūko lašeliams, sušalus polaidžio vandeniui arba ore esant didelei drėgmei, kuri padengia horizontalius paviršius. Esminis skirtumas tarp plikledžio ir lijundros yra tas, kad plikledis susidaro pasibaigus krituliams ir tik ant žemės paviršiaus.

Plikledis gali paveikti ne tik įvairių ūkio sektorių darbą, bet ir apsunkinti kasdienes žmogaus veiklas ar sutrikdyti jo sveikatą. Pėstiesiems apledėję keliai arba šaligatviai sukelia daugiausia rūpesčių: apsunkinamas judėjimas, kelionė užtrunka ilgesnį laiką, paslydus galima stipriai susižeisti – dažniausiai patiriami rankų lūžiai. Paslydimo rizika didesnė ir pasekmės sunkesnės vyresnio amžiaus žmonėms. Taip pat pavojus kyla ir vairuotojams, ypač ant tiltų ir viadukų, kurie temperatūrai krentant pasidengti ledu gali greičiausiai. Taigi, nuo šiandien reikėtų būti dar atidesniems, o taip pat ir pasirinkti saugų greitį, ypač kai oro temperatūra yra arti 0 °C.

LHMT inf.

Rašyti komentarą