Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Rambyno regioniniame parke – sutvarkyti piliakalniai

Publikuota: 2011 liepos 25 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Rambyno kalnas. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Rambyno kalnas. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Rambyno regioniniame parke esantys Vilkyškių, Šereiklaukio ir Opstainių piliakalniai bei garsiojo Rambyno kalno alkakalnis bus pritaikyti lankymui. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (toliau – VSTT) įgyvendina bendras projekto „Saugomų teritorijų tvarkymas I etapas“ veiklas su Rambyno regioninio parko direkcija. Jo metu tvarkomi svarbiausi parko paveldo objektai.

Projekto tikslas – galimybė išsaugoti gamtinį ir kultūrinį paveldą

Vilkyškių, Šereiklaukio ir Opstainių piliakalniai yra išsidėstę beveik vienoje linijoje – greta kelio, vedančio nuo Vilkyškių į Šereiklaukį. Iki šiol šie piliakalniai buvo visiškai apaugę medžiais ir kraštovaizdyje nematomi. Juos žymėjo tik 2003 metais pastatyti kelio ženklai, nedideli informaciniai skydeliai prie pat piliakalnių bei sovietmečio paminklų riboženkliai. ES skirta parama suteikė galimybę įgyvendinti paveldo objektų tvarkybos darbus – sutvarkyti ir atverti visus tris piliakalnius lankymui.

Šereiklaukio piliakalnį aplankydavo tik smalsiausieji

Šereiklaukio piliakalnis senovėje buvo reikšmingu forpostu ties Nemuno ir Jūros upių senąja santaka. Piliakalnis leido kontroliuoti laivybą upėmis ir pakrančių prekybos kelius. Jis yra netoli Šereiklaukio dvaro sodybos ir kartu su kitomis vertybėmis sudaro Šereiklaukio kultūrinį kompleksą – vieną iš svarbiausių pažintinių objektų Rambyno regioniniame parke.

Iki šiol Šereiklaukio piliakalnis buvo visai nepritaikytas lankymui, net sunkiai pasiekiamas. Jis dunksojo Šereiklaukio miško pakraštyje, apaugęs tankiu mišku. Čia tik retkarčiais apsilankydavo patys smalsiausi turistai ir istorinių vietų žinovai.

Pritaikant Šereiklaukio piliakalnį lankymui buvo pašalinta didesnė dalis medžių ir krūmų, kad nuo Jūros ir Nemuno santakos pusės būtų aiškiai matomas įspūdingas piliakalnio kontūras. Taip pat sutvirtinti piliakalnio šlaitai, įrengti laipteliai į apžvalgos aikštelę piliakalnio viršūnėje. Kitais laipteliais galima nusileisti į piliakalnio papėdę. Greta piliakalnio įrengtoje atokvėpio vietoje galima pailsėti ir stebėti panoraminį vaizdą į Nemuną. Priėjimui prie piliakalnio įrengtas pėsčiųjų takelis, o jo pradžioje – apsisukimo vieta mašinoms ir informacinis stendas.

Nuo Opstainių piliakalnio – pražydusių smaliukių panorama

Opstainių piliakalnis – nedidelė kalva prie Opstainių tvenkinio. Ši kalva kartu su kadaise didžiulio kaimo likučiais sudaro Opstainių kultūrinį kompleksą – vieną iš pažintinių Rambyno regioninio parko objektų.

Opstainių piliakalnis lankymui iki šiol taip pat nebuvo pritaikytas. Tačiau piliakalnis stovi visai netoli kelio prie tvenkinio, kuriame vietiniai gyventojai mėgsta vasarą išsimaudyti, tad buvo dažniau lankomas nei Šereiklaukio piliakalnis. Piliakalniuką aplankydavo ir turistai, nes visai greta jo prigludusias Vilkyškių kalvagūbrio kalvas vasaros pradžioje rausvai nudažo pražydusios paprastosios smaliukės.

Opstainių piliakalnio tvarkybos darbų metu atvertas panoraminis vaizdas nuo piliakalnio į šalia telkšantį tvenkinį. Piliakalnio viršūnėje buvo įrengta apžvalgos aikštelė, sutvirtinti šlaitai, papėdėje įrengta atokvėpio vieta, takas iki piliakalnio. Tako pradžioje įrengtoje automobilių apsisukimo vietoje pastatytas informacinis stendas su svarbiausia turistams reikalinga informacija.

Tvarkant Vilkyškių piliakalnį, aptikta senovinė gyvenvietė

Vilkyškių piliakalnio šlaituose buvo šalinami menkaverčiai krūmai, praretinti medžiai, kad piliakalnio horizonto linija būtų matoma nuo netoliese pravingiuojančio kelio į Šereiklaukį.

Prie šio kelio buvo įrengta automobilių apsisukimo aikštelė, o joje pastatytas informacinis stendas. Taip pat buvo nutiestas takelis link piliakalnį, pastatytas medinis lieptas per sovietmečiu patvenktą Apstės upelį. Kopimui į piliakalnio aikštelę įrengti laiptai, o atidengti piliakalnio šlaitai sutvirtinti žabų pynimais.

Ruošiantis piliakalnio tvarkybos darbams vieno iš suprojektuoto takelio trasoje aptikti senovės gyvenvietės radiniai. Todėl archeologai rekomendavo šio takelio įrengimo atsisakyti dėl didelės apimties archeologinių tyrinėjimų.
Įvykdžius tvarkybos darbus, archeologinės Skalvos krašto vertybės naujai atsivėrė tiek Pagėgių krašto gyventojams, tiek gausiai šį kraštą lankantiems svečiams.

„Šie pokyčiai mus visus – lankytojus ir vietinius gyventojus – įpareigos geranoriškai ir atidžiai saugoti gamtinį ir kultūrinį paveldą. Tai reprezentuoja mūsų kraštą“, – sakė Rambyno regioninio parko direktorė Diana Milašauskienė.

VSTT inf.

Rašyti komentarą