Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žvejams: spalio 16 dieną įsigalioja draudimas žvejoti šlakius ir lašišas jų migracijai svarbiose upėse

Publikuota: 2023 spalio 13 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Tęsiantis akcijai „Saugom Lašišą“ Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai informuoja, kad nuo spalio 16 d. iki gruodžio 31 d. įsigalioja draudimas žvejoti šlakius ir lašišas jų migracijai ir nerštui svarbiose upėse.

Nuo spalio 16 d. iki gruodžio 31 d., vadovaujantis Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis, draudžiama žvejoti konkrečiuose Neries, Šventosios, Siesarčio, Širvintos, Dubysos, Jūros, Minijos, Veiviržo Šventosios (pajūrio) ir Akmenos–Danės upių ruožuose.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Iki neršto vietų Lietuvos srauniuose upeliuose lašišos ir šlakiai įveikia didelius atstumus, kartais iki 500 km. Tokius atstumus įveikti gali tik stambios ir stiprios žuvys, kurios, deja, yra ir geidžiamas brakonierių laimikis. Kasmet Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai nustato šiurkščių žvejybos pažeidimų, pvz., praėjusiais metais – 160 tokių atvejų.

Draudžiama bet kokia žvejyba migracijai svarbių upių ruožuose, todėl aplinkosaugininkai tikisi, kad žvejai elgsis atsakingai ir šiose teritorijose jų žvejojančių nesutiks.

„Siekdami užtikrinti šių vertingų žuvų apsaugą telksime sustiprintas aplinkosaugininkų pajėgas prie lašišų ir šlakių migracijos vietų. Stebėsime dronais, kameromis, naktį naudosimės termovizoriais, taip pat stabdysime automobilius, ypač tamsiuoju paros metu“, – sako Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorė Mantė Ramanauskienė.

Visą svarbiausią informaciją žvejams mėgėjams rasite Aplinkos apsaugos departamento parengtoje žvejybos atmintinėje.

Atsakomybė

Lašišų ir šlakių žvejyboje naudojant elektros ar ultragarso prietaisus, numatyta baudžiamoji atsakomybė – bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Lašišų ir šlakių žvejyboje naudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamus būdus gresia bauda iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Pažeidžiant limituotos lašišų ir šlakių žvejybos reikalavimus gresia bauda iki 550 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Už neteisėtai sugautą lašišą arba šlakį taikomas 970 eurų žalos apskaičiavimo bazinis įkainis. Padarytos žalos gamtinių rezervatų ar ichtiologinių draustinių vandens telkiniuose atlyginimo dydis skaičiuojamas taikant trigubą padarytos žalos žuvims apskaičiavimo bazinį įkainį.

Primename, kad apie pastebėtus pažeidimus galite pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu info@aad.am.lt.

Jei kyla klausimų, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu 8 700 02022 arba el. paštukonsultacijos@aad.am.lt.

aad.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą