Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kviečia švarinti upes

Publikuota: 2023 balandžio 13 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šylantys orai budina gamtą, tad kasmetinės aplinkosauginės iniciatyvos „River Cleanup Lietuva“ organizatoriai kviečia gyventojus, įmonių ar organizacijų kolektyvus registruotis ir burti komandas upių bei jų pakrančių švarinimui.

Iniciatyva vyks gegužės 17-21 dienomis.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„River Cleanup“ yra tarptautinė iniciatyva, vykstanti visuose pasaulio žemynuose ir siekianti kovoti su plastiko tarša. Prie upių švarinimo talkų jau prisijungė per 200 000 savanorių visame pasaulyje ir buvo surinkta daugiau nei 3 000 tonų atliekų. Pernai Lietuvoje upes švarino maždaug 100 įvairaus dydžio komandų prie 50 upių ir kitų vandens telkinių. Tiesa, iniciatyvos atstovai pastebi, kad kai kuriose šalyse reikšmingai skiriasi taršos pobūdis – vienose šalyse vandenyse gausu vienkartinių plastikinių gaminių, tuo metu Lietuvoje fiksuojama ypač daug bešeimininkių padangų.

Šiemet žadama daugiausia dėmesio skirti taršai automobilių padangomis. Pernai vien iš Vilnios upės 1 kilometro atkarpoje Naujoje Vilnioje buvo ištraukta apie 20 padangų. Tiek pat padangų sostinės centre tekančiame Kaukysos upelyje rado ir Nyderlandų Karalystės ambasados Lietuvoje prisidėti prie upių švarinimo pakviesti NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės kariai. Panaši situacija, anot organizatorių, buvo fiksuota ir 2021 m. Cedrono upelyje Vilniuje.

Balandis – ypač svarbus mėnuo, nes būtent šiuo laikotarpiu didelė dalis gyventojų keičia automobilių padangas iš žieminių į vasarines, todėl „River Cleanup Lietuva“ organizatoriai ragina gyventojus tinkamai šalinti nusidėvėjusias padangas. Kartą per metus vienas asmuo gali nemokamai pristatyti keturias arba penkias padangas į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, kurių Lietuvoje yra apie 100. Taip pat įsigydami naujas padangas gyventojai senąsias gali palikti parduotuvėje ar autoservise.

Iniciatyvos organizatorių teigimu, dažnai gamtoje aptinkamos ir kitos automobilių detalės, seni baldai, buitinė technika, elektronikos atliekos. Miesto teritorijoje tekančių upių dugne galima rasti paspirtukų, riedlenčių, mobiliųjų telefonų ir kitų daiktų, kurie, tikėtina, ten atsidūrė neplanuotai, bet vis tiek daro neigiamą poveikį gamtai.

Tiesa, norintys prisijungti prie iniciatyvos nebūtinai turi bristi į upę ar rinkti stambių gabaritų atliekas. Vandens telkinių pakrantės dažnai būna užterštos ir smulkesnėmis atliekomis, kurias galima rinkti ir į paprastą šiukšlių maišą einant pakrante.

Norintys prisijungti prie upių švarinimo iniciatyvos yra kviečiami pasirinkti upės ruožą. Jei teritorija itin užteršta, suburti komandą. Galiausiai, užregistruoti tvarkymąsi tarptautiniame „River Cleanup“ iniciatyvos žemėlapyje. Dalyviai taip pat gali kreiptis į projekto organizatorius dėl tvarkymui reikalingų priemonių suteikimo.

Pranešimas žiniasklaidai

Rašyti komentarą