Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės darbiečiai veliasi į naują skandalą

Publikuota: 2011 liepos 07 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

R. Budrikas. (Oresto Lidžiaus nuotr.)R. Budrikas. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Šilutės r. savivaldybės administracijos Planavimo ir plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas, vienas realiausių kandidatų į šio skyriaus vadovus darbietis Remigijus Budrikas sugeba vienu metu būti ir kaimo plėtros projektų rengėju, ir šių projektų rengimo konsultantu, ir jų vertintoju…

Politikai praregėjo?

Savivaldybėje R. Budrikas daugiausiai dirba su projektais, finansuojamais pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programą, – rengia projektinius pasiūlymus ir paraiškas finansinei paramai gauti, koordinuoja projektų įgyvendinimą, konsultuoja kitus projektų rengėjus. Dalis jo parengtų paraiškų teikiama finansuoti pagal vietos plėtros strategiją, įgyvendinamą vietos veiklos grupės asociacijos „Lamatos žemė“, kurioje jis pats eina antraeiles mokamas projektų vadovo – konsultanto pareigas. Ne gana to, jis dar yra šios asociacijos pirmininkės Editos Grinčinaitienės pavaduotojas ir valdybos, vertinančios asociacijai teikiamus finansuoti projektus, narys.

Tai tęsiasi jau ne pirmus metus, tiksliau, nuo 2009 – ųjų rugsėjo. Tačiau Šilutės politikai tik dabar susigriebė, kad jaunasis darbietis, šitaip besiplėšydamas kaimo plėtros baruose, gali supainioti viešuosius ir privačius interesus.

Labiausiai dėl to sunerimo tarybos nariai, kuriems valdant Šilutės r. savivaldybę R. Budrikas ir buvo pastūmėtas į galimą interesų konfliktą: praeitos kadencijos Tarybos sprendimu R. Budrikas buvo deleguotas į asociacijos „Lamatos žemė“ valdybą kaip savivaldybės atstovas, o 2009 – ųjų rugsėjį tuometinis administracijos direktorius, dabar rajono tarybos opozicijos lyderis konservatorius Šarūnas Laužikas šiam Planavimo ir plėtros skyriaus specialistui leido ten dirbti antraeilėse pareigose vienerius metus, nepaisydamas nuolatinės savivaldybės administracijos komisijos perspėjimo dėl galimo interesų konflikto, jeigu R. Budrikas vienu metu bus ir „Lamatos žemės“ valdybos narys, ir etatinis konsultantas. Po metų, 2010 – ųjų rugsėjį, Š. Laužikas pasirūpino, kad leidimas eiti antraeiles pareigas asociacijoje R. Budrikui būtų pratęstas dar vieneriems metams.

Tačiau buvusi mero pavaduotoja, dabar jokiai partijai ir tarybos frakcijai nepriklausanti Stasė Skutulienė sako esanti įsitikinusi, kad, nepaisant visko, atsakomybę dėl galimo viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimo pirmiausiai turi prisiimti pats valstybės tarnautojas. Todėl, jos manymu, R. Budriko veiklą „Lamatos žemėje“ turėtų panagrinėti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (toliau – VTEK).

Įtarimus neigia

Pats R. Budrikas savo veikloje sako neįžvelgiantis jokio interesų konflikto. „Tai visiškas blefas. Juk savivaldybės taryba pati mane delegavo į „Lamatos žemės“ valdybą, o administracijos komisija su direktorium leido ten dirbti konsultantu“, – piktinosi Planavimo ir plėtros skyriaus specialistas, nepamiršdamas pridurti, kad visada nusišalina nuo jo paties parengtų projektų svarstymo asociacijos valdyboje.

Pastaruosius R. Budriko žodžius patvirtino asociacijos „Lamatos žemė“ pirmininkė E. Grinčinaitienė. Ji beveik pažodžiui pakartojo ir pirmojo pašnekovo teiginį, kad antraeilėse pareigose asociacijoje jis triūsia tik po darbo savivaldybėje pagal patvirtintą grafiką – tai yra kiekvieną darbo dieną nuo 17 iki 21 val.

Interesų konflikto R. Budriko veikloje neįžvelgia ir naujoji Šilutės r. savivaldybės administracijos direktorė taip pat darbietė Ida Vasiljevienė. „Centralizuotas vidaus audito skyrius man pateikė visus su R. Budriko veikla „Lamatos žemėje“ susijusius dokumentus. Juose juodu ant balto parašyta, kada kas paskyrė jį į asociacijos valdybą ir leido ten dirbti antraeilėse pareigose, – aiškino administracijos direktorė. – Todėl nematau jokių priežasčių manyti, kad R. Budrikas galėtų painioti viešuosius ir privačius interesus. Juolab kad asociacijos valdyboje jis atstovauja ne sau asmeniškai, bet savivaldybei“.

Visą Centralizuoto vidaus audito skyriaus surinktą medžiagą I. Vasiljevienė žadėjo perduoti rajono merui valstiečiui liaudininkui Virgilijui Pozingiui, kuriam greičiausiai ir teks nuspręsti, ar inicijuoti kreipimąsi į VTEK dėl R. Budriko veiklos.

Tačiau…

Narpliojant R. Budriko veiklos aplinkybes paaiškėjo dar vienas įdomus faktas, – kad „žongliruodamas“ savo pareigomis jis sugeba išpešti nemažai papildomos asmeninės naudos, nepažeisdamas jokių įstatymų…

Nuo birželio 24 d. iki liepos 4 d. R. Budrikas su asociacija „Lamatos žemė“ buvo išvykęs į darbinę kelionę po Angliją ir Škotiją. Asociacijos pirmininkės E. Grinčinaitienės teigimu, kartu su etatiniais asociacijos nariais po svečią šalį keliavo ir taip vadinamos gerosios patirties sėmėsi keli pareiškėjai – „Lamatos žemei“ paraiškas projektams finansuoti teikiančių įstaigų ir organizacijų nariai, – iš viso šeši žmonės.

Kelionės, nakvynės viešbučiuose (su pusryčiais), draudimo ir darbinių susitikimų su tenykštėmis vietos veiklos grupėmis išlaidas, anot E. Grinčinaitienės, dengė „Lamatos žemė“ – po 2 200 litų kiekvienam žmogui, – visa kita gulė keliauninkams ant pečių.

Galbūt tai tik sutapimas, tačiau kaip tik tuo metu asociacijoje R. Budrikas buvo išėjęs atostogų, todėl į Didžiąją Britaniją leidosi kaip vienos iš „Lamatos žemės“ pareiškėjų – Šilutės r. savivaldybės atstovas, prieš tai pasirūpinęs gauti komandiruotę ir dienpinigių – po 210 litų už kiekvieną dieną (tokia dienpinigių norma vykstantiems į Didžiąją Britaniją numatyta LR Finansų ministro 2008 m. balandžio 1 d. įsakyme Nr. 1K-123).

Savivaldybės administracijos direktorė I. Vasiljevienė sako ir čia neįžvelgianti jokio piktnaudžiavimo. Esą R. Budrikas, kaip Planavimo ir plėtros skyriaus specialistas, yra prisidėjęs prie beveik 20 mln. litų investicijų pritraukimo į rajoną, todėl savivaldybė neturėtų gailėtis, skyrusi jam 2 310 litų dienpinigių.

Kiek kitokios nuomonės dėl šio reikalo laikosi Šilutės r. savivaldybės meras V. Pozingis. „Aš irgi labai norėčiau gauti tokių dienpinigių“, – neslėpė nusistebėjimo meras, sužinojęs apie R. Budrikui išmokėtus tūkstančius. Tačiau neskubėjo daryti išvadų, tvirtindamas, kad jam pirma reikia išsiaiškinti visas aplinkybes.

Beje, už projektų vadovo – konsultanto darbą puse etato asociacijoje „Lamatos žemė“ R. Budrikas „į rankas“ gauna 1 200 litų atlyginimą.

13 skaitytojų komentarų
jo 2011 liepos 7d., 14:2078.61.24.50
Kai tik esi atsidūręs Darbo partijoje, teisės aktai pradedami taikyti. Kaip tuomet į šią problemą žiūrėjo buvusi Mero pavaduotoja?

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 8 Thumb down 7

Atsakyti

idomu 2011 liepos 7d., 14:3084.32.208.138
O ka jis ten kiekviena darbo diena nuo 17 val. iki 21 val. konsultuoja ?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 9

Atsakyti

ANEVAS 2011 liepos 7d., 21:1178.61.237.27
Na kas ten žino ką jis ten konsultuoja,ar aplamai rekia kam jo konsltcij0s?(dirba darbietis ir tiek)

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 5

Atsakyti

L 2011 liepos 8d., 00:1778.61.68.15

Gerbiu R.Budriką – jaunas ir labai protingas žmogus. Jo konsultacijos tikrai padėjo…

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 12

Atsakyti

Antanas 2011 liepos 8d., 07:2385.206.11.111

Man taip pat jis ne karta padejo net per pietus yra konsultaves

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 13

Atsakyti

Kazino 2011 liepos 8d., 10:1485.206.87.61
Jeigu pietus uzpirkai, tai gal ir konsultavo …:)

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 6

Atsakyti

jo 2011 liepos 8d., 11:2178.61.24.50

Nekalkit prie kryžiaus talentingo ir darbštaus jauno žmogaus, kai aukštesni valdininkai ir pati Taryba laimino tolimesnius žingsnius.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 10

Atsakyti

Jurgis 2011 liepos 8d., 11:4082.135.211.234
O kokį talentą jis turi?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 6

Atsakyti

Darbštuoliui 2011 liepos 8d., 12:2178.61.27.149
Pats projektus rašo, pats konsultuoja kaip teikti, pats skyriui inicijuoja, kažkas administracijoje tvirtina, o kam nuo to nauda arba kas už jo stovi ir stumdo -pagrindinis darbštuolis iš pramonės gatvės.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 4

Atsakyti

Sovietikai 2011 liepos 11d., 07:4778.61.248.229
Visą kadenciją buvysi mero pavaduotoja Stasė Skutulienė, kaip tuščia skardinė, be jokios naudos atsėdėjo poste. Ne gana to ne dėl proto o tik dėl partijos ryšių skrajojo į Briuselį. Taip niekas ir nežino ka ji ten veikė. veiklos atąskaitu niekas nematė. Dažnos komandiruotės į briuselį – ar tuo metu ji atsisakė atlyginimo savivaldybėjė?

Žinoma, dabar patogu kažkaip pasirodyti. užknisti “darbieti”. Tik ar kas susimastė – kas tems jo krūvį savivaldybėje. Išsilavinę, protingi ir mokantys dirbti nesimėto.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 2

Atsakyti

To darbštuoliui 2011 liepos 11d., 07:5278.61.248.229

Tikriausiai pats esi pastumdėlis, kad taip sprendi apie kitus žmones. Akivaizdu, kad nepažįsti R.Budrikio. Jeigu jis būtų pastumdėlis, tai ne Ida Vasijevienė būtų Savivaldybės administracijos direktorė o R.Budrikis.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 3

Atsakyti

kava 2011 liepos 11d., 10:3384.15.176.185
Vienu žodžiu TRYS VIENAME nei kava, nei kakava

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 2

Atsakyti

oranzinis 2012 sausio 17d., 09:2082.135.209.105

Grybas tas ryzikas :D DD

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą