Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Lietuvoje fiksuojamas labai aukštas atmosferos slėgis

Publikuota: 2023 vasario 08 Kategorija: Aktualijos, Orai, Sveikata

www.meteo.lt.www.meteo.lt.

Dėl aukšto atmosferos slėgio jautriausiai reaguoja sergantieji bronchine astma, turintys alergijų ir kurių arterinis kraujospūdis per didelis. Gali pradėti skaudėti galvą, varginti galvos svaigimas, pykinimas.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Didelėje Europos dalyje įsitaisęs galingas anticiklonas su labai aukštu atmosferos slėgiu. Būtent jis lemia sausus ir ramius orus. Nors slėgis labai aukštas, tačiau sluoksniniai debesys (esantys ~1 km aukštyje) ne visoje šalyje prasisklaido. Saulė dažniausiai pasirodo tik Vakarų Lietuvoje.

Šiandien anticiklono centre, kuris yra ties Baltarusijos–Ukrainos siena, maksimalios reikšmės siekia iki 1048–1049 hPa. Tuo tarpu Lietuvos teritorijoje pikas buvo pasiektas tarp 10–12 val., kuomet slėgis išaugo iki 1041–1046 hPa (žr. į žemėlapį). Vidutinis atmosferos slėgis jūros lygyje siekia apie 1013 hPa.

Primename, jog 2022 m. kovo 19–20 d. taip pat buvo labai aukštas slėgis. Tąkart Lietuvoje išmatuota net iki 1048–1049 hPa. Nežiūrint didelių reikšmių, tiek tada, tiek šiandien nepasiekėme absoliučių rekordų (kurių reikšmės svyruoja tarp 1051–1057,8 hPa).

Remiantis 14–15 val. duomenimis, atmosferos slėgis pamažu krenta. Nepaisant to, artimiausią parą jis tebebus pakankamai aukštas (1025–1035 hPa).

Daugelis sveikų žmonių aukšto slėgio ir jo pokyčių nejaučia, tačiau jautresni gali pajusti. Dėl aukšto atmosferos slėgio jautriausiai reaguoja sergantieji bronchine astma, turintys alergijų ir kurių arterinis kraujospūdis per didelis. Poveikis sveikatai: ima skaudėti galvą, gali varginti galvos svaigimas, pykinimas. Kai kuriems ima skaudėti širdį ar šiek tiek sutrinka regėjimas, nukrenta darbingumas ir pan.

Faktinis atmosferos slėgis (hPa) jūros lygyje 11 val.

LHMT inf.

Rašyti komentarą