Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Savivaldybių komunalinių atliekų tvarkymo procesuose nustatyta korupcijos rizikų

Publikuota: 2023 vasario 01 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Šilutėje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko korupcijos rizikos analizę Alytaus miesto, Jonavos, Kėdainių, Šiaulių, Šilutės ir Tauragės rajonų savivaldybių komunalinių atliekų tvarkymo procesuose. Nustatyta, kad komunalinių atliekų tvarkymas ir administravimas skirtingose savivaldybėse nėra pakankamai kontroliuojamas, o šioms paslaugoms įsigyti vykdomuose viešuosiuose pirkimuose – trūksta skaidrumo.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pastebėta, kad galiojančios teisės aktų nuostatos ne visais atvejais įgalina savivaldybes efektyviai vykdyti teikiamos komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos kontrolės funkcijas, o kai kuriais atvejais komunalinių atliekų tvarkymo sistemų administratoriams yra suteikta itin plati veiksmų ir sprendimų priėmimo diskrecija, sprendžiant su komunalinių atliekų tvarkymu susijusius klausimus.

STT korupcijos prevencijos pareigūnai atkreipė dėmesį, kad tam tikrais atvejais savivaldybėse neužtikrinama efektyvi komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos kokybės priežiūra ir kontrolė. Šiuo metu nėra aišku, kaip tiksliai turi būti vertinama teikiamų paslaugų kokybė, todėl skirtingų komunalinių paslaugų teikėjų teikiamos paslaugos tapačiose situacijose gali būti vertinamos ne vienodai ir subjektyviai. Taip pat, buvo pastebėta, kad ne visiais atvejais savivaldybių atstovai atlieka numatytus komunalinių paslaugų kokybės patikrinimus ar dalyvauja juos vykdant.

Atlikus analizę nustatyta, kad tam tikrais atvejais viešųjų pirkimų konkursai komunalinių atliekų tvarkytojui-vežėjui vykdomi neužtikrinant jų skaidrumo, o šių pirkimų procedūrų kontrolė ne visais atvejais garantuoja viešųjų pirkimų lygiateisiškumo, nediskriminavimo ir skaidrumo principų įgyvendinimą. Pastebėta, kad kai kurių savivaldybių ir jų įsteigtų komunalinių atliekų tvarkymo sistemų administratorių viešųjų pirkimų komisijų nariai tarpusavyje susiję tiesioginio pavaldumo santykiais. Šie pavaldumo ryšiai, STT vertinami kaip rizikos veiksniai, galintys paveikti visos viešųjų pirkimų komisijos nešališkumą.

Be to, kai kuriais atvejais komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos įgyjamos neskelbiamų derybų būdu kreipiantis tik į vieną tiekėją, motyvuojant ypatinga skuba. STT pareigūnų vertinimu, tinkamai nepagrindus tokio pirkimo būdo, gali būti ribojama konkurencija ir nepagrįstai sudaromos palankesnės sąlygos atskiriems tiekėjams. Bendra tokių pirkimų vertė analizuojamu laikotarpiu sudarė beveik 1 milijoną eurų. Informacija apie atvejus, kuomet viešieji pirkimai buvo vykdomi, galimai pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, pagal kompetenciją buvo perduota įvertinti Viešųjų pirkimų tarnybai.

Atkreiptinas dėmesys, kad vykdomos savivaldybių funkcijos, susijusios su viešųjų paslaugų teikimu ir visuomenės interesais yra ypatingai reikšmingos bendruomenėms. Itin svarbu užtikrinti kokybišką komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos teikimą ir šios paslaugos kontrolę siekiant išvengti galimo neigiamo poveikio visuomenės sveikatai ir aplinkai. STT, atlikusi korupcijos rizikos analizę, nustatytiems rizikos veiksniams valdyti ir šalinti pateikė 26 rekomendacinio pobūdžio pasiūlymus. Savivaldybės per 3 mėnesius turi viešai paskelbti, kaip atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į STT pateiktus pasiūlymus.

Korupcijos rizikos analizės išvadą rasite čia.

www.stt.lt inf.

Rašyti komentarą