Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Sinoptikai – apie gruodžio orus

Publikuota: 2022 gruodžio 07 Kategorija: Aktualijos, Orai

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Gruodis turėtų būti maždaug 1–1,5 laipsnio šaltesnis, o kritulių kiekis – iki 20–25 proc. didesnis už daugiametį vidurkį, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (toliau – LHMT).

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Ilgalaikė lapkričio orų prognozė išsipildė tik iš dalies, tačiau kritulių kiekio prognozė didele dalimi išsipildė, nes kritulių kiekis iš tiesų buvo mažesnis. Tuo tarpu temperatūros prognozė išsipildė tik pusei mėnesio. Lapkričio pradžioje šaltos antrosios mėnesio pusės joks orų modelis neprognozavo. Tuomet atrodė, kad visas mėnuo turėtų būti šiltas, tačiau jau lapkričio 17 d. prasidėjo meteorologinė žiema, kuri vis dar tęsiasi.

O dabar atidžiau pažvelkime į gruodį.

Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad gruodis bus truputį šaltesnis (iki 1 laipsnio), o kritulių kiekis turėtų būti iki 15–20 proc. didesnis už daugiametį vidurkį.

Panašius skaičiavimų rezultatus pateikia ir CFSv2 ilgalaikių prognozių modelis: gruodis turėtų būti maždaug 1–1,5 laipsnio šaltesnis už daugiametį vidurkį, o kritulių kiekis – iki 20–25 proc. didesnis
už vidurkį.

Artimiausiomis dienomis labai dideli šalčiai neprognozuojami, tačiau savaitgalio naktimis ir anksti ryte vietomis gali pasitaikyti šaltuko – iki -10 laipsnių.

SVARBU! Tai yra eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra aukštas. Svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami. Pateikta ilgalaikė prognozė tikrai nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šiltų ir/ar sausų dienų.

LHMT inf.

Rašyti komentarą