Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ar jau prasidėjo ta bobų vasara? (orų prognozė)

Publikuota: 2022 rugsėjo 26 Kategorija: Aktualijos, Orai

O. Lidžiaus nuotr.O. Lidžiaus nuotr.

Savaitgalio ir šiandienos orai daug kur sausi ir saulėti️, pučia nestiprus pietinių krypčių vėjas, o lauke galima pamatyti visur kabančius voratinklius. Juos pastebėję žmonės iš karto konstatuoja prasidėjusią bobų vasarą. Ir dėl to iš dalies jie yra teisūs, bet iš dalies – ne.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Teisūs todėl, kad terminas bobų vasara (anot vieno iš paaiškinimų) kilęs nuo didokų vorų, kurie liaudiškai vadinti bobais. Šie rudenėjančiose pievose mezga besiplaikstančius voratinklius, kurie labai gerai matosi gražią rudens dieną. Taip pat užsienio šalyse bobų vasaros (angl. indian summer) reiškiniu laikomas bet koks ramus saulėtų ir šiltų rudens orų laikotarpis po stiprių pirmųjų šalnų ar rudeninės darganos laikotarpio. Taigi, pagal tokį (labiausiai pasaulyje paplitusį) apibrėžimą didesnėje šalies dalyje jau prasidėjusi bobų vasara.

Neteisūs todėl, kad Lietuvoje ir daug kur mūsų regione vyrauja gana griežtas bobų vasaros apibrėžimas. Šį reiškinį meteorologai konstatuoja remdamiesi tik tam tikra atmosferos cirkuliacija, kai saulėtus, šiltus (dieną sušyla iki 18–22 laipsnių) ir ramius orus atneša nuo Azorų anticiklono
Europą nutįsęs šiaurinis gūbrys (aukštesnio atmosferos slėgio zona). Kitais atvejais (jei lauke šilta ir saulėta, bet tokius orus atnešė ne Azorų anticiklono gūbrys) konstatuojama, jog susiformavo netipinė bobų vasaros situacija.

Išvada. Pagal griežtesnį reiškinio apibrėžimą kol kas bobų vasaros Lietuvoje dar nėra, tačiau pagal nuosaikesnį (ir vakarų šalyse labiausiai paplitusį) – bent iš dalies (didesnėje šalies dalyje) galime konstatuoti bobų vasarą. Vis dėlto didelio skirtumo paprastiems žmonėms nėra, nes svarbiausia – malonūs Saulės spinduliai ir rudeniškos gamtos spalvos.

Orų prognozė

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą