Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žemaičių Naumiesčio praeitį pristatys šiuolaikinės technologijos

Publikuota: 2022 rugsėjo 23 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Organizatorių nuotr.Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 15 dienos vėlyvą popietę Žemaičių Naumiestyje, prie paminklo „Kritusiems už Lietuvos laisvę 1919 – 1922 m.“, prasidėjo projekto „Interaktyvus žemėlapis istoriniam Žemaičių Naumiesčiui pažinti“ pristatymas. Po neilgos kelionės miestelio centru, „Skambalinės“ kavinėje vyko diskusija „Tolerancijos kultūros Žemaičių Naumiestyje“.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Projektą „Interaktyvus žemėlapis istoriniam Žemaičių Naumiesčiui pažinti“ parengė ir Lietuvos kultūros tarybos konkursų projektui pateikė Žemaičių Naumiesčio muziejus – Šilutės H. Šojaus muziejaus Žemaičių Naumiesčio ekspozicijos darbuotojas Saulius Sodonis. Projektas ekspertų buvo pripažintas tinkamu ir jam skirtas finansavimas. Prie jo įgyvendinimo prisidėjo ir Šilutės rajono savivaldybė.

Sėkmę konkurse lėmė ir tai, kad projektą finansiškai parėmė taip pat ir šio miestelio UAB „Marga kraitė“ bei vienas, panoręs nebūti įvardintas, fizinis asmuo.

Šio projekto esmė – galimybė savarankiškai pažinti šio miestelio praeitį. Tai turėtų pasitarnauti po Lietuvą keliaujantiems ir norintiems ją pažinti žmonėms.

Kad ir kokiu paros metu svečiai aplankytų šį mielą, buvusį pasienio Žemaičių Naumiesčio miestelį, su jo praeitimi galės sužinoti be kieno nors pagalbos. Tam pasitarnaus ant pastatų bei kitų su istorija ar kultūra susijusių vietų pakabinti QR kodai. Mobiliaisiais įrenginiais juos nuskenavus – bus patenkama į interaktyvų internete esantį projekto metu sukurtą žemėlapį. Jame ir bus apie tą konkrečią vietą pasakojanti informacija. Ji bus ir tekstinė, ir vaizdinė.

QR kodais pažymėtų vietų šiuo metu yra keturiasdešimt. Vėliau jų bus ir daugiau. Projektas parengtas taip, kad šiame interaktyviame žemėlapyje ateityje bus galimybė pažymėti ir su turizmu bei poilsiu Žemaičių Naumiestyje bei apylinkėse susijusią informaciją. O taip pat pažymėti įvairius komercinius taškus.

Vykstantieji į kelionę maršrutą po Žemaičių Naumiestį gali susiplanuoti iš anksto.
Tereikia internete surinkti adresą www.pazinknaumiesti.lt.
Ir jame rasti su lankytinomis istorinėmis vietomis susijusią informaciją.

Ketvirtadienį projekto pristatymas bendruomenei prasidėjo nuo istorinio 1928 metais pastatyto paminklo iš Naumiesčio bei jo apylinkių kilusiems ir kovose dėl Lietuvos nepriklausomybės žuvusiems asmenims atminti. Muziejininkas S. Sodonis papasakojo šio paminklo atsiradimo istoriją. Visą tai jau galima sužinot ir prie paminklo pritvirtinto QR kodo pagalba persikėlus į interaktyvų žemėlapį.

Po to miestelio gyventojai ir atvykę į pristatymą svečiai tęsė pažintį su kitais miestelio centre QR kodais pažymėtais objektais, apie kurių praeitį muziejininkas taip pat trumpai papasakojo.

Antrojoje šio projekto pristatymo dalyje, kuri buvo surengta kavinėje „Skambalinė“, buvo suplanuota diskusija „Tolerancijos kultūra Žemaičių Naumiestyje“. Iš Gargždų atvažiavę Ieva ir Gediminas Mockevičiai kalbėjo apie žydų kultūrą, religiją bei apie visą matančio Dievo apvaizdą. Evangelikų liuteronų kunigas Valdas Miliauskas išsakė šios Bažnyčios matymą.

Žemaičių Naumiesčio muziejininkas S. Sodonis už pagalbą rengiant ir įgyvendinant šį projektą dėkoja: UAB „Marga kraitė, privačiam, nenorėjusiam viešai būti įvardintam asmeniui, Žemaičių Naumiesčio seniūnui Virginijui Stasiuliui, jo pavaduotojai Vaidilutei Dūdienei, QR kodus ir informacines lenteles miestelyje padėjusiam pakabinti meistrui Arūnui Stulgai, diskusiją į savo kavinę parėmusiai „Skambalinės“ vadovei Jūratei Bielskienei, renginį padėjusiai suorganizuoti Jurgitai Gurevičiūtei bei visiems geranoriškai į šį darbą žiūrėjusiems ir jį palaikiusiems naumiestiškiams.

Saulius Sodonis, Žemaičių Naumiesčio muziejininkas

Rašyti komentarą