Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Seimas pratęsė nepaprastosios padėties galiojimą Lietuvoje

Publikuota: 2022 rugsėjo 13 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Rajone

V. Balkūno, 15min.lt, nuotr.V. Balkūno, 15min.lt, nuotr.

Nepaprastoji padėtis galios pasienio ruožuose prie Lietuvos Respublikos valstybės sienos su Baltarusijos Respublika ir Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi bei pasienio kontrolės punktuose, esančiuose ne pasienio ruožo teritorijoje

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Esminis pokytis, lyginant su dabar galiojančia tvarka, kad apribota teritorija, kurioje galiotų nepaprastoji padėtis. Kitas dalykas yra susijęs su įvairių Rusijos ir Baltarusijos propagandinių televizijos kanalų transliacija ir retransliacija, kuri dabartiniu Seimo nutarimu yra uždrausta. Mes esame aptarę, kad tokio pobūdžio ribojimai turėtų būti perkelti į Visuomenės informavimo įstatymą. Kiek man yra žinoma, Kultūros komiteto pirmininkas tokias pataisas yra paruošęs ir pasirengęs įregistruoti artimiausiu metu“, – šiandien rytiniame posėdyje pristatydama projektą sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Nepaprastoji padėtis įvedama:

1) visame pasienio ruože prie Lietuvos Respublikos valstybės sienos su Baltarusijos Respublika;

2) visame pasienio ruože prie Lietuvos Respublikos valstybės sienos su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi;

3) pasienio kontrolės punktuose, esančiuose ne pasienio ruožo teritorijoje (įsigalioja rugsėjo 19 d.).

Nepaprastoji padėtis būtų įvedama nuo rugsėjo 16 d. 00 valandų 00 minučių iki gruodžio 16 d. 24 valandos 00 minučių. Šiuo laikotarpiu siūloma nustatyti šiuos apribojimus:

Nepaprastosios padėties metu taikomos šios nepaprastosios priemonės:

1) valstybės rezervo naudojimas siekiant užtikrinti tinkamas nuo karinės agresijos ir (ar) persekiojimo besitraukiančių užsieniečių priėmimo sąlygas;

2) valstybės sienos apsaugos sustiprinimas;

3) užsieniečių, vykstančių pagal specialiąją tranzito schemą, tranzitas per Lietuvos Respublikos teritoriją vyksta laikantis Užsienio reikalų ministerijos nustatytų ir su Valstybės sienos apsaugos tarnyba suderintų sąlygų;

4) užsieniečių vizų režimo sugriežtinimas: sustabdomas Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos piliečių prašymų išduoti vizas priėmimas ir sprendimų dėl šių prašymų priėmimas Lietuvos Respublikos vizų tarnybose užsienyje, išskyrus atvejus, kai dėl vizų išdavimo tarpininkauja Užsienio reikalų ministerija;

5) teritorijose, kuriose įvesta nepaprastoji padėtis, transporto priemonių ir asmenų bei jų bagažo tikrinimas įstatymų nustatyta tvarka, siekiant surasti ir paimti neteisėtai laikomus šaunamuosius ginklus, kitokias pavojingas medžiagas bei priemones, nustatyti ir sulaikyti įstatymų pažeidėjus, užtikrinti viešąją tvarką ir visuomenės rimtį, apsaugoti gyventojų gyvybę, sveikatą ir turtą.

Ribojant Rusijos Federacijos piliečių vykimą per Europos Sąjungos išorės sieną, Valstybės sienos apsaugos tarnyba nuo rugsėjo 19 d. užtikrina, kad per Europos Sąjungos išorės sieną į Lietuvos teritoriją būtų įleidžiami tik Vyriausybės nustatytus kriterijus atitinkantys Rusijos Federacijos piliečiai.

Pagal šiuo metu galiojantį birželio 28 d.. priimtą nutarimą, nepaprastoji padėtis visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje buvo įvesta nuo birželio 30 d. 00 valandų 00 minučių. Ji galios iki rugsėjo 15 d. 24 valandos 00 minučių.

Rusijai užpuolus Ukrainą Lietuvos Respublikos Prezidentas 2022 m. vasario 24 d. dekretu įvedė nepaprastąją padėtį visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje laikotarpiui nuo vasario 24 d. 13 valandų 00 minučių iki kovo 10 d. 24 valandos 00 minučių. Seimas tą pačią dieną nutarimu patvirtino šį Prezidento priimtą sprendimą. Nepaprastoji padėtis dėl Rusijos Federacijos veiksmų, kurie kelia grėsmę pirmaeiliams Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo interesams buvo pratęsta dar du kartus.

www.lrs.lt inf.

Rašyti komentarą