Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Gripas guldo ir Šilutės gyventojus

Publikuota: 2022 balandžio 20 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Lietuvoje vis dar išlieka aukštas, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Padidėjęs sergamumas gripu, ypač tarp vaikų, stebimas ir Šilutės ligoninėje, kur mažiesiems pacientams suteikiama tiek ambulatorinė, tiek stacionarinė pagalba.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Sergamumas nemažėja

Gripas – tai ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų. Tai viena dažniausiai epidemijomis pasireiškiančių ligų. Kasmet gripu suserga 5-10 proc. gyventojų.

Praėjusios savaitės bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis nežymiai, bet padidėjo, lyginant su ankstesne savaite, ir siekė 70,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų (ankstesnę savaitę šis rodiklis buvo 69,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų).

Padidėjo ir gripo atvejų skaičius – balandžio 11–17 d. gripas diagnozuotas 1129 asmenims, ankstesniąją savaitę (balandžio 4–10 d.) – 905 asmenims. Dėl gripo į ligonines praėjusią savaitę buvo paguldyta 40 asmenų (visi 0–17 metų amžiaus) – tai yra mažiau nei ankstesniąją savaitę, kai į ligonines dėl gripo pateko 49 asmenys.

Balandžio 11-17 dienomis Šilutės rajone sergamumo ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijos rodiklis siekė 140,24 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Ūminėmis viršutinėmis kvėpavimo ligomis susirgo 427 gyventojai, iš kurių 218 vaikų iki 17 metų. Gripas diagnozuotas 111-ai gyventojų, iš kurių 71-am vaikui iki 17 metų. Praėjusią savaitę dėl gripo Šilutės ligoninėje buvo hospitalizuoti 5 vaikai.

Diagnozuoja gripą ir skiria gydymą

„Yra sergamumo gripu pakilimas, kuris ypač buvo jaučiamas ir šventiniu laikotarpiu. Ilgąjį savaitgalį medikai intensyviai dirbo ir teikė pagalbą vaikams. Šilutės ligoninė turi galimybes nustatyti gripą greitaisiais testais ir skirti gydymą“, – sakė Šilutės ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Vaidilutė Intienė.

Balandžio mėnesį beveik kiekvienam karščiuojančiam į Vaikų ligų skyriaus Priėmimo kambarį atvykusiam pacientui nustatomas A tipo gripas. Infekcija dažniausiai pasireiškia aukštu karščiavimu iki 39 laipsnių ir daugiau (temperatūrą sunku numušti), kartais vėmimu, pilvo skausmais, viduriavimu. Dažniausiai pradėjus gydymą, vaikų būklė pagerėja. Sunkesniais atvejais vaikai stacionarizuojami į ligoninę. Įdomu, kad šiuo tarp vaikų beveik nenustatoma COVID-19 atvejų.

Medikai pastebi, kad šiemet gripo sezonas įsismarkavo gerokai vėliau – balandžio mėnesį. Ankstesniais metais gripo sezonas prasidėdavo sausį ir iki pavasario jau būdavo pasibaigęs.

Kaip apsisaugoti nuo gripo?

Rudenį skiepytis nuo gripo.
Dažnai plauti rankas.
Vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis.
Vengti masinio žmonių susibūrimo vietų.
Kosint ir čiaudint prisidengti burną.
Neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos.
Gerai vėdinti patalpas.
Susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose.

www.silutesligonine.lt inf.

Rašyti komentarą