Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Trys pavasariai

Publikuota: 2022 vasario 10 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Kelias nuo žiemos iki vasaros.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pavasario pradžios sąlyginių datų yra daug. Vieniems pagal kalendorių jis prasideda kovo 1 d., astronomams – kovo 20 d. (lygiadienis), o mylintys ilgai šviesius vakarus – kovo pabaigoje, kuomet atsukame laikrodžius į vasaros laiką.

Hidrometeorologai savo ruožtu pavasarį skirsto į tris dalis. Yra ankstyvasis, tikrasis ir vėlyvasis pavasariai. Grafike galite matyti vidutines (1991–2020 m.) datas, kada ir kuris laikotarpis prasideda.

Meteorologinės žiemos pabaiga ir pavasario pradžia būna, kai įvyksta pastovios oro temperatūros perėjimas per 0 °C. Vidutiniškai Lietuvoje tai įvyksta kovo 11 d., prasideda ankstyvasis pavasaris (dar kartais pavadinama vandens pavasariu). Tuomet visiškai ištirpsta sniegas ir ledas, patvinsta upės, išeina iš žemės įšalas.

Po ankstyvojo seka tikrasis pavasaris. Tai įvyksta perkopus 5°C vidutinės oro temperatūros ribą. Pamažu pradeda žaliuoti žolė, pražysta ankstyvosios gėlės, tačiau medžiai dar būna be lapų. Vidutiniškai Lietuvoje šis pavasario fazė prasideda balandžio 7 d.

Vidutinei oro temperatūrai perėjus per 10 laipsnių (vidutiniškai balandžio 29 d.), prasideda daugumos augalų intensyvus vystymasis. Dėl gausaus žydėjimo kartais šis laikotarpis vadinamas žiedų pavasariu.

Galiausiai ateina vasara, kai vidutinė oro temperatūra perkopia 15 °C. Tai vidutiniškai įvyksta birželio 4 dieną. Taigi toks tas kelias nuo žiemos iki vasaros.

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą