Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutę smardinančiam kiaulių ūkiui gresia bauda

Publikuota: 2021 gruodžio 10 Kategorija: Aktualijos, Rajone, Šilutėje

vmvt.lt nuotr.vmvt.lt nuotr.

Už pakartotinius pažeidimus ūkininkui K. B. gresia per 2000 eurų bauda ir yra uždrausta, kol nebus pašalinti visi pažeidimai ir trūkumai, kergti bei didinti kiaulių skaičių.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) inicijavo neplaninį pakartotinį patikrinimą Šilutės rajono kiaulininkystės ūkyje, kuriame ankstesnio tikrinimo metu buvo nustatyta daug pažeidimų. Veterinarijos inspektoriai, tikrindami, kaip K. B. priklausančiame kiaulių ūkyje šalinami anksčiau VMVT užfiksuoti trūkumai, nustatė, kad duoti privalomi nurodymai nėra vykdomi, o pažeidimai nepašalinti.

Š. m. rugpjūtį tikrindami įtarimus apie itin prastomis sąlygomis laikomas kiaules, VMVT inspektoriai tąkart nustatė biologinio saugumo ir gyvūnų gerovės teisės aktų reikalavimų pažeidimų, taip pat fiksavo, kad netinkamai yra tvarkomos veterinarinės atliekos, šalutiniai gyvūniniai produktai (ŠPG) ir naikinami veterinariniai vaistai („Patvirtinta: Šilutę smardina Grabupių kiaulininkai“).

Gruodžio mėnesį atlikę dar vieną neplaninį patikrinimą, VMVT inspektoriai nustatė, kad ūkininkas K. B. toliau nevykdo privalomų reikalavimų ir nurodymų. Jis nesiėmė reikiamų priemonių ir veiksmų, užtikrinant gyvūnų sveikatingumo ir biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimą. Pakartotinai užfiksuota, kad visuose tvartuose iki šiol nėra vykdoma tinkama graužikų, kurie platina užkrečiamąsias ligas, kontrolė (pastebėta pelinių šeimos graužikų pašarų loviuose ir takuose, taip pat prie gaišenų, rasta graužikų išmatų).

Ūkyje atliekant patikrinimą nustatyta ŠGP tvarkymo pažeidimų, rasta garduose nesurinktų pavienių gyvūnų gaišenų, kurios šiurkščiai pažeidžiant reikalavimus buvo netvarkingai sumestos ant grindų.

Tikrinant kiaulių laikytoją, rasta ir kitų biosaugos pažeidimų – neužtikrinta, kad darbuotojai ir lankytojai į kiaulių laikymo patalpas įeitų tik persirengę darbiniais ar specialiais drabužiais. Nebuvo sudarytų galimybių darbuotojams nusiprausti duše, persirengti švariais darbiniais rūbais, reguliariai valyti ir dezinfekuoti savo avalynės. Prie kai kurių įėjimų į kiaulių laikymo vietas nebuvo dezinfekcinių kilimėlių, kurie turi būti pripildyti dezinfekcinėmis priemonėmis. Daugumos nerekonstruotų tvartų durų būklė toliau yra kritiška, jos pasidengę pelėsiu, nesandarios, todėl į tvartus bet kada gali patekti peliniai graužikai ir kiti laukiniai gyvūnai.

Taip pat pakartotinai nustatyti ir gyvūnų gerovės reikalavimų pažeidimai: kiaulių laikymo patalpose grindų grotelės išlūžusios, daugelio tvartų garduose tarpai neužtaisyti, netinkamos kanalizacijos grotelių angų plotas nujunkitiems paršeliams ir kt.

Analogiška situacija dėl pasikartojančių gyvūnų laikymo reikalavimų pažeidimų yra ir kitame K. B. kiaulininkystės ūkyje Kelmės rajone, kuriame šį mėnesį pakartotinį tikrinimą vykdę inspektoriai taip pat nustatė, kad į ankstenius nurodymus nereaguojama ir pažeidimai netaisomi (kenksminga kiaulėms amoniako koncentracija, neįrengta ventiliavimo sistema, netvarkinga kiaulių laikymo įranga, pertvaros su aštriais kampais, keliančios pavojų gyvūnų sveikatai ir gyvybei), be to, pastebėta kiaulių kanibalizmo atvejų, nesilaikoma biologinio saugumo reikalavimų.

„Toks kiaulių augintojo elgesys ir piktybiškas teisės aktų reikalavimų nepaisymas tikrai kelia nuostabą ir glumina. Noriu pabrėžti, kad šiam laikytojui buvo sudarytos visos galimybės ištaisyti pažeidimus, buvo pratęstas trūkumų šalinimo terminas, tačiau tai situacijos nepakeitė, kiaulės ir toliau laikomos labai blogomis sąlygomis, nesilaikant privalomų reikalavimų. Toliau daromi pakartotiniai tokio paties pobūdžio biosaugos ir gyvūnų sveikatingumo pažeidimai kelią žalą ne tik laikomiems ūkiniams gyvūnams, bet ir sudaro visas sąlygas gyvūnų užkrečiamųjų ligų protrūkiui, kuris atneštų labai skaudžių pasekmių ne tik šiems dviems ūkiams, bet ir aplinkiniams bei visai Lietuvai. Gyvūnų sveikata ir jų gerovė tiesiogiai lemia ir gyvūninio maisto kokybę“, – komentuoja VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

VMVT vadovo teigimu, valstybinę kontrolę atliekančių veterinarijos inspektorių teisėtų reikalavimų ir nurodymų nevykdymas užtrauks ir atitinkamas sankcijas. Už pakartotinius pažeidimus šiam laikytojui gresia per 2000 eurų bauda ir yra uždrausta, kol nebus pašalinti visi pažeidimai ir trūkumai, kergti bei didinti kiaulių skaičių ūkiuose.

vmvt.lt inf.

Rašyti komentarą