Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Sinoptikai prakalbo apie sniegą

Publikuota: 2021 lapkričio 08 Kategorija: Aktualijos, Orai

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Pats metas pirmajam rudens sniegui, teigiama Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos pranešime.

Gal jau kažkam pavyko išvysti šlapias snaiges šį rudenį? Kol kas Tarnybos meteorologijos stotys pirmojo sniego neužfiksavo, nors sąlygos kai kuriomis spalio dienomis buvo tam palankios.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

O jos reikalingos tokios: šaltojo atmosferos fronto praslinkimas ir šaltos oro masės įsiveržimas iš šiaurės vakarų ar šiaurės, keliaujant ciklonui per Skandinaviją Rusijos link. Tuomet oro temperatūra 1,5 km aukštyje turi nukristi žemiau 0 laipsnių, dažniausiai minus 2–4 laipsnių, prie žemės dieną ji svyruoja tarp 0–5 laipsnių šilumos, o naktį dažniausiai būna neigiama. Tačiau pasitaiko ir išimčių, kai ciklonas iš pietų ar pietryčių, slinkdamas į šiaurę ar šiaurės vakarus savo rytine dalimi įtraukia šaltą drėgną orą nuo Rusijos ir jį pastūmėja Baltijos šalių link. Šiuo atveju dažniausiai iškrenta gausesnė šlapdriba, kuri gali išsilaikyti net keletą dienų.

Pervertus pastarųjų dvidešimties metų duomenis, matosi, kad dažniausiai pirmasis sniegas pasirodo paskutinį spalio dešimtadienį. Anksčiausiai jis fiksuotas 1972 m. rugsėjo 28/29 d., o vėliausiai lapkričio 22 d. 2001 ir 2015 metais. Panašu, kad praėjus 3–4 savaitėms po pirmųjų snaigių gali iškristi ir normalus ar net gausus sniegas. Taip, pavyzdžiui, nutiko 2014 m., kai pirmasis sniegas Lietuvoje fiksuotas spalio 17 d., o jau lapkričio 21/22 d. pietinis ciklonas atnešė gausaus sniego, ir Lazdijuose sniego apdrabos sluoksnis viršijo stichinio reiškinio kriterijų, 43 mm. Pirmasis sniegas ir iš karto toks smarkus iškrito 2007 m. lapkričio 10/11 d. Pagėgių savivaldybėje – per naktį sniego danga išaugo iki 20 cm, o sniego apdrabos storis ant medžių siekė 3–10 cm.

Šiomis dienomis nuo Atlanto vandenyno judančio ciklono kelias driekiasi per Skandinaviją ir vieną šaltąjį atmosferos frontą keičia kitas, už kurių susikaupęs šaltis kartu su drėgme ir stipriais šiaurės vakarų ar net šiaurės vėjais jau šiandien skverbiasi į mūsų šalį. Oro temperatūra aukščiausią tašką pasiekusi priešpiet, vėliau kris, kartu padidės tikimybė lietui „sutirštėti“, t. y. pasirodyti pirmosioms snaigėms. Didžiausias šansas jas pamatyti Šiaurės rytų aukštaičiams. Beje, estai šiąnakt jau gavo savo porciją sniego, latviai irgi jo neišvengs, šįkart lietuviai paskutiniai šioje eilėje.

Mišrūs krituliai, genami smarkių vėjo gūsių numatomi tik artimiausios nakties pradžioje, o vėliau slėgis kils, dangus prasigiedrys. Įsmukęs šaltis naktį, o ypač paryčiais, debesims sumenkus, neskubės trauktis net ir dieną. Panašu, kad šarmos ar pirmo sniego pabalinti laukai dar gali laikytis ir iki pietų, kol oras nesušils iki silpnai teigiamos temperatūros. Rytoj žvarbūs vėjai aprims, tačiau vakarop prie pajūrio priartės naujas ciklono slėnis su stipriais pietvakarių vėjais, lietumi ir gerokai šiltesniu oru, visgi trečiadienio naktį šalies šiaurinėje dalyje lietus dar gali maišytis su sniegu. Norisi atkreipti dėmesį į pasikeitusias važiavimo sąlygas keliuose, ne tik dėl rūko, bet ir galimo plikledžio. Nepaslyskime!

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą