Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Per parą laiko įgarsinta daugiau nei 45 000 vardų ir likimų

Publikuota: 2021 birželio 15 Kategorija: Atmintis

Organizatorių nuotr.Organizatorių nuotr.

Tautiečių istorijos pasiekė tolimiausias pasaulio vietas.

Pirmadienį, Gedulo ir vilties dieną, skirtingais būdais buvo minimos 80-osios trėmimų pradžios metinės. Visuotinė tylos minutė ir virtualūs bei gyvieji skaitymai atminties akcijos „Ištark, išgirsk, išsaugok“ metu suvienijo lietuvius visame pasaulyje. Šeštus metus vykstančioje atminties akcijoje šiemet įgarsinta daugiau nei 45 000 tremtinių bei politinių kalinių vardų ir likimų.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Dėl besitęsiančios pandemijos akciją antrus metus iš eilės nuspręsta perkelti į virtualią erdvę – specialiai sukurtą Gedulo ir vilties dienos platformą – www.birzelio14.lt. Skaitymai vyko ir gyvai Vilniuje, šalia Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus, kur tremtinių ir politinių kalinių vardus, pavardes bei likimus pradėjo įgarsinti Lietuvos skautijos atstovai, skaitymus pradėjo Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir kultūros ministras Simonas Kairys.

Vėliau skaitymus tęsė politikai, visuomenės veikėjai ir vilniečiai bei miesto svečiai. Tarp jų vakarėjant pasirodė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė bei žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

„Mano seneliai turėjo slėptis nuo trėmimo, abu jau ilsisi ramybėje. Kuo galiu pasidžiaugti – jie šio tragiško likimo išvengė, bet slėpė savo draugus, kuriuos persekiojo sovietai ir taip pat pavyko išsigelbėti. Man atrodo, kiekviena Lietuvoje šeima yra vienu ar kitu aspektu paliesta šitų įvykių ir mes dabar, ką čia turime, tai jų, tiesą sakant, didelės tragedijos dėka“, – akcijos metu mintimis pasidalijo A. Armonaitė.

Ministrė nusprendė vakare atvykti į skaitymus, kuomet akcija jau yra įsibėgėjusi ir laukiant gyvojoje eilėje galima labiau susimąstyti apie dienos prasmę: „Dienos metu yra gana daug triukšmo, įvykių ir tarsi dalyvauji renginiuose, bet ne visada suspėji realiai kontempliuoti, kas vyksta, kodėl tu ten esi. O vakare, tokioje rimtyje, degant liepsnai gali viską aptarti, prisiminti, tiesiog pabūni ir su savimi, su savo mintimis, ir su ta atmintimi, kuri turėtų mums suteikti jėgų žiūrėti į ateitį.“

Į gyvuosius skaitymus su šeima atvykęs E. Jakilaitis dalijosi įspūdžiais, kad jam pačiam atminties akcija yra labai artima. „Labai gerai, kad iniciatyva vyksta daugybę metų, nes per tokias iniciatyvas tu susimąstai ir pagalvoji, jos tarsi tave priverčia apie tai pagalvoti, geruoju tuo privertimo būdu.

Aš jau ne pirmą kartą čia esu, keletą kartų esame buvę su šeima, atėję ir su šauliais. Man tikrai labai sava ši akcija ir nors žmonių tu nepažįsti, kurių vardus tari, bet kažkoks artumas atsiranda, ir čia labai geras būdas, man atrodo, rasti raktą į istoriją, ją suasmeninti“, – sako žurnalistas.

Atminties akcija pasiekė tolimiausias šalis: nuo Čilės iki Naujosios Zelandijos

Tuo tarpu virtuali skaitymų akcija šiemet pritraukė dar daugiau lietuvių iš skirtingų pasaulio šalių. Skaitymai taip pat truko parą laiko, o jų metu prisijungė virš 200 lietuvių iš Lietuvos, Jungtinės Karalystės, Sakartvelo, Vietnamo, Italijos, Vokietijos, Turkijos, Nyderlandų, Jungtinės Amerikos Valstijų, Šveicarijos, Belgijos, Čilės, Rusijos, Naujosios Zelandijos, Airijos, Kanados.

Organizatoriai teigia, jog virtualūs skaitymai dar labiau suvienijo tautiečius. „Fantastiška matyti transliacijos metu besikeičiančius tautiečių veidus ir šalis: Australija, Čilė, Kanda, JAV ir daugybė kitų. Prieš 80 metų tarp tremiamų mūsų senelių ir prosenelių degė ryžtas bet kokia kaina išlaikyti lietuvybę net už tūkstančių kilometrų, tolimajame Sibire. Šiandien mumyse dega ryžtas išsaugoti istoriją tiesiant tiltus tarp skirtingų laiko juostų ir dešimčių tūkstančių kilometrų“, – teigia projekto „Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė.

Akcijos metu buvo įgarsinta daugiau nei 45 000 tremtinių bei politinių kalinių vardų ir likimų. Virtualių skaitymų metu įgarsinta per 25 000 vardų ir likimų, 20 000 vardų ir likimų nuskambėjo gyvai vykstančioje akcijoje Vilniuje. Iš viso skaitymuose dalyvavo beveik 400 iš viso pasaulio.

Visi negalėję arba nespėję užsiregistruoti į virtualią „Ištark, išgirsk, išsaugok“ akciją, tiesioginės transliacijos įrašą gali rasti interneto puslapyje www.birzelio14.lt. Nors projektas „Misija Sibiras“ stabdo savo veiklą, tačiau Gedulo ir vilties dienos minėjimo tradicija bus išlaikoma ir toliau. Vėliau akciją tęs Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), kur 2006 m. ir gimė projekto „Misija Sibiras“ idėja.

Organizatorių inf.

Rašyti komentarą