Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Rusnėje paaugintais eršketais praturtinti Neries ir Šventosios vandenys

Publikuota: 2021 balandžio 23 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Rajone

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Balandžio 22 d. baigti pavasariniai aštriašnipių eršketų išleidimo į Nerį ir Šventąją darbai. Kita dalis šių karališkų žuvų jauniklių į laisvę bus išleisti rudenį.

Pagal patvirtintą Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2021 metų planą šiais metais į Lietuvos upes numatyta įveisti daugiau kaip 20 tūkst. įvairaus amžiaus aštriašnipių eršketų.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

1,5 tūkst. vnt. šią savaitę išleistų aštriašnipių eršketų užauginti Žuvininkystės tarnybos Vakarų regiono žuvivaisos skyriuje Rusnėje. Lervutes Lietuvai dovanojo Vokietijos valstybinis žemės ūkio ir žuvininkystės tyrimų institutas, su kuriuo Žuvininkystės tarnybos žuvivaisos specialistai palaiko glaudžius bendradarbiavimo ryšius.

Vidutinis į šalies upes išleistų aštriašnipių eršketų svoris – apie 1 kg (0,8–1,3 kg). Praėjus 15–20 metų, šių karališkų žuvų svoris gali siekti net iki 100 kilogramų. Laisvėje gyvenantys eršketai gali užaugti ir iki 300 kg svorio.

Visos šiemet į laisvę išleistos paaugintos žuvys buvo pažymėtos išoriniais žymekliais, ant kurių yra šalies kodas, identifikacinis numeris ir kontaktinis telefono numeris. Sugavus aštriašnipį eršketą prašoma paskambinti nurodytu numeriu. Suteikta informacija žuvivaisos specialistams ir mokslininkams padeda stebėti žuvų kelionę į Baltijos jūrą, sužinoti, kur ir kokiu greičiu migruoja ženklintos žuvys, kaip jos auga.

Šios rūšies eršketų atkūrimu Baltijos jūroje jau ne vienerius metus rūpinamasi tarptautiniu mastu. Išteklių atkūrimo darbus inicijavo Vokietijos Leibnico vidaus vandenų ir ekologijos instituto Berlyne specialistai, vėliau, nuo 2006 m., prie jų prisijungė Lenkijos žuvininkystės specialistai, o nuo 2011 metų – Žuvininkystės tarnyba. Šiuo tikslu sudaryta Helsinkio Komisijos patariamoji darbo grupė dar 2019 m. patvirtino Baltijos aštriašnipių eršketų apsaugos ir atkūrimo planą. Per dešimtmetį į Lietuvos upes jau įveista beveik 250 tūkst. vnt. aštriašnipių eršketų.

zuv.lt inf.

Rašyti komentarą