Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vaikų darželiams – nelinksma ateitis

Publikuota: 2010 vasario 11 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

L. Mockaus nuotr.L. Mockaus nuotr.

Ketvirtadienį Švietimo ir mokslo ministerijoje vyko diskusija, kurioje buvo svarstoma, kaip spręsti ikimokyklinio ugdymo įstaigų finansines ir organizacines problemas. Joje dalyvavo tėvų, nevalstybinių ikimokyklinio ugdymo įstaigų asociacijos ir Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovai, ministerijos specialistai.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovams kelia nerimą tai, kad ekonominio nuosmūkio sąlygomis savivaldybėms sumažinus finansavimą labai sunku išlaikyti vaikų darželius – išsaugoti reikiamą darbuotojų etatų skaičių, laiku išmokėti atlyginimus, sudaryti kokybiškas sąlygas vaikų ugdymui, o pedagogams – tinkamas darbo sąlygas ir galimybes tobulinti kvalifikaciją.

Nevalstybinių ikimokyklinio ugdymo įstaigų atstovai nuogąstauja, kad be valstybės finansinės paramos privatus sektoriaus plėtra sustos, o dėl mažėjančio gyventojų mokumo apskritai gali patirti bankrotą.

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus teigimu, ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojai gauna bene mažiausius pedagogų atlyginimus, todėl reikia ieškoti būdų, kaip juos palaikyti sunkmečiu.

“Pradėjus atsigauti Lietuvos ekonomikai, sieksime, kad pirmiausia šiai pedagogų grupei būtų pradėta didinti darbo užmokestį“, – žadėjo jis.

Prieš savaitę Švietimo ir mokslo ministerijoje įvykusioje diskusijoje miesto ir kaimo savivaldybių švietimo padalinių vadovai, ikimokyklinio ugdymo įstaigų direktoriai, ikimokyklinį ugdymą savivaldybėse ir ministerijoje kuruojantys specialistai kalbėjo apie būtinybę kruopščiai inventorizuoti ir racionaliau panaudoti turimus išteklius.

Diskusijos dalyviai teigė, kad 2010 m. numačius apkarpyti įstaigų veiklos išlaidas, buvo nutarta nemažinti darbuotojų etatų, nes tuomet tektų mažinti vaikų grupių skaičių, suprastėtų ugdymo proceso kokybė. Buvo pasiūlyta įvertinti savaitinių darželių ir grupių poreikį, atsižvelgti į tėvų pageidavimus ir koreguoti ugdymo įstaigų darbo laiką.

Taip pat siūlyta liberalizuoti higienos normas, skirtas ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, nes dabar galiojantys sudėtingi reikalavimai yra sunkiai įveikiama kliūtis norint steigti naujus vaikų darželius.

Švietimo ir mokslo ministerija jau pateikė siūlymų Sveikatos apsaugos ministerijai dėl šio teisės akto supaprastinimo. Šiemet bus parengta teisinė bazė dėl ikimokyklinio ugdymo finansavimo krepšelio principu.

“Vakarų ekspresas”

Rašyti komentarą