Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

1991 m. sausio 13-oji mūsų atmintyje – virtuali paroda

Publikuota: 2021 sausio 13 Kategorija: Atmintis, Gyvenimas

Šiandien sausio 13-oji vadinama Laisvės gynėjų diena. Šią dieną, prieš 30 metų, Lietuvos gyventojai dar kartą parodė savo solidarumą ir siekį būti nepriklausomais.

1990 m. kovo 11 d. atkurta Lietuvos valstybė. Tačiau SSRS neketino pripažinti nepriklausomybės. 1990 m. balandžio 18 d. ji įvedė Lietuvai ekonominę blokadą, sustabdė ar smarkiai apribojo žaliavų tiekimą.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

1991 m. sausio mėnesį Lietuvoje buvo mėginta įvykdyti valstybės perversmą panaudojant SSRS ginkluotąsias pajėgas, Vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenę ir SSRS Valstybės saugumo komitetą (KGB), taip siekiant atkurti Sovietų Sąjungos komunistų partijos politinę valdžią Lietuvos Respublikoje. Pirmiausia planuota atkirsti Lietuvą nuo pasaulio, užgrobiant televizijos, radijo, spaudos pastatus, o vėliau kėsintis į parlamentą ir kitus svarbius objektus. Tai buvo SSRS bandymas jėga užgniaužti Lietuvos nepriklausomybę.

Auganti įtampa kulminaciją pasiekė sausio 13 d. apie 2 val. nakties. Prie Vilniaus televizijos bokšto bei Lietuvos radijo ir televizijos komiteto pastato atvykusios SSRS ginkluotosios pajėgos užėmė šiuos strateginius objektus. Per susirėmimus buvo sužeista daugiau kaip 500 žmonių, 14 iš jų neteko gyvybės. Po radijo ir televizijos pastatų užgrobimo ginkluotosios pajėgos nuvyko prie Aukščiausiosios Tarybos rūmų, kurių prieigas saugojo dešimtys tūkstančių žmonių. Kariuomenė pulti minios nesiryžo.

Svarbiausių valstybės objektų gynėjų tarpe buvo ir Šilutės miesto bei rajono gyventojai. Ne vienas jų važiavo į Vilnių dar sausio mėnesį, vos išgirdę kvietimą ginti Laisvę. Sausio 13 d. rytą iš Šilutės į Vilnių specialiai organizuotais autobusais išvyko ne vienas savanoris. Vėliau Laisvės gynėjų gretas prie parlamento papildė ir daugiau šio krašto gyventojų.

Prieš 30 metų laisvės gynėjų išreikštas ryžtas ir pasiaukojimas bei palankiai susiklosčiusi istorinė ir geopolitinė situacija davė tai, ką turime šiandien – laisvą ir nepriklausomą Lietuvą. Ta proga siūlome pasižiūrėti šilutiškio Vytauto Vaicekausko ir kitų fotomenininkų, įamžinusių 1991 m. sausio mėnesio įvykius fotografijose, parodą.

Kam įdomu – prašom: virtuali paroda „1991 m. sausio 13-oji mūsų atmintyje“

www.silutesmuziejus.lt inf.

Rašyti komentarą