Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Gyventojams ir įmonėms – daugiau laiko sumokėti žemės mokestį

Publikuota: 2020 spalio 22 Kategorija: Pranešimai

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Klaipėdos AVMI) informuoja, kad privačios žemės savininkams apskaičiavo už 2020 metus mokėtiną žemės mokestį ir šiandien išsamias deklaracijas įkėlė į VMI Elektroninio deklaravimo sistemą http://deklaravimas.vmi.lt.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pagrindiniai faktai:
•Žemės mokestį gyventojai ir įmonės šiemet turi sumokėti iki lapkričio 16 d.
•Šilutės rajono savivaldybėje mokestį 2020 m. mokės 11,6 tūkst. žemės savininkų, kurie į savivaldybės biudžetą turėtų sumokėti 602,3 tūkst. eurų.
•VMI žemės mokestį apskaičiuoja pagal Registrų centro pateiktas žemės sklypų mokestines vertes ir pagal kiekvienos savivaldybės tarybos individualiai nustatytus žemės mokesčio tarifus.
•Daugiausiai žemės mokesčio suskaičiuota Vilniaus apskrityje, mažiausiai – Tauragės apskrityje.
•Visos žemės mokesčio deklaracijos – VMI elektroninio deklaravimo sistemoje EDS, skiltyje „Deklaravimas“ – „Žemės mokestis“. Prie EDS prisijungti galima pasinaudojus internetinės bankininkystės prieigomis ar su VMI suteiktomis prisijungimo teisėmis.
•Suformuotą žemės mokesčio sumą pamatyti bei ją apmokėti galima prisijungus prie Mano VMI, dalyje „Mokesčio mokėtojo kortelė“ – „Apskaitos duomenys“

Mokesčio sumas gyventojai taip pat gali sužinoti ir prisijungę prie Mano VMI sistemos www.vmi.lt/manovmi ar paskambinę telefonu 1882. Lietuvoje apie 408 tūkst. registruotų Mano VMI ir EDS naudotojų, kurie yra nurodę savo e. pašto adresą sistemose, gaus pranešimus apie jiems suformuotą deklaraciją. Tie žemės savininkai, kurie nėra VMI e. paslaugų naudotojai, žemės mokesčio deklaracijų artimiausiu metu sulauks klasikiniu paštu. Žemės mokestį reikia sumokėti iki š. m. lapkričio 16 d.

„Šiais metais Šilutės rajono savivaldybėje yra 14,1 tūkst. žemės savininkų, tačiau ne visiems šį mokestį šiemet reikės sumokėti. Įvairios lengvatos pritaikytos 2,5 tūkst. žemės savininkų, todėl žemės mokesčio deklaracijos pasieks 11,6 tūkst. žemės mokesčio mokėtojų“- teigia Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė, pridurdama, jog žemės savininkai suskaičiuotą žemės mokestį gali pasitikrinti ir jį sumokėti prisijungę prie Mano VMI.

Planuojama, jog į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą šiemet bus sumokėta 602,3 tūkst. eurų: apie 525 tūkst. eurų sumokės gyventojai ir beveik 77,3 tūkst. eurų – įmonės.

Žemės mokestis yra mokamas už gyventojams ir įmonėms nuosavybės teise priklausančią privačią žemę, išskyrus už miško žemę ir žemės ūkio paskirties žemę, kurioje įveistas miškas. Pažymėtina, kad VMI žemės mokestį apskaičiuoja pagal Registrų centro pateiktas žemės sklypų mokestines vertes ir pagal kiekvienos savivaldybės tarybos individualiai nustatytus žemės mokesčio tarifus , kurie gali svyruoti nuo 0,01 iki 4 proc.

Žemės mokestį galima sumokėti ne tik bankuose (VMI atsiskaitomoji sąskaita atidaryta daugelyje šalies bankų), bet ir pašto skyriuose, MAXIMA LT kasose, „Perlo“ terminaluose, spaudos kioskuose, kitose mokėjimus priimančiose įstaigose. Mokant žemės mokestį už kitą asmenį, mokėjimo dokumente svarbu nurodyti žemės savininko vardą, pavardę, asmens kodą bei žemės mokesčio įmokos kodą, kuris yra 3011. Nauji žemės savininkai mokestį moka, jei žemę įsigijo iki birželio 30 d., o įsigiję po liepos 1 d. – žemės mokestį pradės mokėti nuo kitų metų.

Visą aktualią informaciją apie žemės mokestį ir kaip jį sumokėti gyventojai gali sužinoti apsilankę VMI internetinėje svetainėje www.vmi.lt, taip pat VMI „Youtube“ seminare: Kaip sužinoti savo žemės mokestį?. Į dažniausiai užduodamus klausimus VMI specialistė atsako VMI „Spotify“ tinklalaidėje, kurią rasite čia. O kilus papildomiems klausimams, galima kreiptis į deklaracijoje nurodytą konsultantą, parašyti žinutę į VMI Facebook ar paskambinti bendruoju numeriu 1882.
Gyventojai, kurie yra registruoti Mano VMI, informaciją, susijusią su žemės mokesčiu, galės gauti automatiniu pranešimu paskambinę numeriu 1882 ir paspaudę „1“. Ši paslauga veiks ir ne darbo metu bei leis sužinoti norimą informaciją nelaukiant eilėje, kol konsultantas atsilieps. Identifikuoti Mano VMI vartotojai šiuo būdu galės sužinoti mokėtiną žemės mokesčio sumą, įmokos kodą ir terminą, iki kada ją reikia apmokėti.

Klaipėdos AVMI inf.

1 skaitytojų komentaras
Ačiū 2020 spalio 25d., 08:0078.57.245.129

Ačiū, kad priminėt. Vėl reikės žudyti savo laiką ir nervus toj VMI elektroninėj deklaravimo sistemoj.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą