Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Sugriežtinti reikalavimai masiniams renginiams

Publikuota: 2020 spalio 07 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Sveikata

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos pateiktam nutarimo „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ pakeitimo projektui, kurio vienas iš svarbiausių tikslų – pakeisti sveikatos apsaugos ministro tvirtinamo Paveiktų šalių sąrašo sudarymo principus.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Atsižvelgiant į sparčiai besikeičiančią situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, būtina greitai ir lanksčiai reaguoti į naujausią epidemiologinę padėtį. Didėjant sergamumui Lietuvoje, tikslinga į Paveiktų šalių sąrašą įtraukti tik tas šalis, kuriose užsikrėtimo koronaviruso infekcija rizika yra didesnė nei Lietuvoje“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Nutarimo projekte į Paveiktų šalių sąrašą įtrauktos tos šalys, kuriose 14 dienų sergamumo rodiklis 10 proc. ir daugiau viršija Lietuvos Respublikos atitinkamą sergamumo rodiklį. Taip pat į sąrašą įtraukiant trečiąsias šalis reikia vertinti ir papildomus epidemiologinius kriterijus (testavimo apimties rodiklį, teigiamų testų rezultatų procentą, informacijos prieinamumą, hospitalizacijos rodiklį).

Atnaujintame Vyriausybės nutarime išplėsta renginių sąvoka – nuo šiol renginiams taip pat priskiriami ir nekomerciniai viešieji renginiai, pvz., miestų šventės, festivaliai ir kt. organizuoti žmonių susibūrimai.

Taip pat nutarime nustatytas privalomas renginių bilietų platinimas arba dalyvių registravimas neatsižvelgiant į žiūrovų (dalyvių) skaičių. Siekiant užtikrinti srautų kontrolę ir kontaktų atsekamumą, numatyta pareiga renginio organizatoriui kontroliuoti žiūrovų patekimą į renginio vietą.

Pastarasis reikalavimas labai svarbus masiniams renginiams, kuriuose neįmanoma prognozuoti dalyvių skaičiaus ir užtikrinti kitų reikalavimų laikymosi.

„Priimti pakeitimai dėl renginių leis geriau užtikrinti pagrindinę infekcijos plitimo prevencijos priemonę – atstumo laikymąsi ir pagrindinę infekcijos valdymo priemonę – kontaktinių asmenų atsekamumą ir jų izoliavimą“, – teigia vidaus reikalų ministrė R. Tamašunienė.

Iki šiol renginiuose iki 300 dalyvių kontaktą turėjusių asmenų atsekti nebuvo įmanoma, tai reiškia, kad neįmanoma nustatyti infekcijos plitimo grandinės ir suvaldyti proceso. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad daugelyje užsienio šalių ribojamas dalyvių skaičius renginiuose ir nustatomos būtinosios sąlygos, o Lietuvoje dalyvių skaičius neribojamas.

lrv.lt inf.

Rašyti komentarą