Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Iniciatyva: kiekvienas iš gamtos – po šiukšlę. Kodėl ne?

Publikuota: 2020 balandžio 30 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

vstt.lrv.lt nuotr.vstt.lrv.lt nuotr.

Balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje tradiciškai vykdavo pavasarinės talkos, kurių metu buvo švarinama gamta, aplinka. Šiais metais dėl karantino situacijos masinė švarinimo akcija DAROM nevyks, perkeliama į rudenį. Tačiau Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ragina ilgąjį savaitgalį ir vėliau, pavieniui lankantis gamtoje, jungtis prie iniciatyvos „Iš gamtos – po šiukšlę“ ir išnešti nors vieną nedidelį šiukšlių maišelį bei padaryti mūsų miškus, pievas, slėnius švaresniais.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Daugelis žmonių po žiemos besilankydami gamtoje pastebi, kad miško paklotėje, prie pelkučių ar kitur mėtosi pavienės šiukšlės: plastikiniai buteliai, maišeliai, nereikalingi daiktai… Žvelgiant į žydinčią pievą ar bundančią pelkę, akys dažnai pastebi numestas šiukšles.

Švarinimo iniciatyva „Iš gamtos – po šiukšlę“ skatintų, einant pasivaikščioti ir pasidžiaugti pavasarine gamta, paimti kad ir nedidelį šiukšlių maišelį bei pagelbėti gamtai, ypač gyvajai gamtai. Nes tiek vabalėliai, tiek smulkūs graužikai, tiek paukščiai dažnai nukenčia nuo plastikinių šiukšlių. Nepamirškime, plastikas gamtoje suyra per kelis šimtus metų.

Stebima, kad pastaruoju metu padidėjo ir statybinių šiukšlių, padangų gausa atokesnėse gamtinėse vietose. Dažnai prevencinės priemonės nesustabdo šiukšlintojų, tad Seimas jau rengiasi taikyti ir griežtesnes administracines baudas.

Beveik visose Europos saugomose teritorijose taikomas principas: ką atsinešei į gamtą, tą išsinešk. Tad pastaruoju metu sąmoningai pažintiniuose takuose, prie gamtos paveldo objektų nestatomos šiukšliadėžės. Dažnai net nebūna galimybių miško tankmėje ar pelkėje išvežti šiukšlių sankaupų. Tad lankytojai turėtų atsiminti, kad jeigu nusprendė piknikauti gamtoje, turėtų po to susirinkti ir išsinešti šiukšles.

Sunku įsivaizduoti, ką žmonės palieka miškuose, prie ežerų, pievose – tai ir šaldytuvai, televizoriai, kompiuteriai, sena avalynė, automobilių dalys… Bevaikščiodami gamtoje ir pamatę keistą šiukšlę, nufotografuokite ją ir atsiųskite nuotrauką bei koordinates Nacionaliniam saugomų teritorijų lankytojų centrui – lankytojucentras@vstt.lt Keisčiausios šiukšlės bus paskelbtos FB paskyroje, o įdomiausios nuotraukos autorius bus apdovanotas knyga gamtosaugine tema.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kviečia lankytis nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, jungtis prie iniciatyvos „Iš gamtos – po šiukšlę“, tačiau karantino laikotarpiu būtina laikytis atsargumo priemonių: gamtoje lankytis pavieniui arba su šeima, renkant šiukšles būti su kauke ir pirštinėmis.

vstt.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą