Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Brexit: vasario 1-ąją prasideda pereinamasis laikotarpis

Publikuota: 2020 sausio 31 Kategorija: Aktualijos

www.urm.lt nuotr.www.urm.lt nuotr.

Sausio 31 dieną Jungtinei Karalystei (JK) išstojant iš Europos Sąjungos (ES), įsigalios Išstojimo susitarimas ir nuo vasario 1 dienos prasidės pereinamasis laikotarpis, truksiantis iki 2020 metų gruodžio 31 dienos. Iki 2020 metų pabaigos JK bus traktuojama kaip ES narė, išskyrus tai, kad ji nebebus atstovaujama ES institucijose ir negalės dalyvauti sprendimų priėmime.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pasak užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, pereinamojo laikotarpio metu mūsų piliečiai ir verslas neturėtų patirti jokių papildomų sunkumų – jie ir toliau galės laisvai būti JK, keliauti, vizos ar kiti papildomi dokumentai vykstant į JK nebus reikalingi, verslo sąlygos išliks tokios pačios.

„JK Išstojimo susitarimu pavyko pasiekti, kad būtų visiškai apsaugomos iki pereinamojo laikotarpio pabaigos į Jungtinę Karalystę gyventi išvykusių ES piliečių teisės. Visi išsaugos savo teises į socialines ir sveikatos draudimo išmokas, laikinai galios tos pačios taisyklės ir visiems studijuojantiems. Tačiau piliečiai, ketinantys likti JK ir po pereinamojo laikotarpio pabaigos bei pasinaudoti Išstojimo susitarimo teikiama apsauga, turi užsiregistruoti ir įgyti ES laikino arba nuolatinio gyventojo statusą JK“, – sakė ministras.

Pereinamasis laikotarpis sudaro galimybę piliečiams ir verslui prisitaikyti prie naujų ES-JK santykių, kurie įsigalios nuo 2021 metų pradžios. Planuojama, kad derybos dėl ES-JK ateities santykių prasidės šių metų kovo mėnesį ir tęsis iki spalio-lapkričio. Tikimasi, kad per tiek laiko derybininkams pavyks pasiekti naują susitarimą ir taip sukurti pagrindą glaudžiam ES-JK bendradarbiavimui ateityje.

Pasak ministro, Lietuva suinteresuota, kad JK išliktų kuo artimesnis partneris visose srityse. Tikimasi, kad būtų susitarta su JK dėl kuo liberalesnio prekybos režimo, išlaikytas glaudus bendradarbiavimas užsienio politikos, saugumo ir gynybos klausimais, susitarta dėl palankių sąlygų ES ir JK piliečių tarpusavio kelionėms remiantis abipusiškumo ir nediskriminavimo principais.

Naujausiais JK vyriausybės duomenimis, šiuo metu apie 140 000 lietuvių suteiktas nuolatinio gyventojo statusas.

Daugiau informacijos apie su JK išstojimu iš ES susijusius pasikeitimus piliečiams ir verslui – http://urm.lt/brexit.

www.urm.lt inf.

Rašyti komentarą