Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: kvietimas į prasmingą žygį – 5 kilometrai kelio už Emiliją

Publikuota: 2019 rugpjūčio 20 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata, Žmonės

Emilija. (Šeimos archyvo nuotr.)Emilija. (Šeimos archyvo nuotr.)

Mes ateiname į šį pasaulį tam, kad nueitume savo kelią. Vieni einame ramiai ir lėtai, kiti lekiame pasišokinėdami, treti sunkiai velkame kojas, kliūvančias už grumstų ar klimpstančias pelkėse. Yra apdovanotųjų, kurie mėgaujasi rožėmis klota kelione, tuo tarpu likusiems tenka žygiuoti permainingomis gyvenimo kelio atkarpomis. Ir kokia laimė, jei, priėję gilią prarają, sulaukiame ištiestos pagalbos rankos.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šilutiškė Emilija, kuriai dar tik ketveri, norėtų krykštaudama bėgti savo gyvenimo keliuku, tačiau jį užtvėrė sunkiai įveikiama kliūtis – onkologinė liga. Emilijos šeima viena sunkiai ridena šį negandos riedulį nuo dukros kelio, todėl prašo geradarių, mėgstančių žygius keliais ir bekelėmis, pagalbos.

Rugsėjo 21 d. „TrenkTuro“ organizuojamas žygis „Coastline Trek’19: Klaipėda su Gjensidige“ bus kitoks, nes jame ypatingą reikšmę turės skaičius „penki“. Penki kilometrai ėjimo penkiose trasose už penktus metus einančią Emiliją. Tokia simboliška paramos idėja bus įgyvendinama žygyje kartu su labdaros ir paramos fondu „Mamų unija“, besistengiančiu surinkti pinigus mergaitės gydymui Šveicarijoje. Taigi kažkam pirmieji žingsniai žygio „Pėsčiomis pajūriu“ trasoje įprasmins ir pirmuosius Emilijos žingsnius reikalingo gydymo link.

Liūdna diagnozė užklupo prieš ketvirtą gimtadienį

„Gyvenime nėra kursų pradedantiesiems: kiekvienas iš karto gauna sunkiausius uždavinius“, rašė R.M. Rilke. Gal ir ne kiekvienas, bet Emilija tikrai gavo gyvenimo aukštajai matematikai prilyginamą uždavinį – įveikti vėžį. Mergaitei, nesulaukusiai net ketverių, buvo diagnozuota retinoblastoma – piktybinis akies navikas.

Paprastai ši vėžio forma diagnozuojama kūdikiams, tačiau Emilija, būdama itin guvi ir linksma mergaitė, artimiesiems net nesukėlė įtarimo, jog nemato viena akyte. Emilijos mama, pastebėjusi šiek tiek skirtingas mergaitės akių spalvas, didelio nerimo nepajuto. Profilaktinio apsilankymo poliklinikoje metu, gydytoja nusprendė, kad reikalinga specialistų konsultacija. Po porą mėnesių užtrukusių vizitų pas skirtingus gydytojus bei įvairių tyrimų, Emilijos šeima išgirdo negailestingą diagnozę.

Lietuvoje gydymo nėra

Retinoblastoma yra gana reta liga, todėl Lietuvoje nėra jos gydymo praktikos. Emilija siunčiama gydytis į Šveicariją. Nors mažajai pacientei gydymas nekainuoja, pinigų kelionės išlaidoms tėvai privalo rasti patys. Suprantama, keturmetė negali keliauti viena. Mergaitės mama, Dovilė, visada keliauja kartu. „Bilietai kainuoja apie tūkstantį eurų į abi puses, nakvynė kainuoja po 130 eurų parai. Pirmuosius kartus Šveicarijoje tekdavo pabūti savaitę, dabar turėtų užtekti 2 ar 3 dienų. Tai labai brangi šalis, kai nuvykome pirmą kartą, mane ištiko šokas, net neįsivaizdavau, kad ten taip viskas brangu – pakelis pigiausių makaronų kainuoja apie 4 eurus, tad skaičiuojame kiekvieną centą“, – atviravo Emilijos mama.

„Kiekvieno vizito metu Emilijai atliekamos arba injekcijos į akytę arba chemoterapija į arteriją. Iš pradžių vykome kas dvi savaites, dabar – kas mėnesį. Rugsėjo 5 dieną vėl turime būti Šveicarijoje. Tai bus penktas apsilankymas. Kiek truks gydymas, neaišku. Iš kitų tėvų žinau, kad gali užtrukti apie dvejus metus“, – pasakojo Dovilė.

Mergaitės mama džiaugiasi, kad gydymas labai efektyvus. Jau po keturių vizitų, mergaitės akytė pradeda šiek tiek matyti. „Po kiekvienos gydymo procedūros laukiu specialistų apžiūros, nes žinau, kad naujienos bus vis geresnės“, – optimistiškai kalbėjo Dovilė.

Jauna šeima finansiškai nepasiruošusi tokiems iššūkiams

Nors Dovilė neverkšlena dėl užgriuvusių išbandymų, prasitaria, kad būna ir sunkių momentų. Emilija turi jaunesnį broliuką, jam šiuo metu vieneri metai ir keturi mėnesiai. Mergaitės tėtis dirba užsienyje. Dovilė vaikučių susilaukė jauna, nespėjusi uždirbti vaiko priežiūros išmokoms, todėl gauna tik 100 eurų už abu vaikus. Ji nesiskundžia, kad vienai tenka rūpintis ir su liga kovojančia dukryte, ir mažyliu sūneliu. Moteris džiaugiasi, kad berniuką gali palikti giminaičiams, kai su Emilija išvyksta į Šveicariją, nes keliauti dar ir su mažuoju būtų tikrai per sudėtinga. Vienintelis mažosios ligoniukės mamos rūpestis šiuo metu – iš kur gauti pinigų dukrytės gydymo kelionių ir slaugos išlaidoms padengti. „Jeigu nepadėtų „Mamų unija“, nežinau, kaip būtų… Tikiuosi, kažkaip viskas pavyks ir rasime lėšų visam gydymo kursui“, – guodėsi Emilijos mama.

Emilija – kovotoja, su geru humoro jausmu

Paprašyta papasakoti apie Emiliją, mama nušvinta ir beria nesustodama: „Ji labai protinga ir energinga. Jos visada visur pilna. Tik trumpam po sunkesnių procedūrų mergaitė būna vangesnė, bet netrukus ji vėl turi krūvą reikalų ir šimtus netikėtų klausimų. Pavyzdžiui, nei iš šio nei iš to, ji užklausia „o ką valgo boružėlės“, tuo prajuokindama visus aplinkinius. Iš tiesų, savo amžiui ji turi neįtikėtinai gerą humoro jausmą. Net gydytojai stebisi, kokia Emilija stipri – ir fiziškai, ir psichologiškai. Mūsų visų džiaugsmui, ji ir sveiksta greitai.“ Tiesa, mažoji kovotoja turi vieną baimę – labai bijo kaukės, kurią gydytojai uždeda mergaitei migdydami ją prieš procedūras. „Būna visko – ir to streso, ir nuovargio, bet viskas gerai, Emilija nepasiduoda, ji ištverminga“, – tvirtai pasakojo mama, pati demonstruojanti ne mažesnę stiprybę.

Žygis rugsėjo 21 dieną pajūryje

Labai simboliška, kad žygeiviai savo kelione pajūriu gali šiek tiek palengvinti Emilijos gyvenimo kelio atkarpą, kurią ligoniukė privalo įveikti šiuo metu.

Rugsėjo 21 dieną „Trenkturas“ septintą kartą kviečia į žygį „Coastline trek su Gjensidige“, kuriame dalyviai žygiuos 13, 25, 40, 60 ar net 100 kilometrų. Startas skelbiamas Klaipėdoje, Sporto ir sveikatingumo bazėje, esančioje Smiltynės g.

Geros valios žygeiviai, pildydami registracijos į žygį kortelę internetu, gali skirti 1, 2 ar 5 eurus Emilijos gydymui.

Daiva Valančiūtė, 15min.lt

Rašyti komentarą