Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

VE.lt: dviejų ligoninių vadovų kaktomuša susidomėjo ir STT

Publikuota: 2019 liepos 12 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo konkursą laimėjęs esamas Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus sako, kad Romaldo Sakalausko teiginiai - tai tik sąmokslo teorija. (E. Jankausko, VE.lt, nuotr.)Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo konkursą laimėjęs esamas Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus sako, kad Romaldo Sakalausko teiginiai - tai tik sąmokslo teorija. (E. Jankausko, VE.lt, nuotr.)

Virš Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos galvos – korupcijos skandalo debesis. Po to, kai ministerija pranešė, kad būsimuoju Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriumi taps konkursą laimėjęs dabartinis Šilutės ligoninės direktorius Darius Steponkus, kilo klausimas, ar konkurso komisijos pirmininkė Odeta Vitkūnienė negalėjo būti suinteresuota D. Steponkaus pergale.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Teisės aktai sako, kad tarp komisijos narių negali būti asmenų, kurie kelia abejonių dėl nešališkumo. Tačiau abejonių kilo. „Laisvės TV“ išsiaiškino, kad komisijos pirmininke paskirtos Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Asmens sveikatos departamento direktorės, laikinai vykdančios ministerijos kanclerio funkcijas O. Vitkūnienės mama dirba Šilutės ligoninėje, kuriai ir vadovauja būsimuoju Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovu išrinktas D. Steponkus.

Tai, kad O. Vitkūnienės mama dirba jo vadovaujamoje ligoninėje, „Vakarų ekspresui“ patvirtino ir pats D. Steponkus, tačiau jis teigė, kad tai negalėjo lemti jo laimėjimo.

Nepriklausomi ekspertai nedalyvavo

Ministro A. Verygos įsakymu, skiriant naujus ligoninės vadovus, skyrimo komisijoje gali būti paskirti ir nepriklausomi ekspertai, jei tai leidžia jų kompetencija. Šie gali objektyviai ir nešališkai nuspręsti, kuris konkurso dalyvis tinkamiausias vadovauti ligoninei.

Tačiau skiriant Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovą, nepriklausomų ekspertų komisijoje nerastum nė su žiburiu – pagal „Laisvės TV“ turimus konkurso dokumentus, visi komisijos nariai yra pavaldūs ministrui.

Vadovaujant ne kartą už profesionalų darbą, pasiaukojimą, darbštumą ir pareigingumą apdovanotam Romaldui Sakalauskui Respublikinė Klaipėdos ligoninė pasikeitė neatpažįstamai. Bene didžiauias laimėjimas – atidarytas naujas gydomasis korpusas.

„Romaldas Sakalauskas kaip įstaigos vadovas yra labai energingas, organizuotas, sugeba pritraukti pačius įvairiausius finansinius šaltinius, dalyvauja įvairiuose projektuose ir ne kartą įrodė, kad sumaniai dirbant pinigų visada užtenka“, – įsitikinęs daugybę metų R. Sakalauską pažįstantis gydytojas Valdemaras Anužis.

Tačiau komisijos narių R. Sakalausko įgūdžiai nesužavėjo – jie rado geresnį kandidatą.

Kelia abejonių

Pats R. Sakalauskas įsitikinęs, kad tik komisija gali priimti teisingiausią sprendimą, tačiau, anot jo, šiuo atveju narių darbas sukėlė daug abejonių.

„Buvo 6 konkurso dalyviai. Turėjo būti 7, bet vienas jų neatvyko. Tai komisijos pasirinkimas išrinkti geriausią. <…> Bet kai kurie pasisakymai konkurso metu man pasirodė labai keisti.

Vienas dalyvaujančių konkursantų net pasakė, kad jei ir laimėtų, į jokią Klaipėdą nevažiuotų dirbti, o dalyvauja tik todėl, nes reikia.

Tikiu, kad tai parodo galimą neskaidrumą. Kyla klausimas ir dėl to, kad vienas komisijos narių įrašė net 4 balais mažesnį įvertinimą, nei tai padarė kiti komisijos nariai. Atrodo, kad tai kvepia nekompetencija arba kitais sumetimais. Konkursas kelia didelių abejonių„, – „Vakarų ekspresui“ komentavo R. Sakalauskas.

Kreipėsi į STT

R. Sakalauskas jau kreipėsi į STT. Respublikinės Klaipėdos ligoninės Viešųjų ryšių koordinatorė Marija Gabrienė pirmadienį pranešė, kad STT, reaguodama į šį skundą, nurodė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai ištirti galimą interesų konfliktą.

„Respublikinės Klaipėdos ligoninės bendruomenė taip pat kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, išrinktąjį prezidentą Gitaną Nausėdą, LR Seimo kontrolierių, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininką, prašydama ištirti, ar sveikatos apsaugos ministras A. Veryga nepiktnaudžiauja tarnybine padėtimi, neviršija jam suteiktų įgaliojimų, tam tikrais atvejais supainiodamas viešuosius ir privačius interesus.

Taip pat prašoma stabdyti ministro A. Verygos patvirtintą tvarką dėl ligoninių vadovų konkurso organizavimo, o jau įvykusius konkursus, kurie buvo organizuoti vadovaujantis minėta tvarka, pripažinti negaliojančiais.

Ne kartą ministras A. Veryga deklaravo, kad konkursai į įstaigos vadovų pareigas turi vykti skaidriai, bet pastarųjų dienų aktualijos parodo, kad skaidrumo SAM veikloje nėra“, – teigė M. Gabrienė.

Vadina sąmokslo teorija

Vadovo konkursą laimėjęs Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas D. Steponkus sako, kad įtarimai dėl galimo interesų konflikto yra nepagrįsti.

„Vertinu kaip nereikalingą ir desperatišką vadovo veiksmą. Taip, ta moteris (O. Vitkūnienės mama – aut. past.) dirba pas mus, tačiau užima labai žemas liftininkės pareigas. Net yra toks sutapimas: rekonstruojame liftus ir naikiname šią pareigybę. Nuo pavasario jai jau yra įteiktas atleidimo lapelis. Ji išeis iš darbo. Nemanau, kad konkurse man tai būtų pliusas, net jei vertintumėme, kad tai gali turėti kažkokią įtaką.

Tiek aš, tiek ministerijos pareigūnai į tai nekreipia dėmesio. O buvusio vadovo sąmokslo teorija neturi jokio pagrindo“, – įsitikinęs D. Steponkus.

Nedeklaravo

Su O. Vitkūniene susisiekti nepavyko – dienraščio žurnalistams paskambinus į Asmens sveikatos departamentą atsiliepusi darbuotoja teigė, kad direktorė vis dar atostogauja, tad nukreipė į atstovą spaudai.

Todėl O. Vitkūnienės taip ir nepavyko paklausti, kodėl ji nedeklaravo, kad jos mama dirba Šilutės ligoninėje, nors deklaracijoje yra nurodžiusi, jog anyta turi privatų odontologijos kabinetą.

„Apie tai, kad laikinai einančios pareigas kanclerės Odetos Vitkūnienės mama dirba Šilutės ligoninėje SAM vadovybei nebuvo žinoma. Šiuo metu kanclerė atostogauja, bus kitą savaitę. Pavyko sužinoti, kad jos mama Šilutės ligoninėje užima ūkinio pobūdžio pareigas, bet planuoja nebedirbti jau nuo kito mėnesio.

Sunku būtų įsivaizduoti, kaip žemiausios grandies darbuotojas gali daryti įtaką aukščiausiam vadovui. Juolab kad jos mama dirba ne toje ligoninėje, į kurios vadovus vyko konkursas.

Visgi siekiant išvengti galimo interesų konflikto, O. Vitkūnienė turėjo informuoti ministrą A. Verygą ir nusišalinti. Tuomet būtų buvęs paskirtas kitas žmogus į komisijos pirmininkus“, – komentavo ministro A. Verygos patarėja ir atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Ji teigė, kad A. Veryga skubiai pavedė teisės ir korupcijos prevencijos specialistams atlikti vidinį tyrimą dėl susidariusios situacijos.

„Jam pasibaigus, bus priimti konkretūs sprendimai. Nepotizmas ir atvejai, kurie kelia abejonių ar sėja nepasitikėjimą sveikatos sistema, nebus toleruojami“, – pareiškė L. Bušinskaitė-Šriubėnė

Tačiau ji pabrėžė, kad labai svarbu įvertinti ir teisinius šios situacijos aspektus. „Štai ilgametis Klaipėdos Respublikinės ligoninės vadovas, kuris nepateko į antrą etapą, kreipėsi į teismą. Jei būtų priimtas sprendimas po SAM vidinio tyrimo anuliuoti konkurso rezultatus, tikėtina, kad dabartinis laimėtojas irgi kreiptųsi į teismą. Teisiniai ginčai užsitęstų, gydymo įstaiga liktų ilgą laiką be nuolatinio vadovo“, – grėsmę įžvelgė A. Verygos patarėja.

Tačiau ji taip ir nepakomentavo žurnalisto klausimo, kodėl komisijos narių sudėtyje nebuvo nepriklausomų ekspertų.

Jonas Valaitis, VE.lt

1 skaitytojų komentaras
2019 liepos 19d., 04:5884.46.207.172

Net neįsivaizduoju slogesnio skyriaus nei Šilutės slaugos skyrius. Kaip toks ale geras ligoninės vadovas gali užsimerkti prieš ten dirbančių medikų grubumą , savivalę, atmestinumą darbui. Skyriuje minimalausia medicininė pagalba, apie skyriaus vedėjos aroganciją, jei negauna kyšio net nekalbu. Ir lygiai taip pat neįsivaizduoju, kaip tokie dalykai galėtų dėtis Klaipėdos apskrities ligoninėje, kuriai vadovauja R. Sakalauskas

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą