Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Miegantys broliai“ ne visada verkia

Publikuota: 2019 liepos 10 Kategorija: Aktualijos, Orai

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Geros žinios savaitgaliui: palis tik iš pavienių debesų, sulauksime vis daugiau saulėtų properšų, o temperatūra mažai keisis, primindama lietuviškai vasarai būdingus gaivius rytus ir ganėtinai šiltas dienas.

Teisingas mūsų senolių pastebėjimas, kad liepos vidury nusistovi lietingesni orai. Iš tikrųjų šis mėnuo yra drėgniausias per visus metus.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pagal pastarojo trisdešimtmečio (1981–2010 m.) duomenis, per liepą vidutiniškai Lietuvoje iškrenta 78 mm lietaus. Neretai lietų lydi perkūnijos, kurios ypač dažnos buvo 2001 m. (net 24 dienas šalyje tai vienur, tai kitur griaudėjo) ir 2016 m. (22 perkūnuotos dienos, iš jų net 9 iš eilės pirmąjį mėnesio dešimtadienį).

Liepos 10-oji, kuri dar vadinama „7 broliais miegančiais“, – jokia išimtis. Populiarus posakis: jei tą dieną lyja, tai ir kitos septynios dienos ar net septynios savaitės bus lietingos. Deja, peržvelgus pastarųjų 18 metų kritulių suvestines, galima pastebėti, jog tik 2001, 2004 ir 2015 metais po lietingos liepos 10-osios sekė 3–5 dienų lietingesnis laikotarpis. Priešingai, būta sausos liepos 10-osios, o tada stojo lietingas laikotarpis, kaip pvz., 2013 ar 2017 m.

Beje, pastarąją lietingą vasarą prieš dvejus metus vos keletą dienų per liepos mėnesį nebuvo kritulių, įskaitant ir liepos 10 d. Įdomus pernykštis atvejis, kai vienintelėje Ukmergėje tą dieną palijo ir po to čia lijo dar septynias dienas.

Yra Lietuvoje vietovių, kuriose tie „broliai“ tikrai dažnai būna šlapi. Sakykime, trečdalį iš tų 18 metų liepos 10 d. lijo Vilniuje ir Telšiuose, o štai vos 1–2 kartus tą dieną lijo Lazdijuose, Varėnoje, Kybartuose ir, kaip bebūtų keista, prie jūros esančioje Klaipėdoje.

Akivaizdu, daryti patikimas prognozes Lietuvai, remiantis miegančių brolių diena, neverta.

Po lietingesnės šiandienos numatomas po truputį giedrėjančių orų laikotarpis. Rytoj ir poryt, liepos 11–12 d., trumpo pobūdžio lietus su perkūnija labiau tikėtinas dienomis, o naktimis lis mažiau ir tik vietomis. Artimiausiomis naktimis temperatūra nukris iki 8–13 laipsnių, dienomis numatoma nuo 17–19 laipsnių prie jūros iki 20–23 laipsnių didesnėje šalies dalyje. Pūs vidutinio stiprumo vakarų, šiaurės vakarų vėjas.

Geros žinios savaitgaliui: palis tik iš pavienių debesų, sulauksime vis daugiau saulėtų properšų, o temperatūra mažai keisis, primindama lietuviškai vasarai būdingus gaivius rytus ir ganėtinai šiltas dienas.

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą