Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pasaulio biologinė įvairovė pavojuje!

Publikuota: 2019 gegužės 08 Kategorija: Aktualijos

IPBES nuotr.IPBES nuotr.

Pasaulinis biologinės įvairovės ir ekosisteminių paslaugų vertinimas, kurį paskelbė Tarpvyriausybinė mokslinė politinė biologinės įvairovės ir ekosisteminių paslaugų platforma (IPBES), rodo, kad pasaulio ekologinė padėtis yra kritinė. Lietuvos, kaip ir dar 136 šalių atstovai, gegužės 4 d. Paryžiuje susirinkę į IPBES plenarinę sesiją, pritarė šiam vertinimui.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Tai yra pirmasis visuotinis biologinės įvairovės ir ekosisteminių paslaugų vertinimas, teikiantis patikimų mokslinių duomenų apie pasaulio biologinės įvairovės būklę ir žmonijos galimybes išvengti ekologinės krizės. Jį trejus metus rengė beveik 500 mokslininkų ir ekspertų iš 50 valstybių.

Atliktasis vertinimas apima visas sausumos (išskyrus Antarktidą), vidaus vandenų ir jūrų ekosistemas bei jų būklę, nagrinėja ekosistemų pokyčių priežastis ir galimus ateities scenarijus. Tokios problemos, kaip ekosistemų ir buveinių nykimas dėl miestų ir žemės ūkio paskirties žemės plėtros, taršos ir kitų veiksnių, klimato kaitos sukelti pokyčiai ir pan., yra neabejotinai aktualios ir Lietuvai.

Dar prieš paskelbiant minėtąjį vertinimą surengta „ Eurobarometro“ apklausa „Europiečių požiūris į biologinę įvairovę“ patvirtino, kad europiečiai vis labiau nerimauja dėl biologinės įvairovės ateities. Buvo apklausta daugiau kaip 27 tūkst. respondentų 28 ES valstybėse.

Net 96 proc. ES gyventojų mano, kad saugoti gamtą yra mūsų visų pareiga, ir beveik tiek pat – kad tai labai svarbu kovojant su klimato kaita. Dauguma europiečių nenori, kad siekiant ekonominės plėtros saugomose teritorijose būtų suniokota gamta arba padaryta jai žalos.

Respondentų teigimu, svarbiausi veiksmai, kurių turi imtis ES biologinei įvairovei išsaugoti, – atkurti gamtą ir biologinę įvairovę, atitaisyti padarytą žalą ir geriau informuoti piliečius apie biologinės įvairovės svarbą. Ši nuomonė, kaip rašoma Europos Komisijos pranešime spaudai, atitinka ES biologinės įvairovės strategijos iki 2020 m. tikslus sustabdyti biologinės įvairovės bei ekosisteminių paslaugų nykimą ir kertinių ES gamtos apsaugos politikos dokumentų – Paukščių ir Buveinių direktyvų – tikslus.

am.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą