Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Rinkėjų laukia naujovės

Publikuota: 2019 vasario 18 Kategorija: Aktualijos, Rinkimai 2019

15min.lt nuotr.15min.lt nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (toliau – VRK) pakeitė balsavimo patalpos įrengimą reglamentuojantį tvarkos aprašą. Siekiant užtikrinti skaidrumą rinkimuose ir kovoti su vis dar pasitaikančiais neteisėtais bandymais įtakoti rinkimų rezultatus, 2019 m. rinkimuose visai nebeliks užuolaidų balsavimo kabinose.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Balsavimo kabinos turi būti įrengtos taip, kad rinkimų komisijų nariai ir stebėtojai galėtų matyti, ar rinkėjas neatlieka neteisėtų veiksmų, tačiau, užtikrinant slaptumą, turi nesimatyti nei komisijos nariams nei kitoje kabinoje esantiems rinkėjams, kokias žymas biuletenyje rinkėjas atlieka.

Visa kita išlieka kaip ir ankstesniuose rinkimuose: balsavimo kabinos turi būti įrengtos taip, kad rinkėjui būtų patogu užpildyti rinkimų biuletenį, jos turi būti atskirtos viena nuo kitos pertvaromis, pakankamai šviesios ir su iškabinta rinkėjų informavimo medžiaga.

Kadangi pasitaikydavo atvejų, kuomet sulankstytas rinkimų biuletenis, rinkėjui jį metant į skaidrią balsadėžę, atsilenkdavo ir esantys netoli asmenys galimai galėdavo pamatyti, už ką rinkėjas balsavo, įsiklausius į rinkėjų nusiskundimus, buvo pakeisti reikalavimai, taikomi balsadėžėms. Todėl buvo numatyta, kad nuo šiol balsadėžės turi tapti permatomomis, bet matinėmis. Turimos savivaldybių balsadėžės turės būti apklijuotos matine plėvele, kad nesimatytų jų turinio ir būtų išsaugotas rinkėjų balsavimo slaptumas. Kaip ir anksčiau, balsadėžės turės būti aiškiai matomoje vietoje, kad jas matytų rinkimų komisijos nariai ir stebėtojai.

Artimiausi rinkimai vyks 2019 m. kovo 3 d. į savivaldybių tarybas.

Parengta pagal www.vrk.lt inf.

Portalo „Šilutės ETA Žinios” politinės reklamos įkainiai

Rašyti komentarą