Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žiemos žygiai saugomose teritorijoje

Publikuota: 2019 sausio 09 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Nemuno deltos regioniniame parke vasario 2 d. planuojamas žygis Pelkių dienai paminėti – į Aukštumalos aukštapelkę.

Atėjus žiemai, gamta lankytojus pasitinka nuostabiais vaizdais ir kviečia iš naujo ją pažinti. Galima leistis į žygius su slidėmis, mokytis pėdsekystės, pažinti pelkių glūdumas… Nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose žiemą – gausu žygių ir renginių.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Neries regioninio parko direkcija sausio 12 d. kviečia į žygį “Gyventi žiemą (ne)galima?!”. Žygeiviai žada keliauti snieguotais Dūkštos ir Neries upių slėniais. Kelionės metu sužinosite, kaip skirtingi gyvūnai yra prisitaikę žiemos iššūkiams. Kaip žiemą leidžia elniai, stirnos, ūdros, miegapelės… Ar žinote, kad yra tokių gyvūnų, kuriems Lietuva žiemą yra šiltieji kraštai?

10 kilometrų žygis prasidės Neries regioninio parko lankytojų centre ir tęsis Dūkštos pažintiniu taku. Keliautojai aplankys Dūkštos sraunumas, kuriose žiemą galima pamatyti keistuolį paukštį – vandeninį strazdą, pamatys bebrų gyvenvietę ir aptars, kaip jiems sekasi žiemoti. Neries regioniniame parke šią žiemą planuojami dar bent 3 panašūs žygiai po parko teritoriją.

Pagramančio regioninis parkas sausio 26 d. kviečia švęsti Pusiaužiemį ir pakeliauti po šią saugomą teritoriją. Kelionės metu ne tik grožėsitės žiemos vaizdais, bet su žemaitiškais papročiais bei tradicijomis žadinsite mišką, pelkę, ežerokšnius, upelius, purtysite apšarmojusias obelis, pabelsite į apsnigtus avilius, ieškosite barsukų, meškų, ežių… Renginys skirtas Žemaitijos metams paminėti.

Nemuno deltos regioniniame parke vasario 2 d. planuojamas žygis Pelkių dienai paminėti – į Aukštumalos aukštapelkę. Tytuvėnų regioninis parkas tą pačią dieną kviečia į Praviršulio tyrelį, o sausio viduryje ketina skaičiuoti žvėrių pėdsakus. Svarbu, kad būtų sniego ir pėdsakai aiškiai matytųsi.

Krekenavos regioninio parko direkcija Tarptautinę pelkių dieną (vasario 2 d.) planuoja paminėti Pašilių pelkėje. Tuos, kas dalyvaus renginyje, supažindins su skirtingais pelkių tipais, parodys gyvūnų veiklos žymių, o taip pat bus galimybė apsilankyti Pašilių stumbryne ir iš arčiau pasidomėti stumbrais. Renginio pabaigoje direkcija žygeivius pakvies prie laužo žiemiškoje gamtoje.

Dzūkijos nacionaliniame parke sausio 12 – 13 d. organizuojamas tradicinis naktinis žygis prie J. Vitkaus-Kazimieraičio žeminės. Renginys skirtas Lietuvos Nepriklausomybės kovų metams atminti. Keliautojai žygiuos apsnigtais miškais nuo Marcinkonių iki Rudnios.

Aukštaitijos nacionaliniame parke vasario 9 d. vyks šventė „Trauk stintelę 2019“. Net ketureilis sukurtas: „Kai ant ledo „bobos“ sukas, kai žuvis agurkais kvepia, kai spalvom pražysta sniegas, esat laukiami Palūšėj“. Žiemos renginio metu vyks poledinės žūklės mėgėjų varžybos, ledo ritulio varžybos ant Lūšių ežero, stintelių tinklų traukimas su „bobomis“, įvairiausių žuvų ir ant laužo keptų stintelių ragautuvės, pramogos mažiems ir dideliems…

Veisiejų regioniniame parke vasario 15 d. vyks naktinis pėsčiųjų žygis „Pietų Lietuvos partizanų takais“. Parko lankytojų centre žiemos metu rengiamos edukacinės programos „Pamoka dzūkiškai“, „Arbatžolių virimas“ ir kt.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kviečia keliauti po saugomas teritorijas ir žiemą, nes tai – išskirtinės, ypatingos mūsų krašto gamtinės teritorijos.

www.vstt.lt inf.

Rašyti komentarą