Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Triukšmingai ir smagiai usėniškiai šventė Užgavėnes

Publikuota: 2011 kovo 09 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Užgavėnės – tai tradicinė šventė, kurios metu siekiama išvyti užsibuvusią žiemą, šaukiant “žiema, žiema, bėk iš kiemo”, ir tikintis, kad taip šaltąjį metų laiką pakeis pavasaris.

Usėnų Užgavėnėse galėjai išvysti žmonių su originaliomis kaukėmis, kurie sustiprino šventės dvasią ir džiugino susirinkusiųjų, ypač mažiausiųjų, akis.

Skambant nuotaikingos liaudiškos muzikos garsams, Usėnų meno kolektyvai ir jaunimo klubo nariai aplankė gyventojus namuose, o pavakarę grįžo prie laužo, kur toliau linksmino usėniškius.

O kokia Užgavėnių šventė be blynų? Juk mūsų protėviai tikėjo, kad blynų valgymas simbolizuoja sotumą, saulę ir šilumą. Maža to, anksčiau tai buvo prabangus ir sotus maistas. Todėl ir į Užgavėnių šventę susirinkę usėniškiai galėjo jų paskanauti.

Susirinkusieji galėjo pasišildyti prie laužo, kur, kaip kasmet, buvo deginama Morė,-  pastarosios deginimas ant laužo simbolizuoja negandų ir negerovių sunaikinimą.

Netrukus čia susikovė ir Lašininis su Kanapiniu. Ši kova – tai žiemos ir pavasario kivirčas, kurį ir šį kartą laimėjo Kanapinis…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onutės Miliauskienės inf. ir nuotr.

Rašyti komentarą