Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pradedami eksploatuoti vieni moderniausių radarų regione. Vienas jų – Šilutės rajone

Publikuota: 2018 gruodžio 05 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Rajone

kam.lt nuotr.kam.lt nuotr.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos (OESKV) kariai pradeda oro erdvės stebėjimą su dviem NATO šalies gamintojo tolimojo siekio trijų dimensijų (3D) radarais Antaveršyje (Prienų r.) ir Degučiuose (Šilutės r.).

Nauja radiolokacinių postų infrastruktūra ir radarai yra didžiausias iki šiol Lietuvos indėlis, plėtojant tiek nacionalinius, tiek NATO kolektyvinės gynybos pajėgumus.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Tolimojo siekio radarų eksploatacijos pradžia žymi milžinišką kokybės šuolį stiprinant tiek nacionalinę Lietuvos, tiek NATO oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemą, kuri yra NATO vieningos oro erdvės stebėjimo ir priešraketinės gynybos sistemos dalis“, – sakė krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza, gruodžio 4 d. apsilankęs radiolokaciniame poste Antaveršyje.

Radarų perdavimo Lietuvos kariuomenei ceremonijoje dalyvavo Lietuvos karinių oro pajėgų ir NATO agentūrų vadovybė, projekto įgyvendinime dalyvaujančių institucijų ir įmonių atstovai.

„Radarų sistemų perdavimas Lietuvos kariuomenės naudojimui yra bendrų pastangų rezultatas, kuris prisidės prie Lietuvos saugumo užtikrinimo. NATO yra kartu su jumis siekiant šio tikslo“, – sakė NATO Ryšių ir informacijos agentūros generalinis direktorius Kevinas J. Scheidas (Kevin J. Scheid).

Vieni moderniausių Ispanijos kompanijos INDRA pagamintų karinių radarų su įdiegtomis naujomis ryšių sistemomis ir visa atnaujinta infrastruktūra pakeis iki šiol naudotus ir technologiškai pasenusius sovietinės gamybos radarus.

„Radaruose įdiegtos ypač modernios sistemos, kurios padės užtikrinti nepertraukiamą ir kokybišką oro erdvės ir pasienio zonos stebėjimą, oro policijos funkcijų vykdymą, reagavimą į galimus oro erdvės pažeidimus ir perspėjimą apie grėsmes“, – sakė OESKV vadas pulkininkas leitenantas Aras Rimkus.

Pasak OESKV vado, su šiais radarais Lietuva taip pat pagerins sąlygas NATO sąjungininkų karo aviacijai veikti, paieškos ir gelbėjimo operacijoms vykdyti.

Planuojama, kad šie Lietuvos oro erdvės stebėjimui ir gynybai svarbūs radiolokaciniai postai Antaveršyje ir Degučiuose visišką operacinį pajėgumą pasieks 2019 metais.

Daugiau nei dešimtmetį trunkantį oro erdvės stebėjimo modernizavimo projektą Krašto apsaugos ministerija vykdo kartu su NATO Ryšių ir informacijos agentūra (angl. NATO Communications and Information Agency, NCIA) ir NATO Paramos agentūra (angl. NATO Support Agency, NSPA).

Tobulindama ir stiprindama taikos meto oro erdvės stebėjimo sistemą, Lietuvos kariuomenė atnaujina tris Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos radiolokacinius postus: Antaveršio k. (Prienų r. ), Degučių k. (Šilutės r.) ir Ceikiškių k. (Ignalinos r.). Planuojama, kad nuo 2017 m. pradėtas atnaujinti Lietuvos karinių oro pajėgų radiolokacinis postas Ignalinos r. visišką operacinį pajėgumą pasieks 2020 metais.

Projektas vykdomas nuo 2007 m., radarų pirkimų procedūras atliko ir pirkimo-pardavimo sutartį su NATO šalies gamintoju vykdo Krašto apsaugos ministerijos įgaliota NATO ryšių ir informacijos agentūra (angl. NATO Communications and Information Agency, NCIA) ir NATO paramos agentūra (angl. NATO Support Agency, NSPA). Numatoma viso projekto vertė yra apie 60 mln. Eur.

kam.lt inf.

Rašyti komentarą