Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Valdžia nubraukė dulkes nuo H. Zudermano. Atėjo laikas deramai įamžinti jo atminimą

Publikuota: 2016 rugpjūčio 03 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Šilutės rajono valdžios vyrai ir moterys, užsimoję panaikinti vokiečių kilmės rašytojo Hermano Zudermano ekspoziciją Macikuose, vakar, antradienį, maždaug nuo pusės šeštos iki septintos vakaro, turėjo žagsėti, mat tuo metu vyko vieša diskusija, kurios metu jie buvo minimi ne kartą ir ne du, ir ne geruoju.

Diskusija vyko Macikuose, name, kur vis dar veikia H. Zudermano ekspozicija. Joje dalyvavo per 20 žmonių, įskaitant svečią iš Vokietijos, prof. Walter Rix, 1980 metais išleidusį knygą „Hermann Sudermann. Werk und Wirkung“ (Hermanas Zudermanas. Kūryba ir veikla“).

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Oresto Lidžiaus nuotr.

Oresto Lidžiaus nuotr.

20 žmonių – nedaug. Tačiau jų balsas neabejotinai bus išgirstas, mat diskusijos dalyviai ne tik kalbėjo apie H. Zudermaną, jo kūrybos reikšmę XIX a. pab. – XX a. pr. Europos literatūroje, bet ir parengė rezoliuciją, kuria reiškiamas nepritarimas Šilutės rajono savivaldybės tarybos sprendimui panaikinti H. Zudermano ekspoziciją Macikuose, taip pat siūloma tarybai imtis ne griaunamosios veiklos, bet plėtoti kultūrinį palikimą žmogaus, savo kūryba sujungusio Šilutės kraštą su visu pasauliu.

Be to, radosi iniciatyva atnaujinti prieš kurį laiką išsivaikščiojusio H. Zudermano klubo veiklą ir imtis atsakomybės rūpintis kraštą išgarsinusio rašytojo atminimo ir jo kūrybinio palikimo išsaugojimu bei sklaida.

Susijęs: “Lietuvininkų bendrija „Mažoji Lietuva“: „Išsaugokime H. Zudermano memorialinį muziejų Macikuose“”

Šilutės rajono valdžios vyrai ir moterys tuo metu, kai vyko diskusija, tikrai turėjo žagsėti – tiek daug kritikos sulaukė jų sprendimas panaikinti H. Zudermano ekspoziciją Macikuose. Tačiau, labai panorėjus, net ir giliausioje tamsoje galima įžvelgti šviesą. Todėl šį kartą ir mes apsieikime be piktų žodžių, bet pabandykime įžvelgti bent kiek pozityvo.

Kaip taikliai pasakė vienas iš diskusijos dalyvių, Šilutės rajono valdžia padarė geriausia, ką galėjo padaryti – nubraukė dulkes nuo H. Zudermano. Todėl dabar šią temą galima (reikia) plėtoti. Bet tai ne vieno Šilutės Hugo Šojaus muziejaus reikalas. Tai turi rūpėti ir valdžiai, ir plačiajai visuomenei, nes, kaip buvo pastebėta diskusijoje, sunku būtų rasti kitą šilutiškį, kuris pasaulyje būtų labiau žinomas už H. Zudermaną.

Kitą ketvirtadienį Šilutės (H. Šojaus) dvare planuoja rinktis žmonės, ketinantys atnaujinti H. Zudermano klubo veiklą. Durys bus atviros visiems. Susirinkimo pradžia 18 val.

Valdžia nubraukė dulkes nuo H. Zudermano. Atėjo laikas deramai įamžinti jo atminimą.

Taip pat susiję: “Patvirtinta: savivaldybės tarybos valia lengva manipuliuoti”,
“Kam mums tas H. Zudermanas, kad neturime fantazijos”

6 skaitytojų komentarai
as 2016 rugpjūčio 3d., 12:0381.7.78.91
dėl mažyčio kambarėlio iškilo grėsmė prarasti H. Zudermano namą Macikuose, nes taip jis visur pristatomas. Grėsmė prarasti vieną iš turizmo traukos objektų.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 3

Atsakyti

Vietinis 2016 rugpjūčio 3d., 12:1984.15.187.226
Jei gerai iziuriu, visa situacija geriausiai nusaka muziejais stebetoju tarybos pirmininko jatauto veido mimika. 20 metu ramiai trunejo tas kambarelis su puse etato, o pajudinus visi pensininkai stojo i savo drauges puse…. Tokie vadybiniai sugebejimai iliustruoja pensininku vadovavima istaigoms…. Silutiski ir tu nori kad tas kambarelis toliau merdetu su roza priesaky?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 21 Thumb down 16

Atsakyti

? 2016 rugpjūčio 3d., 16:0884.15.187.30
Prie ko čia ,,vietinio” marazmas?
Jeigu galima padaryti patrauklų objektą , kuris garsintų kraštą ir pritrauktų turistus, kurie linkę išleisti savo pinigėlius, tai reikia tai ir daryti. Svaičiojimai apie draugus ir nedraugus, taip pat apie supervadybininkus ir pensininkus – apgailėtini.
Norint uždirbti – reikia investuoti. Neišnaudoti to ką turime neįdėję nė cento – absurdas
Jei nesame apsiskaitę, tai būkime bent jau pragmatiški :)

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 6

Atsakyti

je 2016 rugpjūčio 5d., 20:3678.61.48.107

Tai reilia ideti ta centa teikiant projektus. Juk vadove ne uz dyka alga gauna. Juk taip? Tats esi neapsiskaites.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

GERIAU 2016 rugpjūčio 3d., 19:4284.15.189.242
Geriau tegul perkelia Ž. Naumiesčio muziejaus eksponatus i Šilutės muziejų – nes Naumiestyje jis nereikalingas – tik betikslis lėšų švaistymas

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 5

Atsakyti

Kita 2016 rugpjūčio 4d., 07:55195.182.83.162
Kodėl niekur nėra straipsnio autoriaus pavardės?

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 7

Atsakyti

Rašyti komentarą