Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ech, tos eurokrantinės…

Publikuota: 2015 lapkričio 09 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Teismuose dar nebaigta nagrinėti baudžiamoji byla dėl saugomos teritorijos suniokojimo, plynai iškertant pakrantės medžius prieš eurokrantinių statybą Minijoje, o Lietuvos Venecija vadinamame kaime jau kaista naujos aistros – šįkart dėl vietos prie vandens.

Viskas prasidėjo nuo to, kad šią vasarą 4 krantinės abiejuose Minijos upės krantuose, skirtos švartuoti laivus, išlaipinti ir įlaipinti keleivius, buvo išnuomotos viešojo konkurso būdu.

Susirinkimas. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Susirinkimas. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Taip jau nutiko, kad per 40 metrų ilgio krantinės dešiniajame upės krante, šalia buvusios parduotuvės, nuomos konkursą laimėjo vienas verslininkas iš Lietuvos pajūrio, pasiūlęs mokėti daugiau kaip 1000 eurų per mėnesį. Su juo jau sudaryta ir nuomos sutartis. Tačiau perduoti turto savivaldybė jam lig šiol negali, mat keli vietos gyventojai neskuba patraukti prie tos krantinės laikomų savo laivų.

Vienas iš tokių yra Saulius Budrys, kuris taip pat dalyvavo tos krantinės nuomos konkurse, tačiau pralaimėjo. Dabar jis beldžiasi į Šilutės politikų širdis, teigdamas, kad savivaldybės administracija pažeidžia jo ir dar dviejų sodybų gyventojų interesus, atimdama iš jų galimybę laikyti savo laivus prie pat namų.

S. Budrio teigimu, Minijos kaimo bendruomenė sutiktų pati prižiūrėti krantines ir pakrantes, tačiau esą prieš skelbiant nuomos konkursus jų nuomonės niekas neklausė.

Politikai iš Šilutės rajono savivaldybės tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto, išklausę S. Budrio skundo komiteto posėdyje, praeitą penktadienį iškilo į Minijos kaimą. Į susitikimą su vietos gyventojais buvo pakviesti ir kitų tarybos komitetų nariai.

Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Šeputis, į kurį krypsta kaltinimų strėlės dėl galimai pažeistų trijų Minijos kaimo sodybų gyventojų interesų, nedalyvavo nei komiteto posėdyje, kai S. Budrys pirmą kartą kreipėsi į politikus, jo nebuvo ir penktadienio susitikime Minijos kaime.

Pastarajame susitikime savivaldybės administracijai atstovavo Kintų seniūnas Antanas Kližentis. Tačiau ir jis negalėjo atsakyti į visus tarybos politikams iškilusius klausimus. Vis dėlto jo asmenine nuomone, su Minijos krantinių nuoma galėjo būti paskubėta, mat, jo žiniomis, Seimas dar šiais metais gali patvirtinti naujus saugią laivybą reglamentuojančius teisės aktus, kuriais esą bus nustatyta ir krantinių naudojimo tvarka.

Tai, kad pirma turėtų būti patvirtinta krantinių naudojimo tvarka, galvoja ir kai kas iš tarybos politikų. Todėl jau imta svarstyti apie galimybę panaikinti krantinių nuomos konkursų rezultatus ir nutraukti pasirašytas sutartis. Išsamiau apie tai planuojama kalbėti Ekonomikos ir finansų komitete, dalyvaujant pačiam savivaldybės administracijos direktoriui S. Šepučiui.

Tačiau panašu, kad S. Budrys su tarybos politikais iš to gali nieko nepešti, mat, kaip šiandien teigė telefonu S. Šeputis, nėra jokio teisinio pagrindo nutraukti nuomos sutartį prieš nuomininko valią. Nebent pastarasis pats sutiktų.

S. Šepučio teigimu, krantinės išnuomotos, siekiant palengvinti finansinę naštą savivaldybei – kad būtų iš ko prižiūrėti ir tvarkyti už ES milijonus įrengtas Minijos upės pakrantes, nesiekiant jokio pelno. Leidimas tam esą buvo gautas tiek iš Vidaus reikalų ministerijos, tiek ir iš projekto vykdymą prižiūrinčios agentūros.

Savivaldybės administracijos direktorius tvirtino, kad savo laiku Kintų seniūnas kalbėjo su Minijos gyventojais dėl galimybės jiems perimti naująsias krantines, tačiau esą tuomet jie to nenorėjo. Ir išvis, anot S. Šepučio, S. Budrys dabar žaidžia gudrų žaidimą: pats dalyvavo krantinės nuomos konkurse, o kai jam nepasisekė, pradėjo ieškoti teisybės…

4 skaitytojų komentarai
tadeušas 2015 lapkričio 9d., 22:1078.61.84.129
o gal galima išsinuomuoti iš mūsų mylimos savivaldybės Pakalnės ar Vorusnės upių krantines, na galų gale bent Šyšos krantines, nes Minijos krantinės jau išnuomuotos……

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 0

Atsakyti

idomu 2015 lapkričio 10d., 08:045.20.106.5
Idomu, kiek moka uab kintai, tiek krantines apemia? Ar ten nemokama? Minija ilga, tad yra ka apmokestinti. Kelius sutvarkytu, tada galetu skelbti, kad kazka gero nuveike. Medzius ispjove, tai mat didis darbas padarytas. Galim kaima isnuomot? Kaimieciai valteles varykit uz kaimo zenklo. Cia po jusu langais musu krantas, klausykites musu surmulio! Nu kazkaip ne fainai skamba.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 3

Atsakyti

šilutiškė 2015 lapkričio 10d., 08:52212.59.30.145
Mano nuomone turėtų likti vietos bent po 1-ą laivą laikyti sodybų šeimininkams.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 0

Atsakyti

:) 2015 lapkričio 10d., 13:3588.119.253.65
Šaukštai po pietų. Ir jie, galimai, nešvarūs. Atrodo, kad konkurso laimėtojas turi pilną teisę pareikalauti iš savivaldybės atlyginti išlaidas dėl nerealizuotų ,,teisėtų lūkesčių”, kilusių dėl laimėto konkurso ir neperduotos naudoti krantinės. O savivaldybė šias lėšas išsireikalus iš prie krantinės prišvartuotų laivų savininkų. Kuo ilgiau delsiama pasirašyti sutartį – tuo didesnė suma.
Ar taip ir buvo sugalvota – klausimas į kurį, tikriausiai, nebus atsakyta.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą