Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kur tai matyta! Kintų žvejų uostelio vartuose gandrai braido

Publikuota: 2015 rugpjūčio 19 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Kintų prieplaukos krantinė išties puiki, tačiau išplaukti iš čia į marias - ne kiekvieno nosiai. Įplauka pernelyg sekli. (polderiai.lt nuotr.)Kintų prieplaukos krantinė išties puiki, tačiau išplaukti iš čia į marias - ne kiekvieno nosiai. Įplauka pernelyg sekli. (polderiai.lt nuotr.)

Į žvejybos infrastruktūros įrengimą Kintų prieplaukoje sukišta kone 2 mln. litų, bet išplaukti iš jos į Kuršių marias dėl siauros ir seklios įplaukos įmanoma tik lengvomis plokščiadugnėmis valtimis.

Tiesą sakant, tai jokia naujiena. Ir, regis, nėra jokio pagrindo teigti, kad tie milijonai buvo išmesti į vandenį, nes, kaip šiandien teigė telefonu Kintų seniūnas Antanas Kližentis, ES fondų lėšomis įrengta žvejybos infrastruktūra šiame miestelyje naudojama pagal paskirtį – esą Kintų prieplauka naudojasi 3 žvejybos įmonės (neskaitant vandens pramogų mėgėjų). Jos čia ir savo valtis, ir kitą žvejybos įrangą laiko.

Galbūt nauja tik tiek, kad pastarosiomis dienomis, Kuršių marioms visai nusekus, – kintiškio Alfonso Pekarsko teigimu, įplaukoje į uostelį bėra likę tik kokie 25-30 cm gylio, – ne kiekvienas laivavedys sugebėtų įvairuoti savo valtį į prieplauką. Nebent laikytųsi toliau nuo gandrų, kurie čia kartais braido, ir plauktų palei pat nendres. Bent jau taip pataria seniūnas A. Kližentis.

Beje, apie gandrus. Vieną tokį, braidantį Kintų žvejų prieplaukos įplaukoje, šįryt savo akimis matė jau minėtasis A. Pekarskas. Patyręs laivavedys lig šiol negali atsistebėti, kad išleidus tiek pinigų žvejybos infrastruktūrai prieplaukoje įrengti visiškai nebuvo pasirūpinta įplaukos išgilinimu ir praplatinimu.

Tačiau, pasirodo, kitaip ir nebuvo galima. Mat toji įplauka ribojasi su saugomomis teritorijomis – Natura 2000 ir botaniniu draustiniu. Todėl, kaip juokaudamas sakė seniūnas A. Kližentis, prieš besdamas čia kastuvą turi dairytis, ar niekas nemato.

Bet valyti įplauką nuo sąnašų – jų neišvengsi – vis tiek teks. Klausimas, kas tuo rūpinsis. Jeigu biudžetininkai administruos prieplauką, tai, seniūno manymu, amžinai trūks pinigų, o jeigu privatus asmuo, tai irgi dar klausimas, ar jam apsimokės leisti pinigus, jau nekalbant apie rūpesčius, kurie jo lauks, kai reikės gauti leidimą išvalyti įplauką.

Kol kas naujoji Kintų žvejybos infrastruktūra niekam neperduota valdyti – nei vietos seniūnijai, nei taip vadinamiems privatininkams. Tačiau uostelio aplinkos priežiūra ir toliau rūpinasi seniūnija. Bent jau taip teigia seniūnas A. Kližentis. O kokius planus dėl šios prieplaukos tolesnio eksploatavimo puoselėja Šilutės rajono savivaldybė, neaišku. Norėjome ir tai išsiaiškinti, tačiau susisiekti su savivaldybės administracijos vadovybe mums kol kas nepavyko

Kaip ten bebūtų, kintiškiai džiaugiasi atnaujinta prieplauka. Anot seniūno, A. Kliženčio, žmonės čia ateina pasivaikščioti, pailsėti, o sulaukę iš marių sugrįžusių žvejų, dar ir šviežios žuvies nusiperka.

Naujosios uostelio infrastruktūros nepeikia ir A. Pekarskas. Anaiptol. „Pati krantinė – tikra pasaka,“ – neslepia pasigėrėjimo jis. Tik tas gandras vidur įplaukos – nors verk…

3 skaitytojų komentarai
trumpai 2015 rugpjūčio 19d., 15:0178.61.173.147
Ir man gražu: tiek betono priklota, europiniais klevais marių pakrantė papuošta, ypač milžiniškos “pakalnutės” – šviestuvai. Čia biurokratus vulgaris pasireiškė. Sveikinu!

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 8 Thumb down 10

Atsakyti

rieduliai 2015 rugpjūčio 19d., 16:065.20.107.167

Reklaminio klipo gel’tonos sub’marinos pristatymui man dar trūks tų Riedulių takelio, oo faras į waterį be buomo ten te Rusnės gandrai (šilutiškiai tremtyje) ištikus Gandžiui rodys.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 7

Atsakyti

? 2015 rugpjūčio 20d., 09:2488.119.253.65
Bet su irklinėmvaltim išplaukti galima? – Puoselėkime paveldą ! :)
Juk problema buvo aiški nuo pat pradžių – tai kam paraišką teikėte, projektavote, dirbote … – ko dabar dejuoti ?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą