Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Skalūnų dujos: atėjo laikas apsispręsti

Publikuota: 2013 kovo 19 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Lietuvos mokslų akademijos specialistams skelbiant pritarimą skalūnų dujų žvalgybai, Tauragės, Šilutės, Šilalės ir Klaipėdos rajonų bendruomenės, taip pat Tautos ateities forumas, Lietuvos žaliųjų judėjimas ir Vilniaus visuomeninės organizacijos šiandien Vilniuje rengia naujus mitingus, reikalaudami nepradėti šio, jų manymu, Lietuvai pražūtingo proceso.

Anot lrt.lt pranešimo, Lietuvos mokslų akademijos specialistai skelbia, kad skalūnų dujų žvalgymas vakarų Lietuvoje yra galimas, tačiau reikia atlikti papildomus darbus.

Akademijos prezidento Valdemaro Razumo teigimu, valstybė turėtų pasirūpinti, jog iš skalūnų dujų būtų užtikrinamos pajamos, kurios kompensuotų galimą poveikį aplinkai.

Mokslininkų manymu, būtina patvirtinti netradicinių angliavandenilių naudojimo projektą dujų ir naftos gavybai. Išvadose taip pat teigiama, kad prieš dujų gavybą būtina atlikti išsamų poveikio aplinkai vertinimą.

Sulaukę mokslininkų analizės, Seimo Aplinkos apsaugos ir Ekonomikos komitetai rytoj savo poziciją pateiks Vyriausybei. Skaityti daugiau…

Visuomeninės organizacijos savo ruožtu išplatino pranešimą pavadinimu “Stabdykime žemės ir vandens nuodytojus!”:

„Žemaitijos bendruomenės ir kitos aplinkosauga besirūpinančios organizacijos nori dalyvauti Vyriausybei priimant sprendimus, kurie itin atsilieps jų gyvenimui, aplinkai. Suinteresuota visuomenė nenori tikėti, kad Lietuvos ir pasaulio mokslui nusipelnę piliečiai, visapusiškai išanalizavę su skalūninių dujų gavyba Lietuvoje susijusias problemas, pateiks tokį akibrokštą, kaip Seimo energetikos komisijoje dalyvavęs Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Valdemaras Razumas.

Lietuvos visuomenė sunerimusi dėl iškilusios grėsmės geriamajam vandeniui Lietuvoje. Žemaičiai pasipiktinę dėl tokių įmonių, kaip “LLinvesticijos”, “Minijos nafta” elgesio su žmonėmis, kai skubant atlikti seisminius sprogdinimus, grasinama sprogdinti net privačių namų kiemuose, vištidėse ar šuliniuose.

Žemaitijos gyventojai jau dabar patiria patyčias ir elementarios tvarkos nepaisymą. Todėl prasidėjus skalūninių dujų gavybai korupcija valstybėje tik didės. O užteršus geriamąjį vandenį, daugelis bus priversti palikti gimtąsias vietas ir net emigruoti. Tokiu būdu viena gražiausių Europos valstybių gali tapti užsienio monopolijų gamybiniu poligonu.

Todėl kol dar nepriimti pragaištingi sprendimai, kviečiame Vyriausybę sustoti, sutvarkyti teisinę bazę, atsigręžti į kitas Europos valstybes, o svarbiausia – nenusigręžti nuo savo žmonių. Nuoširdžiai kviečiame visus dalyvauti akcijoje, nes Lietuva yra visų, o ne korumpuotų valdininkų ir užsienio korporacijų privati nuosavybė.“

Susiję str.: “Skalūnų dujų karštinė: nuo fantastikos iki absurdo”,
“lrytas.lt: skalūnų bijantiems gyventojams siūlo nežiūrėti „Youtube“ vaizdelių”,
“Skalūnai Vakarų Lietuvoje: pasipriešinimas stiprėja”

Rašyti komentarą