Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės tarybos spjūvis prieš vėją

Publikuota: 2013 vasario 01 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės rajono savivaldybės taryba veliasi į naują nieko gera nežadantį ginčą su Vyriausybės atstove.

Pamario krašto išrinktųjų apsisprendimą neatšaukti aukštesnės galios teisės aktui prieštaraujančio savo ankstesnio sprendimo „Dėl sutikimo steigti lombardą išdavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ prilygsta galios demonstravimui prieš veidrodį.

2012 metų spalio 22 d. tuometinė finansų ministrė Ingrida Šimonytė savo įsakymu pakeitė nuo 1999 metų Lietuvoje galiojusias ūkio subjektų, užsiimančių komercine – ūkine veikla, susijusia su tauriausiais metalais ir brangakmeniais, veiklos organizavimo taisykles. Jose neliko nuostatos, jog registruojant lombardą Lietuvos prabavimo rūmams privaloma pateikti savivaldybės, kurios teritorijoje bus vykdoma veikla, išduotą sutikimą dėl lombardo steigimo. Tuo pačiu iš savivaldybių tarybų buvo atimta galimybė kištis į šių įstaigų veiklą, pavyzdžiui, reguliuojant jų darbo laiką.

Šis finansų ministro įsakymas įsigaliojo nuo 2012 m. spalio 26 d., tai yra nuo kitos dienos po jo paskelbimo „Valstybės žiniose“, ir visi iki to laiko savivaldybių tarybose priimti sprendimai dėl sutikimo steigti lombardus išdavimo nuo tos dienos neteko galios.

Šilutėje šiuo metu veikia 7 lombardai. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Šilutėje šiuo metu veikia 7 lombardai. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Pavyzdžiui, Šilutės r. savivaldybės taryba, siekdama užkirsti kelią galimam vogtų daiktų pardavimui naktį, 2011 m. gruodžio 15 d. patvirtino sutikimo steigti lombardą išdavimo tvarkos aprašą, kuriuo, be kita ko, nustatė ir lombardų, vykdančių veiklą Šilutės rajono savivaldybės teritorijoje, darbo laiką – nuo 8.00 val. iki 20.00 val. Tačiau nuo praeitų metų spalio 26 d., kai įsigaliojo naujasis finansų ministro įsakymas, Šilutėje veikiantys lombardai šio reikalavimo gali nepaisyti.

Nors prieš tai minėtas Šilutės r. savivaldybės tarybos sprendimas negalioja jau daugiau kaip 3 mėn., dauguma pamario krašto išrinktųjų dar ir šiandien nenori jo oficialiai atšaukti: ketvirtadienio posėdyje už tai, kad 2011 m. gruodžio 15 d. Tarybos sprendimas „Dėl Sutikimo steigti lombardą išdavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ būtų pripažintas netekusiu galios balsavo tik 4 Tarybos nariai: Algirdas Balčytis, Arvydas Jakas, Šarūnas Laužikas ir Jonas Purlys.

Politinio stuburo demonstravimo prieš veidrodį taktiką pasirinko (pasisakė „prieš“) 17 politikų: Virgilijus Pozingis, Algimantas Čeponis, Gintaras Bružas, Vincenta Bubilienė, Albina Bumblauskienė, Steponas Kazlauskas, Genovaitė Kimbrienė, Birutė Kleinaitė, Antanas Kubaitis, Vytautas Laurinaitis, Vaidas Pavilonis, Darijus Pundžius, Juozas Sauspreškis, Stasė Skutulienė, Darius Soščeka, Saulius Stankevičius ir Povilas Tunaitis.

Vladas Kainovaitis, Algirdas Gečas, Alfonsas Vanagas, Edvardas Vitkauskas ir merė Daiva Žebelienė neapsisprendė, kaip balsuoti – susilaikė (Saulius Vytuvis Tarybos posėdyje nedalyvavo).

Matyt, Šilutės išrinktieji pamiršo visiems gerai žinomą posakį, kad prieš vėją geriau nespjauti. Kad ir kokių gerų ketinimų vedinas būtum…

Šilutės r. savivaldybės administracijos Personalo ir teisės skyriaus vedėjas Arvydas Bielskis informavo „Šilutės ETA Žinias“, kad LR Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Daivos Kerekeš reikalavimas atšaukti 2011 m. gruodžio 15 d. sprendimą „Dėl Sutikimo steigti lombardą išdavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ jau pakeliui ant Savivaldybės tarybos posėdžių stalo. Todėl galimos tik dvi išeitys: arba Taryba minėtąjį savo sprendimą atšauks artimiausiu metu, arba Savivaldybė bus įvelta į naują nieko gera jai nežadantį teisminį ginčą su Vyriausybės atstovo institucija. Nebent kas nors skubiai pasirūpintų, kad finansų ministras grąžintų savivaldybių taryboms praeitų metų rudenį iš jų atimtus svertus.

Šilutės mieste šiuo metu veikia 7 lombardai. Savivaldybė dabar tegali stebėti jų veiklą. Sprendimo dėl lombardų veiklos apribojimo ar nutraukimo teisė – Lietuvos prabavimo rūmų rankose.

4 skaitytojų komentarai
stebetoja 2013 vasario 3d., 16:5078.61.235.47

Vietos savivaldai paliekamos pareigos, o teisių vis mažėja. Seimas bereikalingas ES nurodymų vykdymui.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 3

Atsakyti

Labai rimtai 2013 vasario 4d., 09:5188.119.253.65

O gal gebėjimas vertinti ,,savo galimybes” galėtų būti kiek objektyvesnis?
Teisė ar pareiga nustatyti šiukšlių surinkimo tvarką? Pareiga organizuoti, teisė – pasirinkti būdą. Rezultatas – visi nepatenkinti…
O čia, šiuo atveju, susireikšminimo ir provincialumo pavyzdys, kuris siūlo demokratijos suvaržymo būdu spręsti teisėtvarkos problemas (pvz.: įvedus komendanto valandą nusikalstamumas gal sumažėtų labiau, be to galima būtų sutaupyti gatvių apšvietimo sąskaita, pagerėtų demografinė situacija…),
- kita vertus kam skubėti svarstyti, kai aišku jog sprendimo nebus?…
- trečiavertus ar dėl tokio ,,sprendimo” pagerės santykiai su vyriausybės atstovu ar finansų ministru?..
- matomai Šilutės finansinė padėtis tokia, jog galime sau leisti ir pamokyti vyriausybę …

Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 2

Atsakyti

:( 2013 vasario 4d., 16:3688.119.253.65

O ką!?
Gal ant Vilniaus geriau žino kada Šilutėje lombardas turi veikti, kada į darbą eiti ar vaikus daryti?
Nėra Teisybės!
Vot!
Ir dėlei to labai liūdna!

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 2

Atsakyti

Ai, kaip negražu 2013 vasario 4d., 17:3078.61.107.172

Spjaunantis prieš vėją mažų mažiausia rizikuoja savo barzdą apsispjauti.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą