Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Tie paslaptingi viešieji pirkimai (papildyta)

Publikuota: 2011 lapkričio 03 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Arba kaip Šilutės r. savivaldybei pavaldžios UAB „Šilutės šilumos tinklai“ skelbtą konkursą biokurui pirkti laimėjo įmonė, pasiūliusi daugiau kaip penktadaliu didesnę už vidutinę rinkos kainą.

Užkėlė kainą

Šilutės šilumos tinklų bendrovės centrinėje miesto katilinėje per metus pagaminama vidutiniškai apie 87 tūkst. megavatvalandžių (MWh) šilumos energijos. Apie 80 procentų šilumos gamyboje naudojamo krosnių kuro sudaro biokuras. Tačiau su tiekėjais čia atsiskaitoma ne už pristatytą biokurą, bet už iš jo pagamintą šilumos kiekį.

Pastarasis biokuro pirkimo konkursas Šilutės šilumos tinklų bendrovėje įvyko šių metų rugsėjo pradžioje. Jame panoro dalyvauti tik dvi įmonės – Aleksandrijos (Skuodo r.) UAB „Pusbroliai“ ir Telšių rajone registruota UAB „Kietasis biokuras“, iš kurios Šilutės šilumos įmonė pirko biokurą ir praeitą šildymo sezoną.

Anot A. Šaulio, šilumos vartotojai dėl tokio sandorio artimiausiu metu nenukentės, tačiau „Šilutės šilumos tinklų“ bendrovė tikrai patirs didelių papildomų išlaidų. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Anot A. Šaulio, šilumos vartotojai dėl tokio sandorio artimiausiu metu nenukentės, tačiau „Šilutės šilumos tinklų“ bendrovė tikrai patirs didelių papildomų išlaidų. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Nors pastarosios įmonės konkursui pasiūlytoji kaina iš pradžių buvo gerokai didesnė už konkurentų, tačiau vėliau žemaičiai sutiko ją sumažinti iki 92,7 Lt/MWh (čia ir toliau kainos nurodytos be PVM). Tuo tarpu UAB „Pusbroliai“, anot Šilutės šilumos tinklų bendrovės direktoriaus Algio Šaulio, nesileido į derybas, todėl jų pasiūlymas tiekti Šilutei biokurą už 94 Lt/MWh kainą buvo atmestas.

Viskas čia tarsi ir gerai, – juk konkursą laimėjo įmonė, sutikusi tiekti biokurą už mažiausią kainą. Tačiau yra vienas bet.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos skelbiamoje vidutinių šalies kuro (žaliavos) kainų lentelėje aiškiai parašyta, kad vidutinė biokuro kaina, kai atsiskaitoma už pagamintos šilumos kiekį, šių metų rugsėjo mėnesį tesiekė 74,82 Lt/MWh ir buvo beveik 18 litų mažesnė už UAB „Kietasis biokuras“ pasiūlymą, su kuriuo ši įmonė laimėjo Šilutės šilumos tinklų bendrovės skelbtą konkursą.

Nesiryžo nutraukti pirkimo procedūros

Pamėginome išsiaiškinti, kas dėl to atsakingas, kiek pajamų negaus Šilutės šilumos tiekimo įmonė dėl tokio sandorio ir kaip jis atsilieps centralizuotai tiekiamos šilumos kainai.

UAB „Šilutės šilumos tinklai“ stebėtojų tarybos narių – vietos politikų teigimu, jie apie įvykusį biokuro viešąjį pirkimą sužinojo jau po fakto. Esą juos irgi šokiravo konkursą laimėjusios bendrovės biokuro kaina. Tačiau jie nesiryžę sustabdyti šio viešojo pirkimo procedūros, – neva iš baimės, kad prieš pat šildymo sezono pradžią Šilutės šilumos tiekėjai gali likti be krosnių kuro.

Iš stebėtojų tarybos narių dar pavyko sužinoti, kad pastarojo biokuro viešojo pirkimo komisijai vadovavo Šilutės r. savivaldybės administracijos Ūkio skyriaus vedėjas Sigitas Šeputis. Tačiau renkant medžiagą šiai publikacijai su pastaruoju nepavyko susisiekti, o Šilutės r. savivaldybės administracijos direktorė Ida Vasiljevienė žurnalisto paklausimą dėl šio viešojo pirkimo tiesiog persiuntė UAB „Šilutės šilumos tinklai“ stebėtojų tarybos pirmininkui, rajono mero pavaduotojui Vaidui Paviloniui…

Pasinaudojo dominuojančia padėtimi?

Toks pat paklausimas elektroniniu paštu prieš kurį laiką buvo išsiųstas ir Šilutės šilumos tinklų bendrovės direktoriui A. Šauliui, o šį ketvirtadienį su juo susisiekėme telefonu.

Anot įmonės vadovo, tuo metu, kai vyko biokuro pirkimo konkursas, jis buvo atostogose, todėl apie jį žinantis tik bendrais bruožais. Nepaisant to, A. Šaulys leido sau garsiai pasvarstyti, kad stambieji biokuro tiekėjai, kuriuos Vakarų Lietuvoje galima nesunkiai suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, šiuo atveju galimai pasinaudojo dominuojančia padėtimi.

UAB „Kietasis biokuras“ direktorius Albinas Monstavičius savo ruožtu tvirtina, kad toliau tiekti Šilutės šilumos tinklams biokurą už skelbiamą vidutinę rinkos kainą jo įmonei būtų per daug nuostolinga. Esą todėl įmonė nutraukė prieš metus su Šilutės šilumos įmone pasirašytą sutartį, pagal kurią „Kietojo biokuro“ bendrovė buvo įsipareigojusi parduoti biokurą už daugiau kaip 73 Lt/MWh kainą, ir ryžosi iš naujo dalyvauti konkurse su brangesniu pasiūlymu. Ir jį laimėjo.

Tačiau Šilutės šilumos tinklų direktorius pastarąją situaciją komentuoja kiek kitaip. „Konkursas buvo vykdomas, nes ankstesnės sutarties galiojimas baigėsi, ir už esančią biokuro kainą tiekėjas nesutiko pratęsti sutarties, – “Šilutės ETA žinioms” atsiųstame rašte tvirtina A. Šaulys. – Sutartis galėjo būti pratęsta su sąlyga, kad biokuras būtų perkamas už didesnę kainą, nei buvo pasiūlyta konkurso metu.“

Patirs papildomų išlaidų

Šilutės šilumos tinklų bendrovės vadovas raminasi tuo, kad dėl didesnės biokuro kainos centralizuotai tiekiama šiluma šilutiškiams artimiausiu metu neturėtų pabrangti, nes kiekvieną mėnesį ji perskaičiuojama, atsižvelgiant į praeito mėnesio vidutinę biokuro rinkos kainą.

Tačiau pati įmonė, anot A. Šaulio, dėl tokio sandorio tikrai patirs papildomų išlaidų, kurias gali tekti skaičiuoti šimtais tūkstančių litų per metus.

Įmonės direktorius neneigia, kad tolimesnėje ateityje visa tai gali atsiliepti ir centralizuotai tiekiamos šilumos kainai.

11 skaitytojų komentarų
paskaiciuokim 2011 lapkričio 3d., 16:2981.7.78.91
pusantro milijono permokam ir nieko tokio?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 26 Thumb down 1

Atsakyti

Jo 2011 lapkričio 3d., 16:4784.32.208.138
Stebėtojai sužinojo per vėlai, o direktorius matot atostogavo ir nieko padaryti dabar negali. Absurdas aukščiausiame laipsnyje.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 26 Thumb down 2

Atsakyti

Joo 2011 lapkričio 3d., 17:3878.59.63.123
Vyksta svarbiausi pikimai, direktorius atostogauja. Tai gal iš viso diretoriaus nereikia. Šiluma atpigytų.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 26 Thumb down 2

Atsakyti

stebėtojas 2011 lapkričio 3d., 19:5278.61.235.47
Gal tada ir organizuoja pirkimus, kai direktorius atostogauja…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 3

Atsakyti

Joo 2011 lapkričio 4d., 09:3078.59.63.123
Būtent, juk tada direktorius lieka nebekaltas, aplinka kalta. Ir paiškinimas keistas, neva šiluma gyventojams nebrangs. Tagi visas kuro pabrangimas sugrįš valdininkams “otkato “pavidalu. Žinia kad pinigai iš niekur savaime neatsiranda, todėl už tai sumokės šilumos vartotojai.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 5

Atsakyti

Asta 2011 lapkričio 3d., 21:4078.61.198.210
Tai kas tas permoka pusantro milijono. Juk visi mes mokescius sumokesim, ir dar uzdirbsim Silumos tinklams, savivaldybei.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 17 Thumb down 3

Atsakyti

z 2011 lapkričio 3d., 22:2669.95.204.26

straipsny uzsake politikeliai…

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 13

Atsakyti

mis 2011 lapkričio 4d., 09:1062.212.200.152
… direktorius atostogauja, pirkimus atlieka Seputis, stebetojai nieko nezino, silumos kainai kuro pirkimai itakos neturi, pasaka kaip viskas sklandu. Tik va, tai kam cia nubyrejo tie niekingi pusantro milijono ?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 17 Thumb down 4

Atsakyti

Almantas 2011 lapkričio 4d., 14:1178.61.50.150
Kol savivaldybėje dirbs Šeputis, tol dėsis panašūs dalykai. Tai jis yra vyriausias tokių dalyjų dirigentas. Dėkokite visi miesto gyventojai Šepučiui, durneliu apsimetančiam Šauliui ir kitiems “fruktams”.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 6

Atsakyti

liuks 2011 lapkričio 4d., 14:3481.7.78.91
Saunuolis Almantai,kad pasakei garsiai viesa paslapti. Jis berods atliko savo paskutini juoda darbeli viesuose pirkimuose. Jis daugiau juose nedalyvaus. Tokie ir panasus visuomenes nesitaikstymas su isisenejusiomis vagystemis varo i nevilti vagisius…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 5

Atsakyti

To Tai Kaip 2011 lapkričio 5d., 09:0578.61.248.229

Keisti komentarai. ponai skaitykit ne tik antraste bet ir teksta. Yra tokia tvarka pasirinkti konkurso būdu kuro tiekeja nei direktorius nei seputis negali jos dar kaip nors sumazinti.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 9

Atsakyti

Rašyti komentarą