Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: Macijauskas prašosi už grotų

Publikuota: 2017 spalio 19 Kategorija: Atpildas, Teisėtvarka

www.msa.lt nuotr.www.msa.lt nuotr.

Apie 3 000 eurų – tokią kyšių sumą 2015-ųjų metų vasarą iš interesantų paėmė Šilutėje laivus tikrinęs, registravęs bei laivavedžiams teises padėdavęs gauti Eugenijus Macijauskas. Vasarą Šilutės rajono apylinkės teismui paskyrus apie 16 tūkstančių eurų baudą, kaltu pripažintas buvęs inspektorius prašo ją sumažinti arba skirti laisvės atėmimo bausmę su atidėjimu, motyvuodamas, jog maždaug iš 300 eurų pensijos tokios baudos sumokėti nepajėgs.

Lietuvos saugios laivybos administracijoje dirbęs, pramoginius laivus Šilutės uostelyje tikrinęs ir registravęs E.Macijauskas nė neįtarė, jog 2015-ųjų vasarą jo veiksmai buvo stebimi vaizdo kameros, kuri užfiksavo, jog vyras iš 19 asmenų priėmė kyšius už laivų patikrinimus ir registravimus.

Šilutėje byloje liudiję asmenys, prokuroro Aivaro Valučio teigimu, liudijo, jog inspektorius buvo „įteisinęs“ tvarką, apie kurią laivų savininkai žinojo. Esą, jei neduosi kyšio, būsi stabdomas žvejojant ar pramogaujant, bus kabinėjamasi prie smulkmenų. Būtent dėl šios praktikos inspektorius kurį laiką buvo stebimas.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Bylos duomenimis, vyriausiuoju valstybiniu inspektoriumi dirbęs vyras vykdydamas savo funkcijas reikalavo duoti ir priėmė kyšius, pasinaudodamas pažintimis ir bendrai veikdamas kartu su kitu asmeniu pagamino ir naudojo bei laikė netikrą dokumentą, jis pripažintas kaltu ir dėl prekybos poveikiu.

Prokuroro žiniomis, vyras priimdavo nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų kyšius. Didesnių sumų buvo prašoma norintiems gauti laivavedžio pažymėjimą.

E.Macijauskas liepos mėnesį pripažintas kaltu dvidešimtyje epizodų, jam paskirta 400 MGL bauda, iš jo konfiskuota apie 2 800 eurų.

Prokuroras mano, kad Šilutėje teismas bausmę paskyrė per švelnią ir siekia, jog būtų paskirta didesnė bauda, siekianti 24 tūkstančius eurų.

Per didelė bauda

Nuteistojo advokatas Aleksandras Jokubauskas Klaipėdos apygardos teisme ketvirtadienį prašė sušvelninti Šilutėje priimtą nuosprendį. Jo teigimu, senyvo amžiaus nuteistasis pripažįsta padaręs nusikaltimą, tačiau tokios baudos sumokėjimas yra neįvykdomas, jis teigė, jog E.Macijauskas sutinka su sudėtingesne bausme – laisvės atėmimu su atidėjimu.

„Kyšininkavimas yra korupcinis nusikaltimas, dėl padarytų veikų jis pripažįsta savo kaltę, bet paskirtos bausmės negali įvykdyti. Iš 300 eurų jis negalės sumokėti baudos, o dabar prašoma 24 tūkstančių eurų baudos“, – sakė advokatas.

Nuteistojo advokatas A.Jokubauskas teisme stebėjosi, jog bausmių išvengė visi papirkėjai, jie buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

„Taip užsitikrinama liudytojų bazė surinkti įrodymus prieš kyšininką. Nemanau, kad papirkėjai buvo geresni už šiandien kaltinamųjų suole sėdintį asmenį. Šitos aplinkybės nebuvo įvertintos“, – tikino advokatas.

Prokuroras A.Valutis teisme motyvavo, jog pirmą kartą teisiamam asmeniui laisvės atėmimo bausmės nėra skiriamos. Be to, taip bandoma išvengti neigiamų finansinių pasekmių, o pagrindinis šio nuosprendžio tikslas – suvokti, jog kyšininkauti siekiant turtinės naudos neapsimoka.

Jurgita Andriejauskaitė, 15min.lt

Rašyti komentarą