Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pamario žemdirbių patirtų nuostolių valstybė nekompensuos

Publikuota: 2016 rugsėjo 15 Kategorija: Verslas, Žemės ūkis

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės rajono savivaldybė ir Lietuvos ūkininkų sąjungos Šilutės skyrius sulaukė Žemės ūkio ministerijos atsakymo į savo prašymą rasti galimybę nors iš dalies kompensuoti nuostolius, patirtus dėl šią vasarą kaip niekada gausiai iškritusių kritulių: valstybė nuostolių nekompensuos.

Šilutės rajono savivaldybė į Žemės ūkio ministeriją kreipėsi prieš dvi savaites, reaguodama į Lietuvos ūkininkų sąjungos (toliau – LŪS) Šilutės skyriaus pagalbos šauksmą. „Šilutės ETA žinios“ apie tai rašė rugsėjo 2 d. str. „Pamario žemdirbiai skambina pavojaus varpais“.

Šį pirmadienį Šilutės rajono savivaldybę ir LŪS Šilutės skyrių pasiekė žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės pasirašytas atsakymas. Jame teigiama, kad, įvertinant tai, jog dėl nepalankių klimato reiškinių pastaruoju metu ūkininkai vis dažniau susiduria su padidėjusia ekonomine ir aplinkos rizika, ūkininkams, apdraudusiems pasėlius ir (arba) augalus nuo tokių stichinių reiškinių kaip sausra, kruša, liūtis, audra, iššalimas, kompensuojama iš Lietuvos valstybės biudžeto lėšų iki 50 proc. draudimo įmokų, nepriklausomai nuo to, kurioje draudimo bendrovėje apdrausti pasėliai ir (arba) augalai.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Anot ministrės, siekiant bent iš dalies padėti žemdirbiams dėl didesnio nei įprastai iškritusio kritulių kiekio nukentėjus žemės ūkio augalų derliui, bus paankstintas ES tiesioginių išmokų dalies mokėjimas.

Ministrė taip pat praneša, kad jau buvo tartasi su grūdų augintojų ir grūdų supirkėjų interesams atstovaujančių organizacijų bei didžiausių grudų supirkėjų atstovais, kad grūdų supirkimo įmonės supratingai įvertintų žemdirbiams iškilusias problemas ir nežlugdytų savo potencialių partnerių sankcijomis už neįvykdytus sutartinius įsipareigojimus.

Be to, Žemės ūkio ministerija kreipėsi į Lietuvos bankų asociaciją, prašydama tarpininkauti, kad komerciniai bankai ar kredito unijos sudarytų žemdirbiams galimybę tartis dėl paimtų paskolų grąžinimo terminų pratęsimo kuo palankesnėmis sąlygomis.

O suteikti žemdirbiams finansinę paramą iš Žemės ūkio ministerijai skirtų 2016 m. biudžeto asignavimų, ministrės teigimu, nėra galimybės.

Rašyti komentarą