Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Z. Balčytis: informacija, kurią pateikė alternatyviąja energetika norėję verstis žmonės – šokiruojanti

Publikuota: 2010 rugsėjo 24 Kategorija: Nuo'monės

Z. BalčytisEuropos Parlamento narys Zigmantas Balčytis oficialiai kreipėsi į Premjerą Andrių Kubilių ir žemės ūkio ministrą Kazį Starkevičių prašydamas paaiškinti, kodėl Žemės ūkio ministerija po metų laikotarpio persigalvojo ir nusprendė neskirti ES paramos projektams, kuriais buvo ketinama Lietuvos kaime pradėti gaminti elektros energiją iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Į Europos parlamentarą kreipęsi projektų rengėjai teigia, kad Žemės ūkio ministerija priėmė politinį sprendimą neskirti ES paramos visiems alternatyviosios energetikos projektams , kurių yra pateikta daugiau nei 170, o jų vertė siekia apie 200 mln. litų, nes jie esą neatitinka ekonominio gyvybingumo kriterijų.

Savo sprendimui pagrįsti Žemės ūkio ministerija pasitelkė Energetikos ministerijos raštą, kuriame teigiama, kad dėl šiuo metu vykstančių teisės aktų pakeitimų nėra aišku, kokia bus elektros energijos, pagamintos iš atsinaujinančių energijos šaltinių, supirkimo kaina penkerių metų laikotarpyje.

„Informacija, kurią pateikė alternatyviosios energetikos projektų rengėjai, mane tiesiog pribloškė. Jų teigimu, Lietuvoje ministerijų lygmeniu yra sąmoningai žlugdomos iniciatyvos gaminti elektros energiją iš atsinaujinančių šaltinių. Jeigu pasitvirtins verslininkų ir ūkininkų pateikta informacija, tai bus atskleista didelio masto valstybės ir visuomenės interesus paminanti veikla“ – teigia Zigmantas Balčytis.

Anot jo, tokia Žemės ūkio ministerijos pozicija taip pat trukdo įgyvendinti ES direktyvą 2009/28/EC, kuria skatinama naudoti atsinaujinančių išteklių energiją ir nustatoma pareiga valstybėms narėms pasiekti konkrečius energijos, gaunamos iš atsinaujinančių šaltinių, rodiklius.

Zigmantas Balčytis dirba Europos Parlamento Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitete ir Biudžeto kontrolės komitete, kuriuose ir nagrinėjami ES lėšų panaudojimo efektyvumo ir energetikos klausimai.

balcytis.lt

Rašyti komentarą